Slovenski skakalci so se izkazali na glavnem vrhuncu zime, olimpijskih igrah, zdaj pa je na vrsti še drugo veliko tekmovanje v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski skakalci so se izkazali na glavnem vrhuncu zime, olimpijskih igrah, zdaj pa je na vrsti še drugo veliko tekmovanje v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmovanje se bo začelo v četrtek s kvalifikacijami, v petek sta na sporedu prvi dve seriji posamične tekme, ki se bo z dvema serijama zaključila v soboto, v nedeljo pa bo še ekipna tekma. Vse boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2. Na norveško letalnico, ki petič gosti svetovno prvenstvo v poletih, ima Slovenija lepe spomine. Ko so se pred desetimi leti zadnjič na njej delile žlahtne kolajne najboljšim lovcem na daljave, je zlato ujel Robert Kranjec. Na moštveni preizkušnji je tedaj Slovenija osvojila bron.

Letošnja zima je prinesla kar nekaj vrhuncev. Ob tradicionalni novoletni turneji in predvsem za slovenske skakalce prav tako tradicionalni Planici sta torej še dve veliki tekmovanji. S prvim, ki je bil najpomembnejši dogodek zadnjih štirih let, olimpijskimi igrami v Pekingu, so orli opravili zelo uspešno. Z ekipno medaljo je bil izpolnjen veliki cilj, obenem pa sta Peter Prevc in Timi Zajc z dekleti skočila na mešani tekmi še do zlata. Visoka pričakovanja ima slovenska flota tudi pred Vikersundom.

Spored

Četrtek ob 15.50:
KVALIFIKACIJE

Petek ob 16.30:

PRVA IN DRUGA SERIJA POSAMIČNE TEKME

Sobota ob 16.30:

TRETJA IN ČETRTA SERIJA POSAMIČNE TEKME

Nedelja ob 16.30:

EKIPNA TEKMA

"Tako kot vedno na vseh poletih spadamo v krog favoritov. Upravičeno. Tega se tudi zavedamo. Predvsem je glavno, da fantje zdaj uživajo v tem zaključku sezone v poletih, najprej torej v Vikersundu in nadaljujejo v tem ritmu še zadnja konca tedna. Želja je, da se že s prvim skokom čim bolj ujamejo z letalnico in potem naprej toliko bolj uživajo," je za MMC povedal glavni trener Robert Hrgota, ki je z varovanci torek izkoristil za trening na Holmenkollnu, kjer se je v nedeljo zaključila norveška turneja Raw Air.

Raven skakanja prenesti na letalnico

Sorodna novica Leta 2012 na Norveškem okronan kralj poletov Robert Kranjec

Po navadi je zastor nad njo padel v Vikersundu, tokrat pa se je končala predčasno, saj bo torej letalnica, ki ima zdaj že več kot 11 let v lasti svetovni rekord, gostila še pomembnejše tekmovanje. "Kolajna bi bila seveda še ena kljukica sezoni. Na vsaki tekmi lahko osvojimo kakšno medaljo, a za to se mora marsikatera stvar uskladiti. Želimo si, da se bo raven skakanja s skakalnic prenesla tudi na letalnico. Da bo raven skokov, ki smo jih pokazali zdaj, enaka. Potem bomo lahko imeli zelo močne fante in zelo dobro oziroma lepo tekmo. Lahko pričakujemo zelo dolge polete. Je pa težko pred prvimi poleti kar koli komentirati, saj ne vemo, kje smo. Vsi pa komaj čakamo," je dodal slovenski selektor.

Hrgoto težko delo čaka že v četrtek pri sestavi ekipe. Še nobeno sezono ni bilo toliko slovenskih skakalcev izenačenih in sposobnih vrhunske uvrstitve. Neizprosen boj je bil že za mesta, ki so prinašale nastope na olimpijskih preizkušnjah, zdaj pa je ob peterici iz Pekinga še Domen Prevc. Tako bosta za šesterico orlov zelo pomembni četrtkovi seriji za trening, saj v kvalifikacijah lahko nastopijo le štirje: "Zato tudi poudarjamo, da bo zelo pomembno, da se hitro ujamejo z letalnico. Vsak bo imel dva skoka za trening, potem pa bomo videli, kako so funkcionirali, in se bo izbralo štiri."

Peter Prevc je leta 2015 v Vikersundu postavil svetovni rekord. Tistega leta je tam tudi zmagal, še dvakrat pa je bil najboljši na norveški letalnici leto kasneje. Foto: EPA
Peter Prevc je leta 2015 v Vikersundu postavil svetovni rekord. Tistega leta je tam tudi zmagal, še dvakrat pa je bil najboljši na norveški letalnici leto kasneje. Foto: EPA

Zadnje svetovno prvenstvo je bilo decembra 2020 v Planici. Sprva bi moralo biti konec sezone predtem, a ga je bilo prestavljeno zaradi covida. Tedaj so bili Slovenci v zelo dobri formi na norveški turneji, novega termina pa niso pričakali tako dobro pripravljeni. Domače prvenstvo bo ostalo v spominu po aferi z Zajcem, po kateri je prišlo tudi do zamenjave na trenerskem mestu, Gorazda Bertonclja pa je zamenjal njegov dotedanji pomočnik Hrgota, ki se je v novi vlogi za zdaj zelo dobro znašel. Pod Poncami so Slovenci pričakovali medaljo, a prvič po prvenstvu 2010, ki je bilo prav tako na letalnici bratov Gorišek, ostali razočarani brez nje.

