Slovenska šampionka je s tremi odličji najuspešnejša smučarka svetovnega prvenstva v Schladmingu. Foto: Reuters
Slovenska šampionka je s tremi odličji najuspešnejša smučarka svetovnega prvenstva v Schladmingu. Foto: Reuters
Tina Maze in Tessa Worley
Tina Maze je naslov svetovne prvakinje prepustila Tessi Worley, ki je bila pred dvema letoma v Garmisch-Partenkirchnu bronasta. Foto: Reuters
Tina Maze
Slika Tina Maze po prihodu v cilj prve vožnje, ki pove, kako (ne)zadovoljna je bila Črnjanka. Foto: Reuters

Po prvi vožnji je bila Mazejeva kljub četrtemu mestu izredno razočarana, saj je za vodilno, Francozinjo Tesso Worley, zaostajala več kot sekundo. V finalu je najboljša smučarka zime napadla z vso jezo in po izredni vožnji v spodnjem delu proge Planai prevzela vodstvo z več kot sekundo prednosti.
Z divjim napadom s 4. na 2. mesto
"Po moško!" je Tina Maze pokomentirala izjemno zadnjo strmino, ki ji je prinesla novo odličje svetovnih prvenstev. Za Slovenko sta po vrsti zaostali obe Avstrijki, Anna Fenninger in Kathrin Zettel, nato pa je Tessa Worley z novo fantastično vožnjo Mazejevo prehitela za 1,12 sekunde. Francozinja je z dvema najhitrejšima časoma več kot zasluženo postala nova svetovna prvakinja v veleslalomu, s čimer je na prestolu nasledila ravno Tino Maze.

"Druga vožnja je bila povsem druga pesem"
"Za mano je res težek dan. V finalu sem se borila do konca. Prvi tek je bil povsem ponesrečen, res so me prevevali grozni občutki, tako da sem zdaj izjemno vesela. To je neverjetno. V prvi vožnji nisem našla ritma. Vedela sem, da imam 'lauf' v nogah, a se mi ni izšlo. Druga vožnja je bila povsem druga pesem in medalja je tu. Super," je za TV Slovenija takoj po koncu povedala čustvena Tina Maze.

Veleslalom je pokazatelj znanja smučarke
Glavni trener in partner Andrea Massi je bil po preobratu in novi medalji dobre volje: "Po prvem teku je bil položaj težek. Ni našla ritma, tudi na začetku druge vožnje ne, potem pa je v spodnjem delu pokazala, kakšen prvak je. Bilo jo je težje motivirati kot prej, saj že ima dve medalji na svetovnem prvenstvu. Menim pa, da smo taktično izpeljali dobro. Veleslalom je pokazatelj znanja smučarke. Ob tej priložnosti pozdrav tistim, ki so jo odpisali kot veleslalomistko."

Dokončno prekosila tudi Matejo Svet
Mazejeva je na SP-ju v Schladmingu po zlatu v superveleslalomu in srebru v veleslalomu osvojila še tretje odličje, skupno pa je to že šesta medalja svetovnih prvenstev, s čimer je Mazejeva dokončno postala najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov. Mateja Svet, ki je sicer končala kariero že pri 22 letih, je na svetovnih prvenstvih osvojila 5 medalj: zlato, srebro in tri brone. Obenem je Tina Maze skupaj z Anjo Pärson postala edina smučarka, ki je na svetovnih prvenstvih v veleslalomu osvojila tri medalje.

Drevova prekosila 14. mesto iz Val d'Isera
S prvo vožnjo je dobro opravila Ana Drev, ki se je na izredno zahtevni progi s številko 20 prebila do 13. mesta (+2,38). Tudi v drugo je Drevova odlično opravila z vožnjo in je v cilj prišla s skupno drugim časom, za slovito Mario Höfl Riesch je zaostala le za 13 stotink. "Sem zadovoljna; manjkala je sicer pika na i, ampak je v redu. Na zadnji strmini sem izgubila toliko, da nisem prevzela vodstva," je v prvi izjavi po tekmi povedala 27-letna športnica iz Šmartnega ob Paki.
V drugo trideseterico, ki se izjemoma na SP-ju tudi uvrsti v razširjeni finale, sta se zavihteli Ilka Štuhec in Katja Hrovat, medtem ko so Tino Robnik zaradi poškodbe na smučki diskvalificirali.
Francija prva na lestvici kolajn
In kakšni so bili prvi vtisi zmagovalke Worleyjeve, hčerke Avstralca in Francozinje? "Neverjetno, osvojila sem zlato medaljo. Po vodstvu v prvi vožnji je bilo pomembno, da sem se dobro osredotočila na zaključni nastop. Poleg tega je bila proga izjemno težka, vendar mi je bila obenem tudi zelo všeč. Ne smem pa pozabiti niti na vzdušje v naši reprezentanci, ki je izjemno," je dejala smučarka iz Savoje. Francija je na tem SP-ju osvojila že drugo zlato ob srebru in bron ter je na lestvici medalj prva pred ZDA.

Desno si v priloženih videonovicah oglejte:
- sklepni del finala veleslaloma
- neposrečeno 1. vožnjo Tine Maze
Končni vrstni red:                   
 1. T. WORLEY          FRA    2:08,06
 2. T. MAZE            SLO      +1,12
 3. A. FENNINGER       AVT       1,18
 4. K. ZETTEL          AVT       1,54
 5. F. HANSDOTTER      ŠVE       2,28
 6. M. SCHIFFRIN       ZDA       2,30
 7. L. GUT             ŠVI       2,38
 8. M. GAGNON          KAN       2,63
 9. M. HÖFL RIESCH     NEM       3,02
10. A. DREV            SLO       3,15
11. M. MÖLGG           ITA       3,33
...                                  
32. I. ŠTUHEC          SLO       7,93
36. K. HORVAT          SLO       8,86
                                     
Tina Robnik je bila diskvalificirana.
                                      
Vrstni red po 1. vožnji:              
 1. T. WORLEY          FRA     1:04,90
 2. K. ZETTEL          AVT       +0,52
 3. A. FENNINGER       AVT        0,85
 4. T. MAZE            SLO        1,09
 5. M. SCHIFFRIN       ZDA        1,65
  . F. HANSDOTTER      ŠVE        1,65
 7. M. GAGNON          KAN        1:88
 8. S. HECTOR          ŠVE        1,90
 9. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE        1,91
10. L. GUT             ŠVI        2,03
11. V. REBENSBURG      NEM        2,07
12. I. CURTONI         ITA        2,10
13. A. DREV            SLO        2,38
34. I. ŠTUHEC          SLO        4,48
43. K. HORVAT          SLO        5,43
44. T. ROBNIK          SLO        5,53