Po Franciju Petku, Roku Benkoviču, Petru Prevcu, ki ima dve odličji, in Emi Klinec je Anže Lanišek peti slovenski skakalec s posamično medaljo na svetovnem nordijskem prvenstvu. Foto: EPA
Po Franciju Petku, Roku Benkoviču, Petru Prevcu, ki ima dve odličji, in Emi Klinec je Anže Lanišek peti slovenski skakalec s posamično medaljo na svetovnem nordijskem prvenstvu. Foto: EPA

"Videti je, kot da je tukaj nekaj v zraku. Upam, da nadaljujemo z dobrim prvenstvom. Vemo, kako je bilo leta 2005. Tedaj sta bili dve medalji, zdaj pa so že štiri. Morda, ko bo naslednjič Oberstdorf, bo že osem medalj," je po tretjem mestu na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu dejal novi slovenski skakalni junak, ki je zaostal le za presenetljivim prvakom Piotrom Žylo iz Poljske in Nemcem, sicer domačinom iz bavarskega nordijskega središča, Karlom Geigerjem.

Sorodna novica Lanišek z bronasto snežinko nadaljeval slovenski niz medalj

Domžalčan, ki bo letos dopolnil 25 let, v predolimpijski zimi skače v življenjski formi. Že lani mu je uspel gromozanski korak naprej, ko je začel skakati med najboljše in se prvič v karieri v svetovnem pokalu zavihtel na oder za zmagovalce, letos pa je stopil še stopničko višje. Tako je v tej sezoni še konstantnejši, nihanj je zares malo in posledično je Žaba v razvrstitvi boja za veliki kristalni globus na odličnem šestem mestu.

Anže Lanišek skočil do bronaste medalje
Lanišek po medalji: Vidim, da ni tako težko, kot se mi je zdelo

"Seveda sem zadovoljen. Vsaka medalja pomeni zelo veliko, četudi ni bilo tako, kot bi lahko bilo, ne moreš biti nezadovoljen. To je šport in iz tega se učimo ter gremo dalje. Vsaka naslednja tekma je nova priložnost. Že v nedeljo bo in učimo se naprej," je dejal Lanišek, ki je bil v vseh skokih po prihodu na šampionat na Bavarskem med najboljšimi in bil upravičeno v krogu favoritov za kolajno. Tudi na tekmi pod Senčno goro je nadaljeval v enakem slogu, čeprav je skoka v konkurenci označil za svoja najslabša tam do zdaj. V prvi seriji je bil drugi, ko je pristal pri 102,5 m, 101,0 m v finalu pa je zadostovalo za šesto posamično kolajno slovenskih skakalcev na nordijskih prvenstvih do zdaj.

Izjava Laniška bo bronasti medalji

"Pred prvim skokom sem bil nervozen, pred drugim pa povsem sproščen, mogoče še preveč, in se je zato zgodila napaka. Vem, zakaj je prišlo do nje in kako jo popraviti. Sicer se zelo dobro počutim že ves čas. Od prvega skoka naprej tu sem vedel, kaj moram delati. Vedel sem, kje so stvari, ki bodo prinesle izid, zato sem tudi izpustil drugi trening. Vedel sem, da bo najbližje uspehu tudi tisti, ki bo prihranil največ energije. Dobro sem se počutil že nekaj časa in sem vedel, da je marsikaj mogoče, ampak pod pogojem, da ostanem zbran, miren in fokusiran na skoke in okoliščine," je dejal Lanišek in dodal, da verjetno sploh še ni dejansko dojel svojega uspeha, ker še ni začel zbirati vtisov, saj ostaja osredotočen, kajti pred skakalci je še nekaj preizkušenj, nov veliki izziv in priložnost za odmeven izid pa že v nedeljo.

Anže Lanišek se je nad skoki navdušil ravno po naslovu svetovnega prvaka Roka Benkoviča leta 2005 v Oberstdorfu. Zdaj je na tem prizorišču dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Anže Lanišek se je nad skoki navdušil ravno po naslovu svetovnega prvaka Roka Benkoviča leta 2005 v Oberstdorfu. Zdaj je na tem prizorišču dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Hrgota po osvojeni medalji: Želeli smo si jo, dobili smo jo

Namreč Slovenija bo v postavi Nika Križnar, Ema Klinec, Bor Pavlovčič in Lanišek v ožjem krogu favoritov za zlato medaljo na ekipni tekmi, ki bo v nedeljo ob 17.00. "Definitivno sem zdaj bolj sproščen. Motivacijo pa vedno iščeš sam pri sebi. Poskušam ne sloneti le na izidih, ampak tudi na zaupanju samemu vase. To je tisto, kar pripelje do uspeha," je še povedal Lanišek, glavni trener Robert Hrgota pa je pristavil: "Zelo sem vesel zanj, saj vem, kaj je dal skozi. Od prvega dne sva se ujela. Ta medalja bo zagon za naslednje tekme."

Zaključek tekme na srednji napravi

Selektorsko mesto je prevzel med svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ko je bila podoba reprezentance bistveno slabša. Dobra dva meseca pozneje, po tudi kar nekaj dobrih rezultatih v svetovnem pokalu, pa je na vrhuncu zime v rokah žlahtna snežinka. "Anže je šel postopno. Dozoreval je, rasel in se učil iz svojih napak. Na koncu se iz teh največ naučiš, čeprav bi se raje od drugih, a so tvoje najbolj vredne. Anže je res na pravi poti. Veliko lahko doseže, če bo nadaljeval v tem ritmu. Naj se samo tako nadaljuje. Verjamem, da dobro delamo, zato menjati zmagovalnega konja nima smisla. Naj fantje samo ostanejo tako osredotočeni na svoje delo in upam, da smo s to medaljo dobili zagon tudi za naslednji teden," je sklenil Hrgota, ki je še dodal, da ima zasluge za bron tudi nekdanji trener Gorazd Bertoncelj.

Slovenska pravljica v Oberstdorfu se nadaljuje