Vlada je napovedala, da organizatorjem univerzijade 2013 ne bo pomagala s sofinanciranjem. V Mariboru zdaj čakajo na uradni dokument. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je napovedala, da organizatorjem univerzijade 2013 ne bo pomagala s sofinanciranjem. V Mariboru zdaj čakajo na uradni dokument. Foto: MMC RTV SLO

Ob 14. uri se je namreč iztekel rok, ki ga je Mednarodna univerzitetna športna zveza (Fisu) dala občini Maribor in Slovenski univerzitetni športni zvezi (Susa), da potrdi ali odpove izvedbo univerzijade 2013 v Mariboru.

Na Susi so že v sredo zapisali, da so poslali dopis na Fisu, v katerem so jih obvestili, da bo sestanek med Slovensko univerzitetno športno zvezo in Mestno občino Maribor ter drugimi partnerji pri projektu 26. Zimske univerzijade Maribor 2013 potekal 2. marca, čeprav je Fisu že pred časom opozoril, da je zadnji rok za odpoved ali potrditev prireditve 1. marec. V Susi poudarjajo, da so se zavzemali za ustreznejši datum, vendar pri tem niso bili uspešni.

Na Fisuju so tako pojasnili, da jasnih odgovorov od slovenskih organizatorjev še niso dobili, svoje naslednje korake pa bodo razkrili v petek, ko se bo s službene poti vrnil generalni sekretar Eric Saintrond.

Dokler občina ne dobi uradnega sporočila vlade, od projekta ne odstopa
Z mariborske občine so medtem poslali sporočilo za javnost, v katerem poudarjajo, da, dokler občina od vlade ne prejme uradnega dokumenta, da vlada dejansko odstopa od pogodbenih obveznosti sofinanciranja v višini 30 odstotkov, ne vidijo razlogov, da bi od njega odstopili. "V kolikor pa s strani Vlade RS dobimo pisno zagotovilo, da ne bodo sodelovali in da prekinjajo pogodbo, potem pa zagotovo MOM ni sposobna sama financirati izvedbe celotnega projekta," so še zapisali na občini.

Pred enim tednom so predstavniki Fisu slovenske soorganizatorje univerzijade, Slovensko univerzitetno športno zvezo in občino Maribor še enkrat uradno zaprosili za informacijo o izvedbi univerzijade. Slovenskim organizatorjem so dali rok do 1. marca, obenem pa že napovedali, da se bodo obrnili na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, če Slovenija tekmovanja ne bo izvedla.

Šele uradna odpoved bi omogočila iskanje nadomestnega prireditelja
Takrat so na Fisu poudarili, da bi šele uradna odpoved omogočila mednarodni zvezi, da morda poišče nadomestnega prireditelja, čeprav je za prireditev ostalo zelo malo časa. Fisu bo na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani preveril tudi pravne možnosti, da od slovenskih organizatorjev terja odškodnino za nastalo materialno in nematerialno škodo, tudi zaradi škode, povzročene ugledu organizacije, ki pri tem nima nobene krivde.