Anže Lanišek in Timi Zajc sta trenutno glavna aduta Gorazda Bertonclja. Foto: BoBo
Anže Lanišek in Timi Zajc sta trenutno glavna aduta Gorazda Bertonclja. Foto: BoBo

Poleg četverice bodo na Poljskem priložnost dobili še Rok Justin, Lovro Kos in Jan Bombek. "Ekipo smo določili glede na trenutno pripravljenost. Ti štirje iz A-ekipe so izstopali, tako smo določili še dva iz B in najboljšega mladinca. Tilen Bartol se vrača po poškodbi, manjka mu še nekaj konstantnosti in treninga na skakalnici. Stanje je solidno, a ne bomo še tvegali na tekmi. Domen Prevc je trenutno v preslabi formi. V zadnjih nekaj letih je poleti podobno pripravljen. Borimo se, da bi ga dvignili. Nekaj premikov na bolje je že, a še premalo za tekmo velike nagrade. Cene Prevc je v B-ekipi, normalno trenira, kar sem videl, pa niha v formi. Občasno skače zelo solidno, a me na zadnjih dveh treningih ni navdušil, zato ni bil izbran," je sestavo ekipe pokomentiral glavni trener.

V Visli bo prvi poletni preizkus moči glede na mednarodno konkurenco. Slovenski skakalci so prejšnji teden trenirali v Bischofshofnu, kjer so se za kratek čas srečali tudi z avstrijsko regijsko ekipo, v kateri je bil Stefan Kraft, ki je v tistem terminu opravil le dva skoka, po treningih pa je tako malce na daljavo tudi težko ocenjevati. Toda Bertoncelj poudarja, da je četverica iz A-ekipe brez dvoma konkurenčna: "Lanišek je najbolj konstanten, zelo stabilen in na visoki ravni. Tudi Zajc je zelo soliden. Občasno ima še nekoliko več ponesrečenih skokov. V zadnjem obdobju sta pripravljenost izboljšala tudi Jelar in Peter Prevc. Na te štiri računamo, da so na dovolj visoki ravni, da lahko pričakujemo tudi rezultat."

Z novo sezono prihajajo tudi nova pravila Mednarodne smučarske zveze. Omejitve pri zagozdah se tako rekoč spreminjajo iz tedna v teden, a kot pravijo v slovenskem taboru, so na to pripravljeni. Foto: BoBo
Z novo sezono prihajajo tudi nova pravila Mednarodne smučarske zveze. Omejitve pri zagozdah se tako rekoč spreminjajo iz tedna v teden, a kot pravijo v slovenskem taboru, so na to pripravljeni. Foto: BoBo

Trije splošni cilji za Vislo

"Konkretnih številk za Vislo ni, imamo pa tri splošne cilje. Prvi je preveriti trenutne sposobnosti glede na konkurenco, drugi je preveriti tekmovalno opremo, kajti imamo nekaj novih pravil glede zagozd, krojev dresov in nekaj malenkosti na skakalnih čevljih, tretji pa je prilagoditev na režime in protokole na samem tekmovanju ter bivanja na prizoriščih, saj so določene spremembe, ki se jih moramo navaditi," je dodal Bertoncelj. Ker bosta torej v poletni veliki nagradi le dve tekmi, bodo verjetno najboljši slovenski skakalci nastopili tudi na kakšni preizkušnji celinskega pokala, kjer si bodo prizadevali za dodatno kvoto sedmega skakalca za prvo zimsko periodo. Po besedah glavnega trenerja sta zanimivi prizorišči predvsem tudi v tem tekmovanju Visla in Klingenthal, ki bo konec septembra.

Pandemija novega koronavirusa je predčasno prekinila preteklo sezono med norveško turnejo, ki je bila za Slovenijo zelo uspešna. Tako je odpadlo tudi svetovno prvenstvo v poletih, ki bi ga za konec zime morala gostiti Planica. Tekmovanje je prestavljeno na december, posledično pa bo v isti sezoni, ki prinaša februarja tudi nordijsko svetovno prvenstvo, karavana lovcev na daljave kar dvakrat prišla v dolino pod Poncami. "Zaradi svetovnega prvenstva bomo že v decembru šli na letalnico. Tako želimo v septembru in oktobru narediti nekaj kakovostnih priprav na velikih skakalnicah, kot smo prejšnji teden v Bischofshofnu ali pa Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Planici … To je edini kakovostni preskok, da si že na začetku zime pripravljen tudi na letalnici," je dodal Bertoncelj.

