Atle Skaardal je pričakoval zaplete v Val d'Iseru. Foto: EPA
Atle Skaardal je pričakoval zaplete v Val d'Iseru. Foto: EPA
Jessica Lindell-Vikarby
Jessica Lindell-Vikarby je morala zaradi poškodbe ligamentov v desnem kolenu na prvem treningu smuka že končati svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Veter krojil treninga smuka

Če organizatorji ne bodo spremenili prizorišča nekaterih tekem, prvenstvu grozi bojkot ženskih ekip. Val d'Isere ima za potrebe 40. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju dve progi - žensko in moško; Solaise in Bellvarde. Toda tekmovanja niso povsem ločena. Prvo jabolko spora je ekipna tekma, ki naj bi jo vozili na moški gori, pa tudi ženski tehnični disciplini sta predvideni na poledenelem spodnjem delu moškega tekmovališča.

Sestanek trenerjev
Po drugem treningu smuka za ženske so se vsi trenerji sešli v izteku in skupaj odšli na nenapovedani ogled moškega terena. Na progi so bili dolgo, saj so zelo pozorno analizirali vse težavne predele, predvsem pa so se osredotočili na snežno površino. Sporna je bila predvsem dolga ciljna strmina, ki je pripravljena z ogromno količino vode in zvečer v soju žarometov deluje kot pokončno drsališče.

Enotna odločitev
Ob prihodu v iztek so imeli sestanek, ki je bil kratek. Vodje ženskih ekip so enotno sprejeli odločitev, da na to ledeno pošast svojih varovank ne bodo poslali. Ekipna tekma je sestavljena iz superveleslaloma in slaloma in trenerji so prepričani, da pri superveleslalomskih hitrostih dekleta te strmine ne morejo obvladati. Podobno velja tudi za veleslalom, kajti v tako težkih razmerah smučarke sploh nikdar še niso tekmovale niti trenirale. Stopnja tveganja poškodb je prevelika.

Sporočilo organizatorjem
Novica je treščila kot strela z jasnega. Na večernem sestanku vodij ekip je v imenu trenerjev spregovoril Patrick Riml. Vodja ženske reprezentance Kanade je kratko in jedrnato obrazložil to, za organizatorje neprijetno odločitev. Sporočilo je bilo v prvi vrsti naslovljeno na Atleja Skaardala, ki je glavni sodnik vseh ženskih tekem. Norvežan, ki je na svetovnih prvenstvih osvojil dve zlati medalji, ni deloval presenečeno. Dejal je, da je pričakoval nekaj podobnega, saj je moška proga zares brutalna.

Na potezi je organizacijski komite
V prihodnjih dneh se bo sešel organizacijski komite prvenstva v savojskih Alpah in sprejel odločitve, ki bodo verjetno v interesu vseh. Predvidevamo torej, da bodo ekipno tekmo prestavili na žensko progo Solaise in da bodo tam izpeljali tudi ženski veleslalom. V nasprotnem primeru nas čaka nekaj, kar svetovna prvenstva ne pomnijo. Doslej se namreč še ni zgodilo, da bi vse ekipe bojkotirale kakšno tekmo.

Zahtevna usklajevanja
Največjo težavo, v zvezi s spremembo lokacije tekem, bo pomenilo usklajevanje s televizijo, oziroma proizvajalcem televizijskega signala. Narejene so namreč natančne študije, kje so za posamezna tekmovanja postavljene kamere in na ženski progi ni bilo predvideno spremljanje nekaterih dirk. Francozi bodo zdaj morali pokazati veliko mero fleksibilnosti in tudi improvizacije, če želijo prvenstvo uspešno pripeljati do konca. Predvsem pa, če želijo razdeliti vse komplete medalj.

Superkombinacija, smuk, 
štartna lista:
 1  A. DETTLING        ŠVI             
 2  T. MAZE            SLO             
 3  M. FERK            SLO             
 6  L. GUT             ŠVI             
 9  F. SUTER           ŠVI             
10  M. MARCHAND ARVIER FRA             
12  M. KIRCHGASSER     AVT             
13  Š. ZAHROBSKA       KAN             
14  J. MANCUSO         ZDA             
16  K. ZETTEL          AVT             
18  B. JANYK           KAN             
19  A. PÄRSON          ŠVE             
20  M. RIESCH          NEM             
21  E. GÖRGL           AVT             
22  L. VONN            ZDA             
30  M. ROBNIK          SLO             

Smuk bo v petek ob 11.00,
slalom pa ob 14.00.

Urban Laurenčič

Veter krojil treninga smuka