Legendarna naprava bratov Gorišek, na kateri smučarski skakalci dobijo krila. Foto: RTV SLO/T. G.
Legendarna naprava bratov Gorišek, na kateri smučarski skakalci dobijo krila. Foto: RTV SLO/T. G.

Koliko daleč bo šlo letos? Koliko jih bo skočilo čez 200 metrov? Koliko nas bo? To so vprašanja tisočev, ki prihajajo na tradicionalni finale svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici.

Na začetek doline Tamarja se zgrinjajo množice že več kot sedemdeset let, v tem času je svet preživljal vroče in hladne vojne, spreminjale so se države, vlak je nehal voziti do Rateč, skakalnice so se gradile in rušile, a prireditev na najvišji ravni v skakalnem svetu še naprej vztraja v Sloveniji. Še več, vsako leto ima več oboževalcev.

Toni Gruden


Vse se je začelo na tem mestu z Bloudkovo mamutsko skakalnico spomladi leta 1934. Na tej napravi so tisoči gledalcev še pred devetimi leti videli nepozabno zmagoslavje Primoža Peterke, zdaj pa lahko občudujejo betonske temelje. Foto: RTV SLO/T. G.
Vodstvo tekmovanja se zbira v prostorih, namenjenih mednarodni smučarski zvezi (FIS), kjer sestanki zaradi specifičnih okoliščin (štirih kvadratnih metrov) potekajo zelo hitro in učinkovito. Foto: RTV SLO/T. G.
Rešitev za gordijski vozel odnosov med Športnim društvom Rateče in Smučarsko zvezo Slovenije bi morebiti prineslo odkritje nafte. Foto: RTV SLO/T. G.
Po uspešnem poletu se z novinarji v lov za skakalci podajo tudi lovci na avtograme. Ob koncu sezone športniki ne skoparijo s podpisi, bolj vešči med njimi, kot je Robi Kranjec, pa med čakanjem na polete podpišejo cele kupe kartic, ki jih razdelijo med svoje občudovalce. Foto: RTV SLO/T. G.
Po koncu tekmovanj se je potrebno okrepčati s hrano in pijačo, kar vedo tako najmlajši kot najstarejši. Foto: RTV SLO/T. G.
Belo-rdeče opravljeni Poljaki brezmejno zaupajo Batmanu z Visle, ki mu sledijo iz kraja v kraj. Adam Malysz se jim je oddolžil trojnim zmagoslavjem in novim naskokom na skupno zmagoslavje, seveda ob tem praznovanje ni izostalo. Foto: RTV SLO/T. G.
Na drugi strani se je skoraj tisoč Norvežanov malce bolj kislo nasmehnilo in si dalo duška s hmeljnim napitkom, ki na bližnjih stojnicah stane tudi do petkrat manj kot na evropskem severu. Upokojeni norveški skakalec, ki še vedno ni slekel kombinezona, in Superman iz Vikersunda pri tem nista bila izjema. Foto: RTV SLO/T. G.
Švicarski navijači se ne ponašajo s številčnostjo, zato pa so toliko kakovostni, da se jih opazi. Podobno kot njihova aduta Andreas Küttel in svetovni prvak Simon Ammann. Foto: RTV SLO/T. G.
Za konec so nekateri na prireditvenem prostoru preizkusili tudi svoja skakalna znanja. Na plesišču so se znašli obiskovalci iz celotne Slovenije, večjega dela Evrope in še kakšnega koščka sveta. Foto: RTV SLO/T. G.
Kulisa za izredno tekmovanje je popolna - s snegom pobeljeni okoliški vršaci, močno pomladansko sonce in izjemni poleti. Planica kljub zgodam in nezgodam še vedno neustavljivo vabi! Foto: RTV SLO/T. G.