Marit Björgen je na začetku sezone korak pred tekmicami. Foto: Reuters
Marit Björgen je na začetku sezone korak pred tekmicami. Foto: Reuters
Marit Björgen in Petra Majdič
Marit Björgen je takole pritekla do 41. zmage v svetovnem pokalu, Petra Majdič pa do 41. stopničk v istem tekmovanju. Foto: Reuters
Ivan Hudač in Petra Majdič
Ivan Hudač je bil zadovoljen z razpletom prvega letošnjega šprinta. Foto: STA
Katja Višnar
Katja Višnar bo optimizem gradila predvsem z razpletom kvalifikacij. Foto: Reuters
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan v Kuusamu več pričakuje od tekem v prosti tehniki. Foto: STA
Majdičeva in Hudač zadovoljna po prvem šprintu
Majdičeva zaostala le za Björgnovo

1,2 kilometrov dolg finale v klasičnem koraku je povsem minil v znamenju para Björgen - Majdič. Slovenska šampionka je zaostala le za 1,5 sekunde, zaostanek Norvežanke Astrid Uhrenholdt Jacobsen na tretjem mestu znaša že kar 8,1 sekunde!

Po treh zmagah zdaj drugič druga
Večkratna slovenska športnica leta je imela nekaj težav le v polfinalu, kjer je kot tretja prečkala ciljno črto, nato pa po sodniški odločitvi napredovala na drugo mesto (Justyna Kowalczyk je bila zaradi uporabe nepravilnega koraka diskcalificirana). Madičeva je odličen nastop napovedala že v kvalifikacijah, kjer je dosegla tretji čas. 30-letna Brinjčanka je v Kuusamu abonirana na vrhunske izide, saj je tu med letoma 2006 in 2008 trikrat zmagala, zdaj pa je še drugo leto zapored tekmo končala na drugi stopnički.

Majdičeva presenečena, da je lahko držala Marit
"Tekma je bila zelo težka, še dodatna oteževalna faktorja pa sta bila sneg in mraz. Sama proga je bila zaradi vetra precej zasnežena, tudi sami ste lahko videli, da je veliko punc teklo izven proge in vedno je bilo tako, da je imela vodilna najboljšo pozicijo. Bila sem kar presenečena, saj sem malce ne navajena teh bojev, kot so bili v preteklosti v sprintu, da imaš gnečo in se boriš praktično za vsako pozicijo. Na začetku me je to malce metalo iz ritma, nato pa je šlo. V finalu sem bila celo presenečena, da sem lahko držala Marit, saj je trenutno res v življenjski ali vsaj eni izmed najboljših form kar jih je kdaj imela. Podobno je tudi z ostalimi Skandinavkami, denimo Charlotte Kalla, ki ni bila nikoli tako visoko v sprinterskih preizkušnjah. Res sem zelo zadovoljna. Lahko ocenim, da sem bila v primerjavi z lansko sezono takrat z večjimi težavami druga kot sem bila danes," je tekmo ocenila Majdičeva.

Hudač: "Še vedno je med favoritinjami"
"Bilo je mrzlo, tako kot je bilo napovedano. Mraz je še bolj prišel do izraza z vetrom, ki je hkrati še napihal precej snega z okoliških dreves na progo. Z rezultatom Petre sem zelo zadovoljen, saj se je odlično vrnila med najboljše in dokazala, da je še vedno med glavnimi favoritinjami v sprintu. V kvalifikacijah smo še malce kalkulirali z mažo za smuči, saj je bila smučina enkrat bolj, drugič manj zvožena. Na koncu mislim, da smo izbrali dobro, v primerjavi s konkurenco," je tekmo povzel slovenski trener Ivan Hudač.

Višnarjeva imela težave s smučino
Katja Višnar
je tekmovanje končala na 21. mestu. Po kvalifikacijah je kazalo še veliko bolje, saj je dosegla kar četrti čas. Pozneje jo je v svoji četrtfinalni skupini v zadnjem delu proge povsem pobralo, tako je s petim mestom takoj ostala brez možnosti za napredovanje. Po tekmi je razmišljala: "Zadovoljna sem s kvalifikacijami. Vidim, da sem hitra, ni me strah za naprej. Imela sem težave s snegom v smučini, sneg je bil v primerjavi s kvalifikacijami počasnejši. Težave imam tudi z astmo, zaradi tega težje diham. Malo sem razočarana. Upam, da bom na prihodnjih tekmah napake odstranila. Če bi bilo še malo hladneje, sploh ne bi nastopila."

Vesni Fabjan zmanjkalo pet sekund
V kvalifikacijah je nastopila tudi Vesna Fabjan, ki je osvojila 53. mesto. Za preboj med najboljših 30 ji je zmanjkalo slabih pet sekund.

Izidi bodo šteli za turnejo
Fis je letos uvedel še tretjo mini turnejo - ob že klasični novoletni in sklepni v Falunu so tokrat turnejo naredili v Kuusamu. Tako se bodo današnjim izidom dodali še rezultati jutrišnjega teka na 5 km klasično, v nedeljo pa bodo tekle na 10 km prosto (hendikep start).

Ženske, 1,2 km klasično:
1. M. BJÖRGEN NOR 3:08,3
2. P. MAJDIČ SLO +1,4
3. A. JACOBSEN NOR 8,1
4. C. KALLA ŠVE 11,0
5. M. NACUMI JAP 11,2
6. M. LONGA ITA 12,2
...
21. K. VIŠNAR SLO

Vrstni red na turneji (1/3):
1. M. BJÖRGEN NOR 2:06,5
2. P. MAJDIČ SLO +8,8
3. A. JACOBSEN NOR 18,6
4. C. KALLA ŠVE 20,3
5. M. NACUMI JAP 22,5
6. M. LONGA ITA 25,7
17. K. VIŠNAR SLO 55,4
53. V. FABJAN SLO 1:16,3

Svetovni pokal, skupno (2/31):
1. M. BJÖRGEN NOR 150
2. C. KALLA ŠVE 120
3. A. FOLLIS ITA 90
4. P. MAJDIČ SLO 68
5. A. JACOBSEN NOR 67
...
33. K. VIŠNAR SLO 10
41. V. FABJAN SLO 2

Šprint:
1. M. BJÖRGEN NOR 50
2. P. MAJDIČ SLO 46
3. A. JACOBSEN NOR 43
...
21. K. VIŠNAR SLO 10

Moški, 1,4 klasično:
1. J.-K. DAHL NOR 3:08,6
2. A. POLTARANIN KAZ +1,7
3. S. JAUHOJÄRVI FIN 2,0
4. O.-V. HATTESTAD NOR 4,8
5. R. PASINI ITA 4,9
6. A. NEWELL ZDA 23,0

Vrstni red na turneji (1/3):
1. J.-K. DAHL NOR 2:08,7
2. S. JAUHOJÄRVI FIN +3,7
3. A. POLTARANIN KAZ 4,2
4. O.-V. HATTESTAD NOR 11,0
5. A. NEWELL ZDA 15,5
6. R. PASINI ITA 15,7

Skupni vrstni red (2/31):
1. M. HELLNER ŠVE 100
2. D. COLOGNA ŠVI 87
3. D. RICKARDSSON ŠVE 60
4. A. POLTORANIN RUS 55
5. J.-K. DAHL NOR 50
 
Majdičeva in Hudač zadovoljna po prvem šprintu
Majdičeva zaostala le za Björgnovo