Marit Björgen je z  zmago štafete postala tudi najuspešnejša posameznica svetovnih prvenstev, saj je osvojila že 18. kolajno. S tem je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe, ki je v karieri osvojila 17 kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega 14 zlatih. Björgnova ima v svoji vitrini 11 zlatih kolajn. Tudi njen rojak Björn Dählie je v svoji karieri osvojil 17 odličij na svetovnih prvenstvih, od tega devet zlatih. Foto: EPA
Marit Björgen je z zmago štafete postala tudi najuspešnejša posameznica svetovnih prvenstev, saj je osvojila že 18. kolajno. S tem je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe, ki je v karieri osvojila 17 kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega 14 zlatih. Björgnova ima v svoji vitrini 11 zlatih kolajn. Tudi njen rojak Björn Dählie je v svoji karieri osvojil 17 odličij na svetovnih prvenstvih, od tega devet zlatih. Foto: EPA
Obolela Katja Višnar je komajda prišla do predaje. Foto: EPA

Norveške tekačice so pričakovano gladko opravile s tekmicami v štafetni preizkušnji 4 x 5 km in si na SP-ju v Val di Fiemmeju priborile že četrto zlato odličje. Slovenke so ostale brez uvrstitve.

Srebro je odšlo na Švedsko, bron pa v Rusijo. Slovenke so bile ujete za krog, tako da so morale predčasno končati tekmo.

Norvežankam je v prvi predaji deset sekund prednosti pritekla Heidi Weng, nato pa je Therese Johaug prehitela Justyna Kowalczyk in na polovici proge predala z naskokom osmih desetink. Stvari je že v uvodnih kilometrih tretje predaje na svoje mesto postavila Kristin Störmer Steira. Priborila je več kot 20 sekund prednosti, ki jo je Marit Björgen v solo teku le še povečevala in se na koncu "iztekla" v cilj.

Že po 10 km zaostajale skoraj pet minut
Slovenke so popolnoma pogorele. Že prva Barbara Jezeršek je po 5 kilometrih zaostala za 1:46 in predala kot 12. Še slabše je šlo oboleli Katji Višnar, ki je padla na 15. mesto. Predala je skoraj pet minut za Norvežanko. V tretji predaji, ko je tekla Vesna Fabjan, se je zaostanek povečal še za minuto, v zadnji pa je Alenko Čebašek že po kilometru ujela Björgnova, kar je za Slovenke avtomatično pomenilo konec nastopa.

"Od štarta je šlo v redu, pravzaprav super, bila sem med šest. Potem pa, ko smo obrnile nazaj proti stadionu v klanec moškega sprinta, je Norvežanka potegnila, punce so imele tako frekvenco, da nisem zdržala tempa," je povedala Jezerškova. Višnarjeva je bila izmučena: "Meni je bilo danes zelo težko. Prvi krog sem se še nekako dobro počutila, vseskozi pred sabo imela tekmico, nato pa me je povsem zablokiralo in zelo težko sem sploh prišla do cilja."

Štafeta, 4 x 5 km (Ž):               
 1. NORVEŠKA                1:00:36,5
(Weng, Johaug, Steira, Björgen)      
 2. ŠVEDSKA                     +26,2
 3. RUSIJA                       45,8
 4. ZDA                        1:12,4
 5. FINSKA                     1:23,8
 6. FRANCIJA                   1:53,7
 7. NEMČIJA                    2:07,8
 8. ITALIJA                    2:56,1
                                     
Brez uvrstitve:                      
... SLOVENIJA                        
(Jezeršek, Višnar, Fabjan, Čebašek)