15 stopinj Celzija in prijetno sonce sta v Mariboru pričarala marčevske pogoje iz Planice, a kaj kot mariborsko Pohorje nima mikroklime doline pod Poncami. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
15 stopinj Celzija in prijetno sonce sta v Mariboru pričarala marčevske pogoje iz Planice, a kaj kot mariborsko Pohorje nima mikroklime doline pod Poncami. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Atle Skaardal in Gorazd Bedrač
Atle Skaardal in Gorazd Bedrač je bil dvojec, ki je odločal o usodi tekem in na koncu tudi pravilno sklenil, da letos Zlate lisice ne bodo izvedli. Foto: EPA
Utrjevanje oz. "cementiranje" proge
Struktura snega z velikimi zrni ni bila dovolj trdna, da bi omogočila kolikor toliko enakovredne razmere za tekmovanje. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je zadnji dve leti uspehe na velikih tekmovanjih napovedovala s stopničkami v domačem Mariboru. Bo tokratni počitek in nova sproščenost prinesel medalje tudi v Garmischu? Foto: EPA
Lisičke predčasno iz Pohorja

Najstarejša redna dirka najboljših alpskih smučark na svetu je drugič v svoji 47-letni zgodovini ostala brez tekmovalnega programa. Nenavadno toplo vreme je bilo tokrat za spremembo močnejše od prirediteljev, ki se zlepa niso sprijaznili z nemogočimi razmerami in so negotovost vlekli do zadnjih minut in še čez. Kljub elitnemu januarskemu terminu, ki naj bi mariborskem Pohorju zagotavljal najnižje temperature, se je narava obrnila proti Štajercem.

V torek sredo si boste lahko prebrali še pogovor z Andreom Massijem o nadaljnjih načrtih v svetovnem pokalu in pristopu k bližnjemu svetovnemu prvenstvu.

Zaman čakali na vremenski čudež
Prireditelji ene najprestižnejših tekem za alpske smučarke se niso sprijaznili z odpovedjo in so skupaj s FIS-om poskušali prelisičiti progo, kar pa se je na koncu izkazalo za mučno odlaganje neizogibnega. Niti po sobotni prekinitvi veleslaloma, ko je s spomladansko progo opravilo 25 smučark, gostitelji niso želeli narediti križa čez slalom, ki pa so ga v nedeljo odpovedali vsaj že navsezgodaj zjutraj. Prelaganje neizogibne odločitve do zadnjega trenutka ni naletelo na najboljši odziv v javnosti, pri gledalcih, tekmovalkah in tudi delavcih.

Snežni stadion dostopen le za izbrance
Gledalci so postali sumničavi do 47. Zlate lisice že ob začetku prodaje vstopnic, ko je postalo jasno, da si lahko navaden smrtnik ogleda Tino Maze in kolegice le z roba proge. Celotna ciljna arena je bila zasedena že pred začetkom in tukaj se tudi skriva del odgovora, zakaj se je prireditev vseeno odvila. VIP-tribuna, "zlata cona", gostje in šotori za pogostitev so zasedli Snežni stadion, kjer se je v soboto vsemu navkljub zbrala zavidljiva množica. Zlata lisica je prireditev, ki ima zveste pokrovitelje, ki znajo dobro zabavati svoje povabljence, in to je tudi temelj, zaradi katerega tekme v Mariboru niso ogrožene kljub kakšni slabši "letini".

"Mrtvi sneg" in velika zrna resnice
"Proga je bila v takšnem stanju, da ni bilo mogoče izvesti tekmovanja. Snežni kristali so tako veliki, da je površina sicer trda, toda spodaj je mehek sneg. Zelo sem žalosten, saj je bilo vloženega veliko truda, vendar se tokrat narave ni dalo premagati," je Atle Skaardal v nedeljo priznal poraz. Medtem ko je šef ženskega svetovnega pokala razpredal o "mrtvem snegu" in težko prikrival nelagodje, da ni že prej odpovedal tekem, so v domačem taboru premlevali, kaj bi bilo mogoče narediti drugače. A ob tednu dni s temperaturami okoli 10 stopinj Celzija sta bili tekmi dejansko "misija nemogoče".

Minus bo, vprašanje le kolikšen
Ves trud prirediteljev bo dobrodošel argument pri dokazovanju upravičenosti do zavarovalnine. "Za nas po finančni plati to zagotovo pomeni udarec. Prezgodaj pa je za zaključke. Nekaj dni bomo potrebovali za analize in čez nekaj dni bomo povedali, kako smo končali letošnjo tekmo. Zavarovana je tretjina stroškov za pripravo tekme in prepričan sem, da bomo škodni zahtevek lahko uveljavili," je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega komiteja Zlate lisice. Proračun prireditve je ocenjen na milijon evrov, zavarovalnina pa krije tretjino te vsote.
Če drugega ne, so izgubo Mariborčani zmanjšali s tem, da je celotna karavana v mestu vztrajala do konca, v soboto so gostje lahko uživali v januarski pomladi in pregovorni štajerski gostoljubnosti, mesto pa se je zadovoljilo z dvema dobrima koncertoma na trgu Svobode.

Varnost - pravi razlog za odpoved
Ob odpovedi je najbolj odleglo tekmovalkam, ki so se ognile smučanju po nepredvidljivi progi, katere predrta podlaga bi lahko postala past za smučarke, ki jih vrhunec sezone čaka čez mesec dni na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu. Odpoved tekem zaradi varnosti tekmovalk je bila tokrat prava odločitev, ki je preprečila, da bi alpske smučarke začele dvomiti o Mariboru kot enem izmed najbolj priljubljenih postojank v zimskem koledarju.

Mazejeva verjame v novo prelomnico
Največ razlogov za obžalovanje, da je vreme preprečilo tekme na Pohorju, pa ima zagotovo najboljša slovenska smučarka Tina Maze. Po burnih zadnjih tednih naj bi se ravno na domačih tekmah vrnila v zmagovite tirnice, s katerih je pred dvema letoma odšla na SP v Val d'Isere, lani pa v Vancouver. "Škoda, zelo mi je žal, da sta bili tekmi odpovedani. V Mariboru vedno rada tekmujem in dosegam dobre rezultate. Vseeno je bil Maribor tudi tokrat prelomnica, čeprav ni bilo tekem, saj sem se psihično spočila in sem zdaj bolj sproščena. Žal mi je, da vsega tega nisem mogla v polni meri dokazati pred navijači na Pohorju, pa tudi tega, da se trud organizatorjev ni poplačal," je Mazejava povedala za konec 47. Zlate lisice.




Lisičke predčasno iz Pohorja