Novi koronavirus kroji tudi poletni pripravljalni del. Kot je dejal glavni slovenski trener, trening poteka nemoteno, je pa zato več dela z načrtovanjem sezone, ker so odpadale tekme: "Tudi poleti želimo tekmovati, saj želimo biti ves čas polno motivirani, da je tudi tekmovalni naboj stalno prisoten. Tako ga tudi malce umetno ustvarjamo znotraj ekipe z internimi tekmami in udeležbo na domačih tekmovanjih."

SP v poletih glavni cilj Timija Zajca

Timi Zajc, najmlajši član A-ekipe, ki je preteklo sezono sklenil s tretjim mestom v Lillehammerju, pa po drugi strani pravi, da mu ustreza, da poleti ni veliko tekem: "Lani sem videl, ko sem poleti dobro skakal, če ni izida pozimi, poletni del ne šteje nič. Letos za zdaj še ne skačem na zelo visoki ravni. Več je testiranja, da bom pozimi pripravljen, da ne pride do krize kot lani. Boljše je, da ni veliko tekem in da je več časa za testiranje. Tako lahko preizkusiš več. Lani in sezone predtem je bila zame vsaka tekma zelo pomembna. Hitro sem prišel v formo in na koncu je zmanjkalo. Zdaj se navajam, da pridem v zimo dobro pripravljen in da si ne bi privoščil krize. Da bi recimo poskušal celo zimo zdržati. Zima predstavlja tudi veliko večjo motivacijo."

FIS je pripravil tri scenarije za izvedbo sezone. Prvi pomeni brez sprememb, drugi tekme brez gledalcev, scenarij C pa naj bi šlo za nekakšen mehurček, tekme pa naj bi bile na tradicionalnih prizoriščih. Foto: BoBo
FIS je pripravil tri scenarije za izvedbo sezone. Prvi pomeni brez sprememb, drugi tekme brez gledalcev, scenarij C pa naj bi šlo za nekakšen mehurček, tekme pa naj bi bile na tradicionalnih prizoriščih. Foto: BoBo

20-letni skakalec iz Hramš je v zadnjih dveh sezonah, ko je v Oberstdorfu celo zmagal, na Kulmu pa poletel na oder za zmagovalce, dokazal, da je odličen letalec. Zelo dobro je lani marca letel tudi v Planici, v prihajajoči zimi pa si je za glavni cilj postavil svetovno prvenstvo v poletih, razmišlja tudi o kolajni: "Mislim, da če bom v pravi formi, bi lahko posegel tudi po medalji. To je glavni cilj sezone. Vem, da sem v Planici že dobro skakal, in se zelo veselim prvenstva."

Težave s kolenom Petra Prevca pod nadzorom

"Najlepše je biti od novembra do marca v vrhunski formi. Zaradi Planice bo treba kar pohiteti. Treba bo 14 dni pred tekmo priti v pravo formo, da si potem samozavesten in sproščen," je povedal Peter Prevc, ki je svetovni prvak v poletih postal pred dobrimi štirimi leti na Kulmu. Lani je bil z osmim mestom v skupni razvrstitvi, ko je ob koncu zime na prvi tekmi v Lillehammerju zmagal 23. v karieri, najboljši Slovenec, glede na trenutno pripravljenost pa pravi, da je nekje četrti mož ekipe: "Lanišek že dva meseca izstopa. Potem sta tu Zajc in Jelar, zatem pa počasi prihajam jaz."

27-letni skakalec iz Dolenje vasi ima nekaj težav s kolenom, a kot pravi, je pod nadzorom: "Na samo izvedbo skoka ne vpliva, vpliva na kondicijski trening, ki je prilagojen. Težave niso tako drastične, da bi bilo treba pod nož. V zadnjem obdobju je bilo največ pozornosti na treningih namenjenih gibljivosti in tehniki. Vzel sem si čas in ne želim prehitro napredovati, ampak utrditi eno stvar in počasi iti naprej. Količinsko sem opravil že kar nekaj skokov, da se čim več stvari avtomatizira."

Skakalce čakata poleti le dve tekmi v Visli