Planici ostaja posebno mesto med slovenskimi športnimi prireditvami, saj se nikjer drugje ne zbere vsako leto toliko ljudi. Res pa je, da so prireditelji pričakovali tudi do 20 odstotkov več ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planici ostaja posebno mesto med slovenskimi športnimi prireditvami, saj se nikjer drugje ne zbere vsako leto toliko ljudi. Res pa je, da so prireditelji pričakovali tudi do 20 odstotkov več ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planica 2011
Planica 2011 bo še nekaj časa odmevala! Če ne zaradi izidov in napovedanih slovesov, pa po dobri zabavi in za podpisanega preglasnih trobljah, katerim niso kos niti zloglasne vuvuzele. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Največja redna športna prireditev v Sloveniji hkrati ostaja tudi najbolj obiskana veselica v deželi na sončni strani Alp. Nekaj več kot 50 tisoč ljudi se je v štirih dneh zbralo v dolini pod Poncami in napisalo novo poglavje v že 77-letni zgodovini Planice.

Športno je tradicionalni finale svetovnega pokala v smučarskih skokih uspel. Ob vsesplošnem avstrijskem zmagoslavju so se ob koncu sezone prebujeni slovenski "orli", ki so z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder potrdili, da bron iz Osla ni bilo naključje. Vremensko se je dež unesel do prvega tekmovalnega dne, za konec pa je prišlo še pravo spomladansko sonce, ki je pričaralo pravljično kuliso v dolni, ki se ji z Nordijskim centrom Planica celo obetajo lepši časi.

"Prišel je čas za slovo"
S Planico 2011 s(m)o se ljubitelji smučarskih skokov poslovili od dveh legend tega privlačnega športa. Uvodni del je zaznamovala uradno napoved Primoža Peterke, da je z njegovo športno kariero konec. Zadnji dan je minil v znamenju zadnjih skokov enega najboljših vseh časov. Adam Malysz se je poslovil v slogu, s 3. mestom na sončni nedeljski tekmi. No, vmes se je poslovil še najvidnejši trener zadnjih 15 let - Mika Kojonkoski.

"Bomba" je prišla ob koncu, ko sta slovo napovedala šefa slovenskega tabora. Trener Matjaž Zupan in športni direktor Franci Petek sta podala odstop, ker sta z vodstvom SZS-ja preveč oddaljena in so se odnosi med sezono, tudi ob pomoči nekaterih medijev, preveč zastrupili za normalno nadaljevanje dela.

Zabava, ki privablja čedalje več tujcev
Dobrih 51 tisoč obiskovalcev je medtem uživalo v poletih in predvsem v druženju, ki se ga počasi in vztrajno otresa sloves "pivskega raja". Dobra zabava v Planico vsako leto privabi več ljudi, več sto Norvežanov se kljub domačemu SP-ju ni odpovedalo izletu v Slovenijo, več kot tisoč Poljakov se je prišlo posloviti od svojega "Batmana z Visle", Avstrijci so v največjem številu do zdaj prišli proslavljat dominantno sezono. Veliko večino še vedno predstavljajo Slovenci, od Pirana do Goričkega, ki se vsako leto zgrinjajo pod planiško velikanko.

Utrinke iz letošnje Planice si oglejte v spodnji galeriji, ki naj veljajo kot povabilo v Planico 2012, ki bo od 15. do 18. marca drugo leto.