Izredno veselje 24-letne Therese Johaugove, potem ko ji je drugič na velikem tekmovanju uspelo premagati Marit Bjoergen. Foto: EPA
Izredno veselje 24-letne Therese Johaugove, potem ko ji je drugič na velikem tekmovanju uspelo premagati Marit Bjoergen. Foto: EPA
Švedska prestolonaslednica Victoria z možem Danielom in hčerko Estelle v Val di Fiemmeju
Med kar številnimi gledalci v Val di Fiemmeju je bila tudi švedska prestolonaslednica Victoria z družino. Foto: Reuters

Bjoergnova, že dvakratna svetovna prvakinja prvenstva Trentino 2013, je hitro začela, njenemu ritmu pa je na daljavo sledila le Johaugova, ki pa je v drugem 5-kilometrskem krogu stopila na plin in z izrednim finišem prehitela tudi veliko tekmico iz lastne reprezentance. Johaugova je s tem posegla po drugem naslovu svetovne prvakinje, potem ko je bila najboljša že na 30 kilometrov leta 2011 v Oslu.

Biatlonka za pol sekund ob medaljo
V boju preostalih smučarskih tekačic za edino realno dosegljivo medaljo je bila najboljša Rusinja Julija Čekaleva, ki je za pol sekunde prehitela Nemko Miriam Goessner, ki pa je po osnovnem športnem poklicu biatlonka!

Brez presežka ali prebliska Slovenk
Slovenske barve so prvič v zgodovini SP-jev branile kar štiri tekačice: Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek in Lea Einfalt. Slovenke niso presenetile in so se uvrstile v drugo polovico nastopajočih. Še najboljša je bila Čebaškova, ki je zasedla 42. mesto, dve mesti za njo se je uvrstila Jezerškova, medtem ko je bila Fabjanova 52., novinka na velikih tekmovanjih Einfaltova pa še deset mest nižje.

Raje na trening kot na tekmo
Na štartu tretje tekaške odločitve ni bilo Poljakinje Justyne Kowalczyk, ki je torkovo preizkušnjo izpustila, saj se skuša čim bolje pripraviti na 30-kilometrsko preizkušnjo.

Italijanski prireditelji sicer pravijo, da so za zdaj s prvenstvom zelo zadovoljni, tudi z obiskom. Po njihovih podatkih naj bi si tekmovanja doslej ogledalo približno 120.000 gledalcev.

49. SVETOVNO PRVENSTVO - TRENTINO 2013

                                     
10 km (Ž), prosto:                   
 1. T. JOHAUG          NOR    25:33,4
 2. M. BJÖRGEN         NOR      +10,2
 3. J. ČEKALEVA        RUS       32,7
 4. M. GOESSNER        NEM       33,2
 5. E. STEPHEN         ZDA       41,2
 6. H. WENG            NOR       43,2
 7. C. KALLA           ŠVE       45,6
 8. R.-L. ROPONEN      FIN       49,3
...                                  
42. A. ČEBAŠEK         SLO     2:15,6
44. B. JEZERŠEK        SLO     2:16,1
52. V. FABJAN          SLO     2:49,8
62. L. EINFALT         SLO     3:31,9