Nesreča Matthiasa Lanzingerja je najhujša v alpskem smučanju po padcu Silvana Beltramettija v Val d'Iseru, ki je Švicarja priklenil na voziček. Foto: EPA
Nesreča Matthiasa Lanzingerja je najhujša v alpskem smučanju po padcu Silvana Beltramettija v Val d'Iseru, ki je Švicarja priklenil na voziček. Foto: EPA
Hermann Maier nekaj dni po nesreči z motorjem.
Hermann Maier je spektakularno padel na olimpijskih igrah leta 1998 in čudežno ostal tako rekoč nepoškodovan. Avgusta 2001 na motorju ni imel takšne sreče, vseeno pa se je vrnil in še vedno dosega odlične rezultate. S svojimi izkušnjami bo zdaj pomagal nesrečnemu Lanzingerju. Foto: EPA

"To je preveč grozno, tega ne morem gledati, že če se spomnim samo na vse svoje padce in poškodbe ...," pravi najboljši slovenski smučar, ki je moral sam velikokrat skozi pekel poškodb, rehabilitacij in novih začetkov. V tej sezoni se je poškodovalo že okrog 30 vrhunskih alpskih smučarjev. Toda Lanzingerjeva nesreča se z ničimer ne more meriti. Avstrijec je ostal brez leve noge, potem ko operacija v bolnišnici v Oslu ni uspela.

Maier globoko pretresen
Vsi so v šoku, zlasti Avstrijci. Nekoč hladni Hermann Maier je pokazal največ sočutja. Dvakratni olimpijski zmagovalec ima še kako v spominu svojo (prometno) nesrečo avgusta 2001, ko je skoraj ostal brez noge. "To je neverjetna tragedija. Globoko me je pretresla. Mislim, da trpim celo bolj, kot sem ob svoji nesreči," je v enem izmed prvih odzivov na novico o amputaciji Lanzingerjeve noge povedal Maier in nesrečnežu obljubil vso podporo pri rehabilitaciji.

Zakaj tako ubijalske proge?
Alexandra Meissnitzer, ki Lanzingerja pozna že od mladosti, saj je tudi sama iz Abtenaua, je prepričana, da spada smučanje med najnevarnejše športe: "Formula ena je gotovo varnejša. Smučarji nimamo nobene karoserije! Proge so vedno hitrejše, skoki daljši od 80 metrov. Je to res potrebno?" Kritike letijo tudi na organizatorje. V Kvitfjellu ni bilo posebnega helikopterja, tako da so Lanzingerja v bolnišnico odpeljali s civilnim helikopterjem, potem ko so iz njega odstranili potniške sedeže. Če bi se operacija začela hitro po nesreči, bi bil razplet morda drugačen.

Pri Dalcinu tehnika zatajila, prav tako pri Lanzingerju
Nekateri krivijo varnostno vez, ki se ni odpela. "Nepisano pravilo je, da se smučka ne sme odpeti pri visokih hitrostih. Spomnite se na primer Dalcina v Kitzbühlu. Jasno, pri padcu si želiš, da se odpne," odgovarja Jerman, ki se bo te dni na smučišču Turracher Höhe pripravljal na finale v Bormiu, nato pa si ogledal eno izmed tekem Pokala Vitranc.

Kasper: "Nesreča zelo tragična"
Oglasil se je tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian-Franco Kasper: "To je zelo tragična nesreča. Padec je bil videti hud, vseeno pa si nismo mislili, da se bo tako končalo. Na koncu sezone bomo analizirali, kaj se dogaja, in ali je težava v progah, načinu smučanja ali v materialu."

Desno si oglejte padec Dalcina letos v Kitzbühlu.

T. O.