Anže Lanišek je prvi dan svetovnega prvenstva v poletih pokazal svoje najboljše planiške polete. Foto: BoBo
Anže Lanišek je prvi dan svetovnega prvenstva v poletih pokazal svoje najboljše planiške polete. Foto: BoBo

"Bor je opravil zelo soliden polet, tudi enajsto mesto v kvalifikacijah je zanj zelo dober rezultat. Preostali trije so skakali solidno. Vsi štirje imajo seveda še kar nekaj rezerv in te moramo izkoristiti. Da bi bili povsem zraven, nam manjka od pet do deset metrov. Vidimo, da tukaj so te rezerve, samo popraviti moramo določene stvari," je po prvem tekmovalnem dnevu povedal glavni trener domačih orlov Gorazd Bertoncelj.

Sorodna novica Hayböck v kvalifikacijah prek 240, soliden nastop Slovencev

Na koncu je bilo najboljše sedmo mesto Pavlovčiča na drugem treningu, ko je postavil slovensko daljavo dneva 226,5 metra. 22-letni letalec domačega planiškega kluba je bil z 11. mestom tudi najboljši Slovenec v kvalifikacijah. V sredo je odločno dejal, da verjame vase, da lahko pride v ekipo, vendarle je trenutno v življenjski formi, kar je tudi potrdil: "V mislih sem imel, da moram že na prvem treningu dobro poleteti in premagati fante. Sprva sem imel nekaj težav z meglo, pri drugem pa sem pokazal, da si zaslužim mesto v ekipi. Tudi v kvalifikacijah sem pokazal, da lahko dobro letim. Upam, da se bom še naprej prikazoval v dobri luči."

Bor Pavlovčič je poletel 211, 226,5 in 220 m. Foto: BoBo
Bor Pavlovčič je poletel 211, 226,5 in 220 m. Foto: BoBo

Pavlovčič je v svetovnem pokalu trenutno 11., s čimer je drugi najboljši Slovenec. Mesto pred njim je Lanišek, ki je imel zaradi tega tudi vnaprej zagotovljeno mesto med četverico, ki je nastopila v kvalifikacijah, to pa je s poleti, dolgimi 215, 221,5 in 214,5 metra tudi opravičil. "Zelo sem zadovoljen, saj sem prvič v Planici na letalnici začel uživati. To je dobra popotnica za naslednje dni, ki se jih zelo veselim. Seveda je dobrodošlo, da prideš v dobri formi. Točno vem, kako moram vse narediti, in potem lahko enostavno uživaš v zraku. Se ne mučiš čez mizo in prelet, da ti tako za drugi del nič ne ostane," je v izteku Letalnice bratov Gorišek razlagal Lanišek in še dodal: "Vedno, ko sem "prespal" letalnico, sem bil naslednji dan boljši. Enako je bilo v Vikersundu, Kulmu in Oberstdorfu, tako da stavim na to karto."

Pavlovčič in Zajc imata še precej rezerve
Sorodna novica Peter Prevc: Odločitev je bila poštena, kriv sem pa sam

Več težav ima v tej sezoni Zajc, najmlajši v slovenski reprezentanci, ki je bil lansko zimo celo drugi v seštevku poletov. 20-letni mladenič je poletel 218, 214 in 216 metrov, njegov rekord pa je z 240 metri kar precej daljši, zato poudarja, da ima še precej prostora za napredek. Hkrati je priznal, da ga je bilo pred prvim poskusom zelo strah, nazadnje tako pred skoraj dvema letoma, ko je prvič sedel na planiško rampo: "Nisem čisto vedel, kako se bom znašel. Res me je bilo pred prvim skokom na vrhu zelo strah. Boril sem se s sabo, druga dva pa sta bila že bolj sproščena. Morda me je bilo malce strah tudi zaradi megle. Treba je popraviti te male napake. Ne morem biti zadovoljen. Šlo je čez 200, če pa gledam proti 240 m, je pa še kar veliko prostora. Rezerv je še kar precej. Sploh tam z mize in čez prelet, kjer sem po navadi pridobival, tokrat sem pa izgubljal. To moram izboljšati. Če bi se zgodil res velik premik čez noč, bi bil lahko konkurenčen za medaljo."

Največja neznanka je bil Domen Prevc, za katerega je to debi predolimpijske zime med skakalno elito, saj v svetovnem pokalu v tej sezoni še ni tekmoval, a je vseeno dobil priložnost za nastop. Njegov najboljši polet je bil v drugi seriji treninga, ko je bil z 221,5 metra deseti. Daljava je bila lepa, vendar še kar zaostaja za poleti, kakršne je že prikazoval, ne nazadnje je zadnjič, ko se je letelo pod Poncami, zasedel drugo mesto. Tudi najmlajši izmed bratov Prevc se zaveda, kakšne so še njegove pomanjkljivosti: "Prva etapa je izpolnjena, nekako sem zadovoljen z dosežki in skoki. To je neki približek tega, kar sem si predstavljal, kar sem upal, da bo. Nekaj stvari moram še popraviti, potem bo pa tudi daljava boljša. Delam še podobne napake kot na veliki skakalnici. Preveč se vključuje roka, premalo dela noga. V zraku nisem prav lep oziroma ne priključujem rok poleg, izgubljam hitrost, smuči ne ubogajo ... Je še kar nekaj rezerv."

Planica 2020: Nastopi Slovencev v kvalifikacijah

Četverica bo v petek in soboto letela na individualni preizkušnji, nima pa še zagotovljenega nastopa na nedeljski ekipni tekmi, ko bo Slovenija branila srebro iz Oberstdorfa. Za mesto na zadnjem dejanju 26. svetovnega prvenstva v poletih in sedmega planiškega kandidirata tudi Peter Prevc in Žiga Jelar, ki sta bila prekratka v serijah za trening. "Najprej bo odvisno, kako bo skakala ta četverica, zatem pa se bomo odločili tudi na podlagi rezultatov Petra in Žige, ki bosta nastopila kot predskakalca. Peter bo v petek naredil dva poleta. Upam, da enega na prosto malce prej. Sproščeno. Drugega pa bi si želel, da v tehničnem premoru pred zadnjimi desetimi ali 20, da vidimo potem, kakšna je njegova vrednost," je sklenil Bertoncelj.