Kdo bi stavil, da bodo na veleslalomu na vrhu Janka, Blardone in De Tessieres? Foto: EPA
Kdo bi stavil, da bodo na veleslalomu na vrhu Janka, Blardone in De Tessieres? Foto: EPA
Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: Reuters
Bode Miller
Bode Miller je eden tistih, ki so po finalni veleslalomski vožnji zmajali z glavo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Evropo je prekrila snežna odeja. Če je v večini nižjeležečih predelov Slovenije deževalo, je v goratem svetu pri nas in drugod padla ogromna količina snega. S Kanina poročajo o rekordni višini bele odeje v zadnjih letih. Avstrija, Švica in Južna Tirolska pa imajo veliko vasi odrezanih od sveta. Novi sneg pa je v veliki meri vplival tudi na vsa tekmovanja svetovnem pokalu v alpskem smučanju, ki so bila na sporedu prejšnji konec tedna.

Konec tedna v znamenju tehničnih disciplin
Po severnoameriški turneji, ki je v veliki meri namenjena hitrima disciplinama, je bil konec tedna na stari celini namenjen obema tehničnima. Ženske so v La Molini v Španiji imele sploh prvič tekme svetovnega pokala, moški pa so v Val d'Iseru v Franciji preizkusili teren, na katerem bodo tekmovali februarja na svetovnem prvenstvu. V obeh konkurencah naj bi vozili veleslalom in slalom, so pa fantje v petek nadomestili tudi odpadlo superkombinacijo iz Beaver Creeka.

Spremenljive vremenske razmere
Kljub veliki količini snega, so bile vsaj do sobote vremenske razmere naklonjene smučarkam in smučarjem. Dekleta so veleslalom vozila v lepem vremenu in tudi fantje so imeli v petek in soboto v Val d'Iseru modro nebo brez oblakov. Fronta je prišla v noči na nedeljo in v Savojskih Alpah s pravim orkanom odpihnila slalom, ki so ga zdaj prestavili na naslednji ponedeljek v Alto Badio. Tudi v Španiji so slalomistke imele zelo težke razmere. V močnem sneženju je vidljivost slaba, tveganje za poškodbe pa je veliko. V takšnih razmerah je na preizkušnji pogum tekmovalk in daleč največ ga je pokazala Nemka Maria Riesch.

Val d'Isere še ni pripravljen
V primerjavi s Španci, ki so svoji krstni tekmi v svetovnem pokalu v organizacijskem smislu izpeljali na zadovoljivi ravni, so Francozi imeli neobičajno veliko težav. V Val d'Iseru imajo zdaj dober mesec časa, da poskušajo odpraviti vse pomanjkljivosti, ki so se pokazale. V nasprotnem primeru bo februarsko svetovno prvenstvo eno najslabše organiziranih do zdaj. Največ stvari morajo popraviti proizvajalci televizijskega signala, delavci na progi in merilci časov.

Francoski patriotizem
Če odmislimo vse spodrsljaje francoske televizije, ki ni ujela nekaterih odstopov in je imela nekaj kamer postavljenih povsem neustrezno, je največ slabe volje povzročilo obnašanje delavcev na progi. Francozi so se namreč naredili Francoze in običajno čistili načeto stezo le pred nastopom katerega od domačih tekmovalcev. To je bilo še prav posebej neprimerno zato, ker je bila na nekaterih delih proga mehka in so se hitro naredile globoke smučine. S tega vidika, bi morali "drsalci" na progo po vsakem tekmovalcu. Ne nazadnje je to na tekmah svetovnega pokala ustaljena praksa.

Izredno zahteven teren
Obe progi v Val d'Iseru, Face de Bellvarde in Solaise, sta izredno zahtevni in bosta smučarkam in smučarjem na svetovnem prvenstvu povzročali nemalo težav. V prvi vrsti je treba izpostaviti ekstremno strmino, zraven pa sam teren zahteva zelo ozko postavitev. V tem pogledu, se lahko zgodi, da bomo na prvenstvu videli še kakšno presenečenje, kot je bila zmaga Švicarja Carla Janke na sobotnem veleslalomu. Izpostaviti velja tudi visoko nadmorsko višino, vse se dogaja nad gozdno mejo, kar pomeni, da ima vreme še močnejši vpliv na vidljivost in vetrovne razmere na gori.

Le en rezervni dan
Urnik februarskega svetovnega prvenstva je bolj natrpan, kot je bil v preteklosti. Ker smo videli, kako vremensko občutljiv je Val d'Isere, se marsikdo že sprašuje, ali bo organizatorjem uspelo izpeljati vse tekme. Od 3. do 15. februarja morajo pod streho spraviti pet ženskih in pet moških tekem ter tudi ekipno preizkušnjo. Napovedane pa so še kvalifikacije za moški slalom in veleslalom.

Urban Laurenčič