Vidno slaboten Jernej Damjan je takoj po novinarski konferenci odhitel v posteljo. Foto: MMC RTV SLO
Vidno slaboten Jernej Damjan je takoj po novinarski konferenci odhitel v posteljo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska ekipa: Damjan, Pikl, Peterka, Kranjec
V letu brez olimpijskih iger in svetovnega prvenstva je tradicionalna novoletna turneja vrhunec sezone. Foto: MMC RTV SLO
Skakalci pripravljeni na turnejo

Od štirih slovenskih orlov, ki bodo začeli turnejo, je povsem zdrav le Primož Peterka: "Cilj je prva petnajsterica kar je realno dosegljivo, zagotovo pa točke." Prvi slovenski adut to zimo Jernej Damjan se še vedno spopada z virozo: "Ko sem se zjutrajh zbudil, mi je teklo od vsepovsod. Sem na antibiotikih, bolezni sem pa že močno sit. Želim normalno skakati, kot sem nedvomno sposoben."

Načeta tudi Pikl in Kranjec
Viroza je "obiskala" tudi Primoža Pikla in Roberta Kranjca, ki upa, da bo končno prebil psihološko pregrado, v teh dneh je obiskal tudi športnega psihologa. "Res je, da zadnji teden fizično nisem tako veliko treniral, ker mi je Jernej posodil virozo. V ponedeljek sem bil celo na infuziji, a moji skoki so vseeno dobri," je optimističen Leteči Kranjec. Športni direktor nordijskih reprezentanc Franci Petek je opravičil odstotnost prvega trenerja Ari Pekke Nikkole: "Od trenerja pričakujem popolno predanost fantom. Za to rabiš bistro glavo in polne baterije. Božič je čas, ko si pred turnejo najbolj lahko pomagaš z domačim okoljem, zato je Nikkola upravičeno na Finskem pri družini, da si napolni baterije. Ekipi se bo seveda pridružil jutri dopoldne v Nemčiji." Prvo dejanje turneje bodo sobotne kvalifikacije v Oberstdorfu, tekma sledi dan kasneje.

Dres, vezi, smuči ...?
Med prisotnimi je poleg pripravljenosti slovenskega moštva največ zanimanja sprožalo vprašanje avstrijske prevlade, saj so na prvih štirih mestih v svetovnem pokalu kar štirje severni sosedje. "Po pravici povedano, ne vem, v čem je skrivnost avstrijskega uspeha. Zakaj so ravno Avstrijci toliko boljši od ostalih, je dobro vprašanje. Ne bi me presenetilo, če bi imeli naslednje leto kakšno novo pravilo. Verjamem, da so dobro trenirali, samo podobno smo delali tudi ostali. Res ne vem, kaj imajo tokrat, zagotovo pa je nekaj na tem, ker je preprosto neverjetno, kako dobro skačejo prav vsi Avstrijci po vrsti. Mogoče se ta razlika še bolj kot na tekmah vidi na treningih," se je o temi številka ena v skakalnih krogih za MMC razgovoril Peterka, zmagovalec turneje 1996/97.

Spored 56. novoletne turneje (prenos na TVS 2):
30. 12.: Oberstdorf
1. 1.: Garmisch-Partenkirchen
4. 1.: Innsbruck
6. 1.: Bischofshofen

Toni Gruden

Skakalci pripravljeni na turnejo