Oba veleslaloma sta morala letos potekati z nižjega starta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Oba veleslaloma sta morala letos potekati z nižjega starta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Marcel Hirscher je postal prepričljivi zmagovalec pokala Vitranc. Foto: BoBo
Slavje v avstrijskem taboru še pred finalom v St. Moritzu - penina pred drugim tekom slaloma. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovensko sušo na Vitrancu je po 9 letih prekinil Žan Kranjec. Bil je 16. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Organizatorji so opravili nečloveško delo in spravili pod streho vse tri tekme. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Krajnski Gori je bila tudi že upokojena nemška šampionka Maria Riesch, ki zdaj dela za nemško televizijo ZDF. Po petkovem veleslalomu smo jo ujeli na steklenički radgonske penine v Kosobrinu v središču mesta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Svojo upokojitev je po nedeljskem slalomu napovedal 37-letni avstrijski veteran Rainfried Herbst. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Podkorenska petkova idila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Žal je bila s soncem obsijana zgolj prva, z brezplačnim vstopom, saj je šlo za nadomeščanje odpadlega veleslaloma iz Garmischa. Petek je kljub nižjemu startu zaradi četrtkovih padavin tako precej spominjal na tiste tipične marčevske kranjskogorske tekme, ko so vsi že z mislimi napol pri dopustu, v ciljnem izteku se trenerji sprehajajo v kratkih rokavih, gledalci pa ližejo sponzorske lučke, medtem ko je edini pas belega tostran Vršiča samo še podkorenska strmina.

Tudi po rezultatski plati nič novega - Francoz Alexis Pinturault je nadaljeval svoj killyjevski zmagovalni niz in dobil še četrti veleslalom zapored, medtem ko se je moral Marcel Hirscher zadovoljiti s tretjim mestom, mesto za reprezentančnim kolegom Philippom Schörghoferjem. A je bil Avstrijec na tiskovni konferenci videti pristno vesel za starejšega rojaka, ki mu je utiral pot v svetovnem pokalu, mu pomagal pri veleslalomu, preden ga je začela pestiti vrsta težav, ki so Schörghoferja oddaljile od vrha.


Vitranc v številkah:

- Največ zmag (6, vse v VSL-ju) je dosegel Ted Ligety (ZDA).
- Največ uvrstitev med prvo trojico (11) je dosegel Benjamin Raich (AUT).
- Do letos je imel najslabši odstotek zmag med uvrstitvami na oder za zmagovalce prav Marcel Hirscher (AUT), ki je zmagal le enkrat, med najboljšimi tremi pa je bil kar 8-krat.
- Najdaljše obdobje med prvo in zadnjo zmago ima Ivica Kostelič (HR), ki je prvič zmagal leta 2003 ter drugič in hkrati tudi zadnjič leta 2013.
- Zadnjo zmago na domačem snegu je dosegel Jure Košir leta 1999.
- Proračun Vitranca 2016: 1,6 milijona evrov.
- Število obiskovalcev: 12.000
- Ogled prek malih zaslonov: 20 milijonov
- Število delavcev: 250
- Izkupiček Marcela Hirscherja: 2 zmagi in 1 tretje mesto = 82.000 evrov.


"Philip nam je vsem pokazal, da ne smeš nikdar obupati. Res me je navdušil in v veselje mi je, da si delim oder za zmagovalce prav z njim,"
je dejal 27-letni štirikratni dobitnik velikega kristalnega globusa.

Pometel s konkurenco
Marcel sicer ni skrival, da ima sam na koncu svetovnega pokala določene težave, ki mu preprečujejo tako suvereno nizanje zmag, kot smo jih pri njem vajeni. Veleslalomski primat mu je načel tri leta mlajši Pinturault, slalomskega šest let mlajši Henrik Kristoffersen. "Včasih se mi zdi, da se Alexis malo igra z nami," je potožil. "Tako kot ste se vi lani z vsemi drugimi?" ga je vprašal novinarski kolega. "Da, tisto je bilo zabavno," se je skoraj malce grenko nasmehnil Hirscher.


Nesrečni Felix Neureuther
Kdo je bil največji osmoljenec Vitranca 2016, bi se dalo razpravljati - lahko bi to bil Ivica Kostelić, ki kljub medijski pozornosti in želji navijačev ponovno ni prišel do točk, lahko Julien Lizeroux, ki je bil po prvi vožnji slaloma drugi, v drugem teku pa že kmalu po startu odstopil. Simpatičnemu 36-letnemu Francozu bi res privoščili stopničke. Kljub vsemu pa gre naziv osmoljenca konca tedna Felixu Neureutherju - na petkovem VSL-ju je odstopil, potem ko je bil po prvi vožnji 3., na nedeljskem SL-ju pa odstopil po 5. mestu iz prve vožnje. Vidno potrtega Nemca so v ciljnem izteku trepljali in tolažili vsi: od reprezentančnih kolegov do Manfreda Mölgga. Do točk je tako izvrstni tehničar prišel samo na sobotnem VSL-ju, ko je ostal tik pod odrom na 4. mestu.

