Legendarni Jean-Claude Killy je moral pred svetovnim prvenstvom v Val d'Iseru premagati veliko ovir, toda na koncu so njegove ideje le sprejeli. Foto: EPA
Legendarni Jean-Claude Killy je moral pred svetovnim prvenstvom v Val d'Iseru premagati veliko ovir, toda na koncu so njegove ideje le sprejeli. Foto: EPA
Ogled tekem svetovnega prvenstva je brezplačen. Foto: EPA

S svojo avtoriteto je sicer pripeljal prvenstvo v domovino, potem pa se je močno sporekel z domačimi funkcionarji in pred poldrugim letom odstopil kot predsednik organizacijskega odbora. Toda šele odstop, ki so ga sprejeli kot šok, je odprl možnost za uresničitev Killyjevih načrtov.

Francoska vlada je vzela prvenstvo v svoje roke in prekinila lokalne prepire o vsem mogočem. Lani so odslovili tudi župana. Nasledil ga je Marc Bauer, ki je Killyjevih let in sin človeka, ki je skupaj s Killyjevim očetom leta 1934 zasnoval to alzaško smučišče.

Bagerji so v rekordnem času popravili smučišča, velik dvoranski športni center, ki ga nikakor ni bilo mogoče uresničiti, so zgradili v pičlih šestih mesecih.

Na vsega 800 metrih okoli njega se bo na svetovnem prvenstvu dogajalo prav vse – cilji tekmovanj, prenočišča za tekmovalce in spremljajoče službe.

Killyjev načrt je uspel. Vseskozi si je želel ekološko čimčistejšo prireditev, prvenstvo brez vozil in izpuhov ter proge, ki so čim bliže druga drugi. "Face a face" (iz obraza v obraz) je vodilo prvenstva. Ponazarjata ga dve ciljni areni, ki ste oddaljeni le nekaj sto metrov, in avtobusni kolodvor, ki je oddaljen le pet minut hoda.

Vse je brezplačno
Killyjeva vizija je bil tudi brezplačni dostop, saj se ni mogel sprijazniti z izkušnjo z zadnjega prvenstva v Bormiu, ki je občasno potekalo z malo gledalci. V Val d'Iseru je vse zastonj – parkiranje v dolini, prevozi na tekmovališča in vstopnina.

Vstopnice si je bilo mogoče rezervirati po medmrežju. Računali so z 200.000 gledalci, prijavilo se jih je 230.000. Seveda je razprodanih vseh 28.057 postelj. Največ gledalcev pričakujejo med moškima smukom in slalomom (do 25.000), najmanj zanimanja je bilo za ženski super-G (8.000).

Nova tehnologija in zorni koti
Val d'Isere naj bi postavil tudi novi mejnik pri TV-prenosih – prvenstvo bodo posredovali s pomočjo 50 kamer visoke ločljivosti (HD).

Vendar niti Killy ne more preprečiti edine preostale neznanke – morebitnih težav z muhastim vremenom, po katerem slovi ta alzaški zimskošportni center.

B. B.