Robert Kranjec se je iz Vikersunda vrnil z zmago in enim tretjim mestom. Foto: Borut Živulović/BOBO
Robert Kranjec se je iz Vikersunda vrnil z zmago in enim tretjim mestom. Foto: Borut Živulović/BOBO

Boriš se, da imaš čim višjo številko. Tako bom rekel - na zadnjih 10 skakalcev se zelo pazi, ostali pa smo 'kanonfuter'. Dobesedno.

Robert Kranjec
Kranjec je dobil petkovo tekmo na letalnici v Vikersundu. Družbo sta mu na odru za zmagovalce delala Johann Andre Forfang in zimzeleni veteran Noriaki Kasai. Foto: Reuters
Zmaga Kranjca, Prevc četrti v Vikersundu
Podelitev priznanj najboljšim v Vikersundu

V petek je 34-letni skakalec marsikoga presenetil in dobil tekmo na letalnici v Vikersundu, tudi v soboto se je uvrstil na oder za zmagovalce ob zmagi Petra Prevca. Osvojil je tretje mesto. V nedeljo je imel nato veliko smole. Ob koncu prve serije je vzgornjik prenehal pomagati letalcem, žrtev spremenljivih razmer pa je bil prav Kranjec, ki je doskočil pri 181,5 m in ostal brez finala (35. mesto).

V nedeljo so ga 'dobesedno izigrali'
"Vidi se, kakšne pogoje imajo Gangnes in Pero in kakšne sem imel jaz čez pukel. Potem pa še slišim, da je hotel Miran Tepeš dvigniti rampo, pa mu niso dovolili. Dobesedno so me izigrali," je v ponedeljek sedmi sili dejal Kranjec in nadaljeval: "Boriš se, da imaš čim višjo številko. Tako bom rekel - na zadnjih 10 skakalcev se zelo pazi, ostali pa smo 'kanonfuter'. Dobesedno. Namesto da bi me popazili, so me spustili in so točno vedeli, koliko bom skočil, ker so dan prej to že preizkusili. Pero in Gangnes sta čez pukel zlezla, meni se je veter obrnil in sem skočil poskusni skok 181 m. Točno se je vedelo in za to sploh ni opravičila." Kranjec je svoje povedal trenerju Goranu Janusu in Jelku Grosu, oba sta tudi povedala svoje mnenje. "Meni se to ne zdi pravično. Glede na to, da sem bil vodilni v svetovnem pokalu, je to povsem mimo. A tako pač je. Kaj naj zdaj naredim? Uničili so mi borbo za mali kristalni globus. Ampak saj sem še mlad, imam še čas," se je kljub vsemu pošalil.

Spet ga je začelo nesti po zraku
Vseeno je Vikersund zapustil zadovoljen. Petkova zmaga mu je vlila veliko samozavesti. "Mogoče mi ta zmaga pomeni za kakšen milimeter več kot drugim predvsem zato, ker sem 'nažgal' Perota. Sploh pa po takšni poškodbi," se je nasmehnil in priznal, da ga včasih poškodba roke še vedno moti. "Roka me boli, ko jo poskušam iztegniti, tudi ko jo pokrčim. Pri skokih mi uspe to včasih odmisliti, včasih me pa zelo moti. Recimo, v počepu in v telemarku. Najbolj me moti pa potem, ko gledam posnetek in vidim, da imam roko pokrčeno, mislil sem pa, da imam iztegnjeno. To mi gre blazno na živce," je priznal in povedal, da je v tem trenutku s svojim skakanjem zadovoljen in da ne razmišlja več o tehniki in o tem, kaj naj še stori, da bo skok bolj stabiliziral. "Bolj gre za prepustitev, da stvar steče. Spet me je začelo nesti po zraku, kar je najpomembnejše," je dodal.

Prevc že neulovljiv?
Letošnja sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih poteka v znamenju Petra Prevca, ki je prav na Norveškem postal slovenski rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu - v soboto je zmagal šestnajstič v karieri in tako izboljšal dosežek Primoža Peterke. Po tekmi sta oba s Kranjcem v kamero dvignila 16 prstov, to sta storila povsem spontano. Prevc ima v skupnem seštevku za svetovni pokal že 572 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Severinom Freundom. Številni so prepričani, da mu letošnji veliki kristalni globus ne bo spolzel iz rok. Med njimi je tudi Kranjec. "Pero je zame globus že osvojil. Ima veliko prednost, vedno je uvrščen med prvih šest. Ne vem ... če bi začel kar naenkrat slabše skakati, da bi se mu zataknilo in bi začel nihati okrog 30. mesta, potem bi se začel spraševati, ampak v tem trenutku je nedosegljiv. Preveč točk je spredaj, tako da lahko povsem mirno oddela do konca sezone," je prepričan Kranjec.

Planice se zelo veseli
Sezona v svetovnem pokalu se bo nadaljevala že ta konec tedna na Finskem. Najprej bodo na vrsti tekme v Lahtiju, zatem še v Kuopiu. Karavana se bo nato preselila v Almaty, v Wislo in v Titisee-Neustadt. Sezona se bo tradicionalno sklenila s poleti v Planici 20. marca. "Planice se letos zelo veselim. Lani, glede na to, da sem slabo skakal, sem bil v Planici vseeno dvakrat med prvih petnajst, na ekipni tekmi smo zmagali. Letos bom definitivno veliko bolj užival," je sklenil Kranjčan.

Boriš se, da imaš čim višjo številko. Tako bom rekel - na zadnjih 10 skakalcev se zelo pazi, ostali pa smo 'kanonfuter'. Dobesedno.

Zmaga Kranjca, Prevc četrti v Vikersundu
Podelitev priznanj najboljšim v Vikersundu