Lindsey Vonn (tedaj še Kildow) pozira s kravo Olympio po zmagi v smuku v Val d'Iseru decembra 2005. Foto: EPA
Lindsey Vonn (tedaj še Kildow) pozira s kravo Olympio po zmagi v smuku v Val d'Iseru decembra 2005. Foto: EPA
Lindsey in Thomas Vonn
Thomas Vonn je Lindsey vlil še dodatnih moči. Foto: EPA

V tej vasici v Savojskih Alpah je po zmagi v smuku decembra 2005 za nagrado dobila kravo z imenom Olympia in jo odpeljala v svojo zimsko bazo v Kirchberg v Avstrijo. Od tedaj je Olympia povrgla tudi dve teleti. "Z dvema teletoma je zdaj vredna veliko več kot ček, ki bi ga lahko vzela namesto nje. To je bila naložba!" je simpatična 24-letna smučarka povedala novinarjem po zmagi v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu.

Naskok na medaljo v vseh disciplinah
Vonnova, ki se je rodila v St. Paulu v Minnesoti, je v Val d'Iseru osvojila prve točke v svetovnem pokalu leta 2001, ko je super-G končala na 26. mestu. "Rada imam Val d'Isere, od tu prihaja tudi moja krava. Upam, da bom tu še kaj dosegla," je dodala Lindsey, ki naskakuje medaljo prav v vseh disciplinah.

Če je bila pred leti poznana le kot izvrstna smučarka v hitrih disciplinah, je letos pokazala izjemne predstave tudi v slalomu. V Leviju in v petek v Garmischu se je povzpela na sam vrh. Smučarka, ki je prej nosila priimek Kildow, se je leta 2007 poročila z nekdanjim ameriškim smučarjem Thomasom Vonnom, prav njemu pa pripisuje največje zasluge za velik napredek v zadnjih dveh letih: "Naredila sva načrt in ga izpolnjujeva. Skupaj sva odlična ekipa."

Bo šlo tokrat brez poškodb?
Vonnova je na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu ostala brez kolajne, potem ko je po padcu na treningu smuka tekmovala s poškodovanim kolkom. Na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Aareju je osvojila srebro v superveleslalomu in smuku, zaradi nove poškodbe pa ni nastopila v drugih disciplinah.

M. R.