Gianfranco Kasper: predsednik FIS-a. Foto: EPA
Gianfranco Kasper: predsednik FIS-a. Foto: EPA
Urban Laurenčič
Urban Laurenčič se tokrat oglaša iz Söldna. Foto: MMC RTV SLO

Mednje v prvi vrsti sodi sprememba pravil, ki zadevajo postavitev superveleslalomskih prog. Po novem bodo hitrosti manjše. Trener, ki bo zadolžen za postavitev proge, bo moral upoštevati lego terena in zavoje prilagoditi glede na položaj varnostnih mrež in blazin. To pomeni, da bo moral zavoj postaviti tam, kjer so zraven postavljene blazine, in ne na drugo stran proge, od koder bi lahko ob napaki morebitni smučar odletel kam drugam.

Kontrola postavitve
Po novem bodo postavitev proge tudi kontrolirali. Za postavljalcem bo namreč na progo šla delegacija Mednarodne smučarske zveze, ki bo zadevo preučila, in če bo to potrebno, tudi popravila. Tu bo najverjetneje šlo za tričlansko komisijo, ki jo bo pri moških vodil Günther Hujara, pri ženskah pa Atle Skaardal. Vse te spremembe določil je FIS sprejel zaradi večje varnosti tekmovalcev in tekmovalk.

Ščitniki nove dobe
Na temo varnosti je bil govor tudi o razvoju novih materialov, predvsem v povezavi s ščitniki. Na različnih inštitutih namreč razvijajo nove vrste zaščit pred poškodbami, tako da ostaja velika možnost, da bodo smučarji v prihodnjih letih izgledali zelo drugače, kot izgledajo danes. Največ je bilo storjenega na področju razvoja novih čelad in ramenskih ščitnikov, toda vse to je še vedno v fazi testiranja.

Ski cross v Vancouvru
Glavni dogodek letošnje zime bodo olimpijske igre v Vancouvru in aktivnosti vseh so usmerjene proti Kanadi. Prvič bo v sklopu olimpijskih športov predstavljen tudi ski croos: šest smučarjev na progi, zmagovalec je, kdor prvi pride na cilj. Slovenija bo s Sašo Farič imela kandidatko za olimpijsko odličje. Bili so tudi določeni pritiski, da bi olimpijski program zajemal tudi smučarske skoke za ženske, a se to ni zgodilo, bo pa morda v Sočiju 2014 drugače.

Mladi na snegu
Eno od poslanstev Mednarodne smučarske zveze je tudi spodbujanje mladih k rekreaciji na snegu. FIS je v zadnjih letih opazil velik upad zanimanja mladine za športe na snegu. Razlogov za to niso naštevali, so pa sprožili akcijo "snow kids", s katero bodo poskušali povsod po svetu otroke stare od 4 do 14 let spraviti na sneg. Ne za tekmovanje, pač pa za razvedrilo in zabavo. To spodbujajo na različne načine, predvsem pa s financiranjem šolskih izletov in podobnim.

Recesija v smučanju
Glede na to, da je večina pogodb podpisanih in veljajo do konca olimpijskega obdobja, se bodo prave posledice krize v smučanju pokazale šele v naslednjih letih. Vseeno se predvsem organizatorji tekem svetovnega pokala zavedajo, kaj jim tovrstna promocija prinaša in nameravajo nadaljevati z zastavljenim delom, več težav imajo v tem obdobju proizvajalci smuči. Številna podjetja so bila prisiljena zmanjšati proračune in posledično tudi tekmovalci dobijo manj denarja in opreme kot prej. Alpsko smučanje je torej na prelomni točki, kjer bodo dobro služili le najboljši, povprečneži pa bodo zelo hitro odpadli.