Veleslalom je izgubil bitko z vremenom. Zaradi pomanjkanja snega je bila tekma že tako prestavljena iz Maribora v Kranjsko Goro, kjer pa sta tekmo preprečila megla in dež. Foto: EPA
Veleslalom je izgubil bitko z vremenom. Zaradi pomanjkanja snega je bila tekma že tako prestavljena iz Maribora v Kranjsko Goro, kjer pa sta tekmo preprečila megla in dež. Foto: EPA
Tina Maze
Tina se je po odpovedi slikala z navijači. Lani je v Mariboru kot tretja Slovenka osvojila zlato lisico. Na Pohorju je bilo lani v dveh dneh več kot 40.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kranjska Gora
Delavci na progi so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, a je bila narava močnejša. Foto: EPA
Ne sneg, megla in dež ustavila lisičke
Organizatorji Zlate lisice izgubili boj z naravo

Organizatorji so progo pripravljali vso noč. Kljub veliki količini novega snega, marljivi delavci so ga odstranili kar 1.000 (!) kubičnih metrov, je bila podkorenska strmina vrhunsko pripravljena.

Bedrač: Ob treh zjutraj na progo 200 ljudi
"Ob treh zjutraj je 200 ljudi odšlo na poligon in proga je bila četrt do sedmih pripravljena za postavitev vratc. Pol ure pozneje je bil sestanek žirije in predstavnikov prisotnih ekip. Po tem ogledu smo sprejeli program, da pripravljamo progo do starta veleslaloma in da počakamo, kako se bosta vreme in s tem proga odvijala," je zgodnje jutranje dogajanje pojasnil vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

Proga dobra, a vidljivost preslaba
Tekma bi se morala začeti ob 10. uri, a je bil start prestavljen za pol ure. Po drugem ogledu proge so predstavniki ekip pohvalili organizatorje za pripravo proge, vendar je bila večina mnenja, da je megla v kombinaciji z ledenim dežjem prenevarna kombinacija za smučarke. "Proga je bila dovolj široka, če bi bila vidljivost dobra. Zaradi slabše vidljivosti pa je bila preozka in neutrjen sneg preblizu, zato v takih razmerah tik pred olimpijskimi igrami zaradi varnosti ni bilo mogoče pripraviti tekme. Proga je še zdaj v dobrem stanju, proti naravi pa se ni mogoče boriti," je negativni razplet orisal Bedrač.

Tina (verjetno) edina za
Kot je za Val 202 povedal vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, so si v taboru najboljše slovenske smučarke prizadevali za izvedbo veleslaloma: "Želeli smo si tekme. Želimo si tekmovati v Kranjski Gori, predvsem v veleslalomu. Obžalujem odsotnost glavnega trenerja Andreja Možine, ko je bilo treba vplivati. V tem položaju sem se znašel sam. Možnost je bila prestaviti veleslalom na nedeljo. Obžalujem, da se nihče ne izpostavlja v takih situacijah. Dokler se ne bomo izpostavljali, bodo naši športniki povprečni. Videli smo tudi že tekme v slabših razmerah."

Maze: Narava je odpeljala tekmo
"Verjetno bi bila od vseh smučark samo jaz za (smeh). Imela sem občutek, da je bilo malo tistih, ki so želele tekmovati. Tak šport imamo. Narava je odpeljala tekmo. Počutim se dobro, kar je glavno za tedne, ki so pred mano,"
pa je dodala Mazejeva.

Večina trenerjev odločno proti
"Organizatorji so naredili vse, tako ekipa iz Maribora kot tudi kranjskogorska ekipa. V nemogočih razmerah so pripravili dovolj trdno podlago. Take količine novega snega, ki ga je zapadlo v enem dnevu, pa v celoti ni bilo mogoče odstraniti. Pada dež, ki se lepi na očala, in večina trenerjev se je odločila, da so razmere na progi prenevarne. Še posebej pred olimpijskimi igrami," je za Val 202 dodal koordinator med žirijo in tekmovalnim delom Matjaž Kranjec.

V nedeljo na urniku slalom
V nedeljo je na podkorenski strmini na sporedu slalom, na katerem bo nastopilo šest Slovenk. Prva vožnja naj bi se začela ob 9.15, druga pa ob 12.15. Kakšne so možnosti, da se tekma izvede?

Bedrač: Ob štirih zjutraj bomo na progi, ob 6.30 postavitev vratc
"Priprave na slalom potekajo po istem programu kot za veleslalom. Ker je proga krajša, bomo imeli malo več časa za spanje. Danes popoldne bomo pripravili tekmovališče s startom, prav tako pa bomo novozapadli sneg potisnili s proge in ga ob robu potlačili s teptalnim strojem. Ob štirih zjutraj bo celotna ekipa na progi in bomo pripravili slalom, postavitev proge pa je načrtovana za 6.30. Predvidene so nekoliko nižje temperature kot danes in nekaj več padavin, predvsem snega," je napovedal vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

Prireditelji so morali jubilejno 50. Zlato lisico zaradi pomanjkanja snega s Pohorja prestaviti v Kranjsko Goro.

Ne sneg, megla in dež ustavila lisičke
Organizatorji Zlate lisice izgubili boj z naravo