Tina Maze na največjih tekmovanjih še nima medalje. Nazadnje je pogorela lani v Torinu. Lahko letos v Areju preseneti iz ozadja? Foto: EPA
Tina Maze na največjih tekmovanjih še nima medalje. Nazadnje je pogorela lani v Torinu. Lahko letos v Areju preseneti iz ozadja? Foto: EPA

Na zadnjem štartu v San Sicariu sem se nasmejala tekmovalki, ki je štartala za mano. Na startu je demonstrirala, kako igra golf. Malenkosti, a ti lahko narišejo sonce in postaneš sproščen.

Tina Maze
V San Sicariu je bila spet v vrhu. Že v nedeljo bo na superveleslalomu jasno, če je šlo le za slučajen preblisk. Foto: EPA
Tina Maze

Prva dama slovenskega smučanja si zanesljivo ni zamišljala, da bo to sezono preživljala takšno kalvarijo, katere vrhunec je bil veleslalom za Zlato lisico. Namesto da bi se borila za zmago, je pobirala drobtinice. S petim mestom na superveleslalomu v San Sicariu je nakazala, da se je pred svetovnim prvenstvom v Areju pravi čas zbudila.

Očitno se vam je pravi čas odprlo! Ste tudi vi dobili tisti pravi občutek, ki ste ga že imeli jeseni?
Strinjam se, forma se dviguje. Letošnjo zimo še nisem smučala tako dobro kot zdaj. Predvsem sem vesela, da se je odprlo ne glede na čas. Po strelah in dežju sem vesela sončka.

Začetek sezone je bil slab. Kaj je bilo narobe glede na to, da ste bili pred štartom sezone v napovedih zelo optimistični?
Občutki prejšnje sezone, ko sem zmagala v Söldnu, so bili precej živi. Na treningih so se mi dogajale podobne stvari kot leto prej. Nisem preveč blestela, vendar prepričanje, da je ta 'breg' moj, je bilo močnejše od slabšega smučanja. Nisem se pustila motiti, prepričana sem bila o sebi. Zdaj sicer ne vem, kaj bi se zgodilo na tekmi v Söldnu, saj je bila odpovedana, a kljub temu verjamem, da bi smučala na krilih veselja ob začetku sezone. Nato se stvari niso odvijale po pričakovanjih in sledili so slabši rezultati.

Je bila za vse kriva tudi nesrečna ljubezen?
Kaj je bilo, niti ni tako pomembno, kot to, kaj se iz tega naučimo. Za mano so precej grenke izkušnje, vendar jih ne želim izpostavljati kot mogoče vzroke za neuspehe. Mislim pa, da so me naredile močnejšo.

Kaj so vam v času največje krize govorili trenerji?
Želijo pomagati na vse mogoče načine. Ugotovili so, da bom morala svoj vozelj odvozljati sama. Nasveti so dobrodošli, posebej od ljudi, ki te popolnoma razumejo in so sami šli skozi podobne situacije. Športnik športniku lahko veliko pomaga.

Zanimivo, da ste tik pred Söldnom odkrito napovedovali zmago. Ste bili res tako polni samozavesti?
Da, bila sem samozavestna. Mogoče celo preveč, vendar kljub temu uresničiti zmago ni bilo nemogoče. Pretirana samozavest ni slaba na trenutke, saj lahko vsem zapreš usta, ha ha. Še posebej se mi zdi dobrodošlo, da kdaj storiš stvari, ki jih se ne pričakujejo. Pa če samo za 'štos'. Razbijejo monotonost, jasno pa je, da za posledice odgovarjaš sam.

Ta trenutek si najbrž ne bi upali napovedati medalje na svetovnem prvenstvu, kajne?
Se bi vi šli goli smučat na Krvavec?

Ampak šampionka, kot ste, ne greste v Äre po 10. mesto. Kakšen rezultat bi vas zadovoljil?
Govoriti o rezultatu, še posebej ne po tem, kakšna sezona je za mano, nima smisla. Neuspeh za neuspehom. Krivulja je šla v zadnjem času navzgor in želim si, da se v isto smer nadaljuje, le to. Vesela sem predvsem, da sem začela smučati tako, da zaupam sama sebi in svojim reakcijam na progi.

Na velikih tekmovanjih do zdaj niste imeli sreče. Tokrat ne veljate za favoritinjo. Menite, da je sproščenost lahko vaš adut?
Sproščenost je v vsakem primeru adut, če si favorit ali ne. Več poti je, da 'padeš' v to stanje, več načinov, da se sprostiš. Zadnje čase je bilo zame pomembno, da sem pokazala svoje občutke, povedala, kar mislim, in temu je na neki način sledila sproščenost. Na zadnjem štartu v San Sicariu sem se nasmejala tekmovalki, ki je štartala za mano. Na startu je demonstrirala, kako igra golf. Malenkosti, pa ti lahko narišejo sonce in postaneš sproščen. Moraš pa biti dostopen za takšne malenkosti.

Je spomin na prvenstvo leta 2005, ko ste odstopili že v prvi vožnji, še boleč? Vas takšne izkušnje podrejo ali utrdijo?
To ni v moji miselni sferi v tem trenutnku. Misli so usmerjene naprej.

V katerih disciplinah boste štartali na svetovnem prvenstvu?
Veleslalom, superveleslalom ter kombinacija zagotovo.

Ste imeli v tej zeleni zimi veliko težav s treningom?
Pri organizaciji treninga so imeli trenerji kar nekaj težav, saj ni bilo veliko smučišč, kjer smo lahko trenirali. Za nas tekmovalke je bilo neugodno predvsem takrat, kadar ni bilo možnega ogrevanja pred tekmo. Serviserji pa so po treningih in tudi tekmah dobili v roke precej uničene smuči. Ja, čudna zima.

T. O.

Na zadnjem štartu v San Sicariu sem se nasmejala tekmovalki, ki je štartala za mano. Na startu je demonstrirala, kako igra golf. Malenkosti, a ti lahko narišejo sonce in postaneš sproščen.