Peter Prevc že s kompletom medalj

Sorodna novica Peter Prevc v sanjski zimi na Kulmu ujel tudi zlato snežinko

Vmes so na štirih zaporednih tovrstnih tekmovanjih vedno dobili snežinko. Petru Prevcu je letos uspelo dopolniti olimpijski komplet medalj, s svetovnih prvenstev v poletih pa ga je sestavil že prej. Po naslovu Kranjca v Vikersundu je Prevc v Harrachovu leta 2014 poletel do brona. Dve leti pozneje, ko je prvenstvo gostil Kulm, je bil v življenjski formi in je postal svetovni prvak, na naslednjem prvenstvu v Oberstdorfu pa skupaj z Jernejem Damjanom, Anžetom Semeničem in bratom Domnom še podprvak na ekipni tekmi.

Po dobrih predstavah na olimpijskih igrah je pred začetkom norveške turneje oddal pozitiven izvid na testiranju na okužbo s koronavirusom, tako da je izpustil Lillehammer in Holmenkollen, a se je pred Vikersundom že pridružil ekipi. "Zelo mu je koristil trening, ki smo ga opravili v Oslu. Naredil je zelo lep trening v zelo dobrih razmerah. Prišel je nazaj, dobro funkcionira in lahko gre normalno v Vikersund," je o najizkušenejšem v moštvu povedal Hrgota. Prevc je sicer v Vikersundu dobil kar tri tekme za svetovni pokal, hkrati pa je leta 2015 prvi poletel 250 m.

Lanišek drugi v Oslu, Cene Prevc četrti na norveški turneji

Cene Prevc je na novoletni turneji navdušil s četrtim mestom. Foto: EPA
Cene Prevc je na novoletni turneji navdušil s četrtim mestom. Foto: EPA

Z odlično popotnico Vikersund pričakuje Anže Lanišek, ki je bil z 12. mestom najboljši Slovenec na domačem prvenstvu v Planici, kjer je z 234,5 m tudi postavil osebni rekord. V nedeljo v Oslu je zasedel drugo mesto in potrdil, da je znova nazaj med najboljšimi, potem ko je imel težave na olimpijskih igrah, zatem pa je zaradi bolezni izpustil še Lahti. Za Domžalčanom je drugi najboljši v svetovnem pokalu Cene Prevc, ki tako ali tako preseneča že vso sezono. V zadnjem obdobju skače med orli najbolj konstantno in je norveško turnejo končal kar na četrtem mestu. Z letalnicami nima veliko izkušenj. Do zdaj ni veljal za specialista za polete, a na velikih tekmovanjih do izraza prihaja trenutna forma, kar potrjujejo tudi svetovni prvaki, ki podobno niso veljali za izrazite letalce, kot sta na primer Karl Geiger in Simon Ammann. Njegov rekord je sicer iz lanskega svetovnega pokala v Planici, ko je pristal pri 232,5 m.

Tedaj je najboljši polet kariere uspel tudi Lovru Kosu, ki je poletel 236,0 m. Moravčan je prav pod Poncami lani prvič prišel do točk svetovnega pokala, da zna leteti daleč, pa je predtem pokazal tudi pred svetovnim prvenstvom decembra 2020, ko je bil najdaljši na preizkusu letalnice. Tako Cene kot Kos bosta v Vikersundu letela prvič. Zadnji izmed olimpijske peterice, Zajc ima še štiri metre daljši osebni rekord, kako dober letalec je, pa je dokazal že na prvem stiku s poleti, ko je v Oberstdorfu na letalnici Heinije Klopferja, kjer bosta dve tekmi prihodnji konec tedna, dosegel do zdaj svojo edino zmago v svetovnem pokalu.

Ko se je zadnjič letelo v Vikersundu, je zmagal Domen Prevc. Tako kot najstarejši brat je tudi on osebni rekord postavil na Norveškem, prav pred tremi leti z 245,5 m. V letošnji zimi ni veliko skakal v svetovnem pokalu, iskal je pravo formo in jo v celinskem pokalu vendarle našel še pred norveško turnejo. Na Holmenkollnu je osvojil prve točke v tej sezoni, Hrgota pa mu je kot izrazitemu letalcu ponudil priložnost, da si izbori mesto med četverico, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu.

Glavni favoriti Kraft, Kobajaši, Lindvik, Geiger ...

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Vikersundu je slavil Domen Prevc. Foto: Reuters
Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Vikersundu je slavil Domen Prevc. Foto: Reuters

Slovenija bo lovila sedmo medaljo na svetovnih prvenstvih v poletih. Največ uspehov imajo z devetimi zlatimi odličji Norvežani, Avstrijci pa so rekorderji s skupaj 21 kolajnami. Norveška bo branila naslov na moštveni preizkušnji, pred domačimi gledalci pa bo poskušala osvojiti še četrto zaporedno zlato. Aktualni svetovni prvak je Nemec Geiger, ki je za las v Planici ugnal Halvorja Egnerja Graneruda. Bronast je bil še en Nemec Markus Eisenbichler. Nemčija je dobila tudi srebro na ekipni tekmi, kjer je bron pripadel Poljski.

Na stavnicah je prvi favorit Stefan Kraft. Avstrijec je na koncu sezone ujel sijajno formo in je drugič v karieri dobil turnejo Raw Air, sicer pa je pred petimi leti v Vikersundu z 253,5 m postavil svetovni rekord. Njegovi glavni tekmeci naj bi bili Japonec Rjoju Kobajaši, sicer rekorder planiške letalnice (252,0 m), olimpijski prvak in domači adut Marius Lindvik, branilec naslova Geiger, njegov rojak Eisenbichler, Granerud … Odpisati se ne sme niti Daniela Andreja Tandeja, ki je zmagal na zadnji tekmi na Holmenkollnu, pred štirimi leti v Oberstdorfu pa postal svetovni prvak v poletih. Za omenjenimi pa se na stavnicah pojavijo že imena Slovencev.