Slovenski skakalci optimistično pričakujejo konec predolimpijske zime v Planici. Nastopili bodo Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Timi Zajc, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič, Lovro Kos, Rok Justin, Žak Mogel, Mark Hafnar in bratje Peter, Cene ter Domen Prevc. Foto: BoBo
Slovenski skakalci optimistično pričakujejo konec predolimpijske zime v Planici. Nastopili bodo Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Timi Zajc, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič, Lovro Kos, Rok Justin, Žak Mogel, Mark Hafnar in bratje Peter, Cene ter Domen Prevc. Foto: BoBo

Slovenija bo imela v kvalifikacijah pred četrtkovo in petkovo tekmo kar 13 skakalcev, saj ima na voljo ob šesterici za svetovni pokal še dodatno kvoto, ki jo je v celinskem pokalu priskakal Cene Prevc, hkrati pa tudi nacionalni paket, v katerem je prav tako polovica tekmovalcev. Je pa načrte Hrgoti nekoliko preprečil covid-19, saj je bil na torkovem testiranju pozitiven izvid Jerneja Presečnika, zaradi tesnega stika pa je brez prvih poletov ostal tudi Tjaš Grilc. Namesto njiju bosta debi na letalnici v svetovnem pokalu dočakala Žak Mogel in Mark Hafnar.

Pestro planiško dogajanje boste lahko v neposrednih prenosih spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju.

Zajc želi dokazati, da sodi v ekipo najboljših

"Po rezultatih letošnje sezone se mi zdi, da je bil izbor znan še dalj časa. Fantje, ki so na štartni listi, so najboljše, kar trenutno imamo in so pripravljeni za dolg teden v Planici," je še pred novico o potrjeni okužbi povedal glavni trener slovenskih orlov. 32-letni Velenjčan je selektorsko vlogo prevzel prav po zadnjem postanku skakalne elite pod Poncami. Decembra je namreč po aferi s Timijem Zajcem med svetovnim prvenstvom v poletih mesto vodje strokovnega štaba zapustil Gorazd Bertoncelj, za njegovega naslednika pa je bil po koncu tekmovanja imenovan njegov pomočnik Hrgota, ki je vodenje ekipe prevzel že med šampionatom.

Po neprepričljivem nastopu na domačem svetovnem prvenstvu, ki je bil prestavljen iz lanskega marca, so v predolimpijski zimi rezultati rasli, pika na i pa je bila medalja Anžeta Laniška na srednji skakalnici na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Oberstdorfu. Čeprav je poleg Žabe na oder za zmagovalce skočil tudi Bor Pavlovčič, pa slovenskim skakalcem letos še manjka zmaga: "Res je, da nam manjka ta zmaga. Seveda bi si jo želeli. Glede na potek sezone bi bila v Planici verjetno najbolj dobrodošla. Vseeno upam, da se tekmovalci ne bodo ozirali na to zmago, ampak bodo osredotočeni nase in na izvedbo ter se prepustili vzdušju. Imamo štiri tekme, tudi na ekipnih smo letos ostali precej dolžni. Priložnosti in izzivov bo veliko."

Slovenci si pod Poncami obetajo dobre rezultate
Pred Planico: Slovenci v tej sezoni še brez zmage

V zadnjih letih so skakalci v Planico prišli po strnjeni in naporni turneji Raw Air, ki pa je letos odpadla. Želja FIS-a je bila, da bi v dolini pod Poncami v dveh tednih organizirali kar vse norveške tekme, toda organizatorjem v tako kratkem času ni uspelo pridobiti potrebnih sredstev in zato bodo nadomestili le eno preizkušnjo iz Vikersunda, ki bo izpeljana v četrtek. Po nordijskem svetovnem prvenstvu so imeli tako skakalci v svetovnem pokalu nenavadnih 14 dni odmora. "Bilo je malce drugače kot sicer pred zaključkom. Celo sezono smo se bili primorani zaradi nastale situacije veliko prilagajati in tudi na to smo se po najboljših močeh, tako da nekih težav ni. Fantje bodo tako kot na vseh tekmah tudi v Planici merili na najvišje uvrstitve, ponavljam pa, da je prva osnova najboljša izvedba v tistem trenutku," je povedal Hrgota.

"Nekateri fantje, ki so nastopili v Oberstdorfu, so imeli kakšen dan počitka več, drugi pa ne. Smo se prilagajali in poskusili za vsakega posameznika izpeljati, kolikor se je dalo. Bistvenih razlik oziroma priprav kot sicer v sezoni ni bilo. Mislim, da smo dobro tempirali vse skupaj za ta zaključek. Kar se tiče pripravljenosti, pri nekaterih so določena nihanja. Pri nekaterih je tudi prvenstvo seveda pustilo posledice. Po drugi strani smo imeli tudi dovolj časa, da smo pri kom dvignili raven skakanja. Mislim, da je ta trenutek kar večina dobro pripravljenih, hkrati pa tudi to planiško vzdušje naredi marsikaj," je še pristavil glavni slovenski trener.

Rok Justin je pred tremi leti postal poletni državni prvak. Foto: BoBo
Rok Justin je pred tremi leti postal poletni državni prvak. Foto: BoBo

Justin bo skakalne smuči postavil v kot

Zadnjič se bo po zaletišču kot aktivni skakalec spustil Justin. 27-letni tekmovalec kluba Stol Žirovnica je o koncu kariere razmišljal že lani, toda sezona je bila celo najboljša v njegovi karieri, tako da je z mislijo na svetovno prvenstvo v Oberstdorfu podaljšal še za leto dni. Toda v tej sezoni so bili rezultati slabši, po težavah s koronavirusom pa je marsikaj padlo v vodo in sledila je dokončna odločitev. Zdaj se bo kot diplomirani inženir strojništva posvetil redni službi pri Slatnarju, kjer sicer dela že dve leti.

"Vedno sem bil profesionalec, tako da sem se odločil, da bom sezono do konca profesionalno oddelal. V načrtu je, da v soboto naredim še enega ali dva poslovilna poleta, potem pa grem v športni pokoj. Motivacija pred zadnjimi tekmami je še večja kot sicer. Upam, da me bo poneslo čim dlje. V karieri sem najbolj ponosen na zmage v celinskem pokal. V svetovnem pokalu žal ni bilo prav dobrih rezultatov," je povedal Justin, ki je 11-krat zmagal na tekmah celinskega pokala, v svetovnem pokalu pa je njegova najboljša uvrstitev 16. mesto.