Matthias Lanzinger si je pri padcu hudo poškodoval levo koleno. Foto: Reuters
Matthias Lanzinger si je pri padcu hudo poškodoval levo koleno. Foto: Reuters
Lars Engebretsen
Lanzigerja je v Univerzitetni bolnišnici Ulleval operiral norveški kirurg Lars Engebretsen. Foto: EPA

Novico je sporočila avstrijska smučarska zveza. "Prekrvavitev smo sicer še nekako zagotovili, a je bila noga predolgo brez krvi, prav tako pa nismo mogli zagotoviti prekrvavitve v ostalem mehkem tkivu, tako da noge ni bilo moč stabilizirati," je sporočil avstrijski strokovnjak Thomas Hölzenbein. Nogo so mu amputirali v torek opoldne v bolnišnici v Oslu.

Lanzinger je bil v smrtni nevarnosti
Nesrečnega smučarja so hoteli prepeljati v Salzburg, da bi ga operiral Artur Trost, ki je pred leti "rešil" nogo Hermannu Maierju, a je bil takojšen poseg nujen, saj bi brez operacije avstrijski smučar lahko umrl. Lanzingerjevo stanje po operaciji je stabilno, tako da njegovo življenje ni več ogroženo.

Pri padcu se leva smuča ni odpela
27-letnik se je poškodoval v nedeljo tik ob koncu svojega nastopa. Priletel je v vratca, nato izgubil ravnotežje in padel. Pri tem se mu leva smučka ni takoj odpela, zaradi česar mu je koleno dobesedno "zavrtelo". Norveška policija in Fis sta uvedla preiskavo o poteku reševanja. Med drugim ob progi ni bilo na voljo posebnega helikopterja, temveč so nesrečnika odpeljali v bolnišnico s civilnim, potem ko so iz njega odstranili potniške sedeže.

Enkrat na odru za zmagovalce
Avstrijec je v svetovnem pokalu točke osvajal 25-krat. Uspeh kariere je dosegel decembra leta 2005 v Beaver Creeku, ko je na superveleslalomu osvojil tretje mesto. Zaradi močne konkurence v svoji reprezentanci nikoli ni nastopil na največjih tekmovanjih. V mladinski konkurenci se je sicer izkazal kot dober slalomist, saj je leta 2000 v kanadskem Lac Beauportu osvojil naslov mladinskega svetovnega podprvaka.

Ogromno število padcev
Letošnja sezona je zaradi padcev sicer terjala izjemno velik davek. Zaradi padca v Beaver Creeku je moral veliko večino sezone izpustiti lanski dobitnik velikega kristalnega globusa Aksel Lund Svindal. Grozovit padec je v Kitzbühlu utrpel tudi Scott Macartney.

S. J.