Zdajšnji in nekdanji minister. Foto: BoBo
Zdajšnji in nekdanji minister. Foto: BoBo

Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš, je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra.

Žiga Turk
Franc Kangler
Po krivici se je v javnosti ustvarjal vtis, da je za vse kriv Kangler, je dejal Turk. Foto: BoBo
Univerziada 2013 Maribor, 26. Zimska univerzijada
Posledice odpovedi za Slovenijo zagotovo bodo, so napovedali organizatorji. Foto: www.maribor2013.eu

Projekt zimske univerzijade v Mariboru leta 2013 še vedno buri duhove, tokrat v dialogu med nekdanjim in zdajšnjim ministrom za šolstvo in šport. Kot je v svojem blogu zapisal Žiga Turk, se je v zadnjih dneh izogibal "kazanju s prstom" in iskanju krivca.

Kljub temu pa je po Turkovem zapisu nekdanji minister Lukšič "zamudil priložnost, da bi bil tiho". "Očitno želi razpravo o tem, kaj on je in česa on ni naredil, da smo, kjer smo." Lukšič se je namreč na odpoved odzval z javno kritiko in trditvijo, da je odpoved sofinanciranja lahko razlog za interpelacijo.

Več o temi:
Vogrinec: Zgodbe je konec
Kangler: Čez noč so obrnili ploščo
O univerzijadi v Pogledih Slovenije
Zver: Vsi so zadovoljni, da je ne bo

Kot je v odzivu na odziv zapisal Turk, vlada univerzijade ni odpovedala, temveč je le ugotovila, da sredstev zanjo v proračunu ni in da jih tudi ob rebalansu ni pričakovati. "Morda bi morala bolj jasno zapisati, da jih ni zagotovil minister Lukšič," je sporočil Turk.
Lukšič: To bi lahko bil razlog za interpelacijo
Lukšič je zatrdil, da vlada od sofinanciranja sploh ne more odstopiti, saj jo k temu zavezuje sklep državnega zbora. Zatrdil je celo, da bi ravnanje ministra lahko bilo razlog za interpelacijo, saj je vlada sprejela sklep, "za katerega ni bila pristojna".
Turk je odvrnil, da bi bil za vlado lahko zavezujoč le zakon, in ne sklep državnega zbora. Prej omenjeni sklep DZ-ja vladi nalaga 30-odstotno sofinanciranje, vlado pa bi kršenja tega sklepa lahko obtožili le, "ko in če bi prišel račun za teh 30 odstotkov". Realna težava pa je, da tudi preostalih 70 odstotkov "nima nihče".
Poleg tega bi državni zbor že v prejšnji sestavi lahko že zagotovil sredstva za univerzijado z dopolnili k državnemu proračunu, a tega ni storil, je opozoril Turk.
Golobič: Lukšič predpostavlja nadrejenost DZ-ja
Nekdanji prvak Zaresa in nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa je Lukšičevo argumentacijo komentiral na Twitterju: "Lukšičevo dociranje ob univerzijadi o nadrejenosti državnega zbora vladi zmotno predpostavlja, da je DZ skupščina in vlada njen izvršni svet."
Ugotavljanje Lukšičeve odgovornosti
Turk je še zapisal, da bi morda bilo potrebno ugotavljanje Lukšičeve odgovornosti za plačilo trimilijonske kotizacije (najvišje do zdaj), ki jo je Lukšič izplačal na podlagi "neresnih finančnih načrtov". To je potrdilo tudi Računsko sodišče, je dodal.
"V treh letih njegovo ministrstvo v pomoč organizatorjem ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru. Lukšičevo izgovarjanje na razpis, ki ga je objavil za Stožice, češ, to bi bilo lahko tudi za univerzijado, je žalitev inteligence neumnih ljudi," piše v Turkovem blogu.
Turk za konec predlaga organizatorjem, naj od organizacije FISU kotizacijo izterjajo nazaj, saj se lahko že samo s tem denarjem organizira študentske igre "brez VIP-šotorov".
"Vtis, da je za vse kriv Kangler, neupravičen"
Po njegovih besedah se je poleg tega v javnosti neupravičeno ustvarjal vtis, da je za odpoved kriv mariborski župan Franc Kangler.

Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš, je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra.

Žiga Turk