Andreja Mali je imela  najbolj natančno roko. Vseh 10 tarč je kot edina v slovenski štafeti podrla brez popravljanja. Foto: EPA
Andreja Mali je imela najbolj natančno roko. Vseh 10 tarč je kot edina v slovenski štafeti podrla brez popravljanja. Foto: EPA
Švedska
Zmagovita štafeta Švedske v postavi (od leve proti desni): Carl Johan Bergman, Helena Ekholm, Anna Carin Zidek in Fredrik Lindström. Foto: Reuters
Jakov Fak
Jakov Fak je v zadnji predaji prehitel Italijana. Foto: EPA
Slovo od Pokljuke s švedsko zmago
Pokljuka, promocija slovenskega turizma

Za Slovenijo so tekmovali Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. Malijeva je kot prva ob brezhibnem streljanju predala 10. Gregorinova je nato (dve popravi) pridobila tri mesta, tako da se je Bauer na progo podal s sedmega položaja. Ihanec je z odličnim tekom prehitel Slovaka in predal šesti. Mrkopoljčan se je za vodilnim Francozem podal s 57 sekundami zaostanka, dobro streljal in še bolje tekel, s čimer je prehitel Italijana Lukasa Hoferja za končno peto mesto.

Fak: Moral sem le končati delo
"Sem zadovoljen, čeprav bi raje videl, če bi nastop opravil brez poprav. Z Bauerjem sva nastopila odlično, tudi dekleti pred nama sta bili uspešni. Veseli me, da smo se povem približali najboljšim. Hvala vsem članov štafete, sam sem jo moral do cilja le še uspešno pripeljati," je bil skromen Fak.

V ospredju je odločitev o zmagovalcu padla šele v ciljnem finišu, kjer je Švedska na koncu za tri stotinke sekunde ugnala Ukrajino, medtem ko se je morala Francija, ki je vodila tri četrtine tekme, zadovoljiti s tretjim mestom.

Velepec: Bauer in Fak fantastična
"Vsi smo vedeli, da Malijeva ne teče najbolje, vendar se je z dvema ničlama izvlekla in ni pridelala velikega zaostanka. Vedeti je treba, da so v prvi predaji tekle odlične biatlonke, kot sta Finka Kaisa Mäkäräinen in Švedinja Helena Ekholm, vodilni v svetovnem pokalu. Gregorinova je imela ničlo stoje in je nato leže, čeprav so se ji noge tresle, vendarle opravila brez kazenskega kroga. Bauer in Fak pa sta nastopila fantastično," je slovenski tekmovalni nastop ocenil glavni trener Uroš Velepec.

Prihodnjo sezono brez tekem na Pokljuki
Od četrtka do nedelje si je tekme na Pokljuki ogledalo okoli 10.000 gledalcev. Proračun tekmovanja je bil približno 500.000 evrov. Prihodnje leto se biatlonci ne bodo ustavili na Rudnem polju, razen če bi se katero od prizorišč odpovedalo tekmam. Je pa praktično že zagotovljeno, da se svetovni pokal v sezoni 2012/13 vrne na Pokljuko.

Mešana štafeta (2x6 km+2x7,5 km): *    
1. ŠVEDSKA 1:21:01,0 (0+10)
Ekholm/Zidek/Lindström/Bergman
2. UKRAJINA +0,3 (0+7)
Pidrušina/Semerenko/Semenov/Sednev
3. FRANCIJA 1,3 (0+10)
Brunet/Dorin/Jay/Fourcade
4. RUSIJA 5,6 (0+10)
5. SLOVENIJA 44,3 (0+7)
Mali/Gregorin/Bauer/Fak
6. ITALIJA 46,1 (1+7)
7. SLOVAŠKA 1:49,0 (0+11)
8. NEMČIJA 2:31,0 (4+12)
9. BELORUSIJA 2:38,0 (0+9)
10. ESTONIJA 2:40,8 (0+7)
* - kazenski krogi+poprave

Slovo od Pokljuke s švedsko zmago
Pokljuka, promocija slovenskega turizma