Tarnanje je bilo odveč, saj so se že naslednji dan, ob snežnih in dežnih padavinah karte spet postavile na svoje mesto. Prav v zadnji etapi svetovnega pokala 2015/2016 je Hirscher, ki mu v resnici nikdar ni zares grozila izguba še petega velikega globusa zapored, stopil na plin in pokoril konkurenco.

Tudi z vrnitvijo h koreninam, ko je bilo smučanje zanj še ena sama velika igra "gas, gas, vollgas" (in, posledično, cel kup odstopov). Najprej je v soboto prepričljivo ugnal Pinturaulta in osvojil mali veleslalomski globus, v nedeljo pa še Kristoffersena, ki mu je bil trn v peti že vso sezono.

"Če imam meje? Imam, na cesti, avstrijski policisti so precej strogi," se je namuznil Hirscher na novinarsko vprašanje o svojih omejitvah. A kaj več o neverjetnem Avstrijcu v enem prihodnjih prispevkov.


Slovo Rainfrieda Herbsta

Letošnji Vitranc je pomenil slovo še enega veterana - Rainfrieda Herbsta. 37-letni Avstrijec je v svoji karieri osvojil devet slalomov za svetovni pokal, mali slalomski globus leta 2010 in olimpijsko srebro v tej disciplini.

Vsaj en večji poraz pa je v Kranjski Gori vseeno moral priznati - slalomski globus mu je odnesel Kristoffersen, za katerega bo to sploh prvi globus. Mladi Norvežan, ki tiskovne konference začenja nadvse šaljivo (tokrat je zabaval francoske predstavnike medijev s svojo francoščino) je sicer precej drugačnega značaja od rojaka Aksla Lunda Svindala - 21-letnik pravi, da ga pritisk okolice prav nič ne načenja, saj mu je za mnenje drugih " vseeno", se pa ob tem vseeno malce po svindalovsko galantno opraviči, češ da ne želi pri tem nikogar užaliti.

Prve slovenske točke po 9 letih
Vitranc 2016 ni pomenil le preobrata za Hirscherja, Žan Kranjec je s 16. mestom prekinil devetletno sušo slovenskih veleslalomskih točk na domači strmini. Prav tako 16. je bil tudi na drugem veleslalomu, a je bilo razlogov za veselje v soboto manj (kot se je dalo razbrati tudi iz obupanega glasu Urbana Laurenčiča, ki je zaman čakal, da bi ga štirje tekmovalci polomili), saj mu je za 5 točk ušel finale v St. Moritzu.

Kranjec se je po slišanem vznemirjal manj, kaže pa tako naglo samozadovoljstvo tudi na pomanjkanje ambicij, kar je nazadnje tisto, kar loči velike od povprečnežev.


VSL 1:
1. A. Pinturault (FR)
2. P. Schörghofer (AUT)
3. M. Hirscher (AUT)
VSL 2:
1. M. Hirscher (AUT)
2. A. Pinturault (FR)
3. H. Kristoffersen (NW)
SL:
1. M. Hirscher (AUT)
2. H. Kristoffersen (NW)
3. S. Gross (IT)


Ivica še na Vitrancu 2017?

Pomanjkanja ambicij pa prav gotovo ne moremo očitati Ivici Kosteliću, ki je bil ob letošnjem opaznem primanjkljaju velikanov, legend Vitranca (rekordni šestkratni zmagovalec Vitranca Ted Ligey je poškodovan, štirikratni zmagovalec Benjamin Raich se je upokojil, dvakratni zmagovalec Bode Miller pa tega samo še sporočil ni) ob Hirscherju medijsko najbolj oblegan. Pa čeprav je tekmoval samo v slalomu, pa še tu je, kot že tolikokrat letos, dosegel ničlo. 36-letni Hrvat je tako upravičeno moral odgovarjati na poplavo vprašanj o koncu kariere in zakaj še vztraja.

A njegov odgovor je bil preprost: "Iz ljubezni do smučanja." In Vitranc je za Ivico skoraj domača tekma. Tudi v intervjuju za MMC (prebrali si ga boste lahko v naslednjih dneh) je na pol že potrdil naša ugibanja, da če tekme na Sljemenu letos ne bi odpadle, bi se prav verjetno poslovil že ta konec tedna.

Tako pa morda počaka s slovesom še do naslednjega Vitranca. Ta bo leta 2017 potekal 4. in 5. marca. Sodeč po tem, kar smo videli letos (snežni zameti, skoraj orkanski veter in dež, vse tik pred tekmami), bi bil potreben tornado, da bi odpihnil kranjskogorske tekme. Letos je šlo tako za las, da je vodja tekmovanja Aleš Vidic dejal, da če jim uspe izpeljati vse tri tekme, bo v ciljnem izteku v polni opremi skočil v jacuzzi. Vidic je bil v nedeljo pošteno moker.