Katja Višnar (skrajno levo) je na koncu za bronom zaostala za manj kot sekundo. Foto: Reuters
Katja Višnar (skrajno levo) je na koncu za bronom zaostala za manj kot sekundo. Foto: Reuters
Katja Višnar se je v letošnji sezoni svetovnega pokala le enkrat uvrstila v finale, torej je zablestela takrat, ko je bilo najpomembneje. Foto: EPA
Norveška šampionka Marit Björgen je suvereno opravila s tekmicami. Foto: EPA
Rus Nikita Kriukov, Norvežan Peter Northug, Kanadčan Alex Harvey
Rus Nikita Kriukov je v šprintu ugnal favoriziranega Norvežana Petra Northuga. Foto: Reuters

Zlato je prepričljivo osvojila Norvežanka Marit Björgen, srebro Švedinja Ida Ingermarsdotter, bron pa še ena Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Višnarjeva je za njo zaostala le za devet desetink sekunde.
27-letna Blejka se je pogumno podala na progo in bila po 30 sekundah pred prvim vzponom celo v vodstvu. Takrat se je zapletla in padla Justyna Kowalczyk, ki ni mogla več ujeti tekmic. V ospredju sta potegnili Björgnova in Ingermarsdotterjeva, tako da je ostal le še boj za bronasto odličje. Največ moči je vseeno imela Falla, Višnarjeva pa je odbila napad Švedinje Stine Nilsson in prišla do uspeha kariere. V letošnji sezoni je v finalu nastopila le enkrat in bila šesta.

"Že zjutraj sem se počutila odlično"
"Danes je bila moja najboljša tekma. Proga je bila zelo težka, potrebno je bilo teči na roke, še posebej v ciljni ravnini je prišlo do izraza moč v rokah. Pred prvenstvom je bil cilj finale, seveda pa sem sanjala še kaj več. Zelo sem zadovoljna, da sem med tako močno konkurenco dosegla tak rezultat, sploh po dveh tednih bolezni ter slabih in dobrih dnevih. Že zjutraj, ko sem vstala, sem se počutila odlično, na ogrevanju sem obdržala fokusiranje, da mi uspe vse, kar sem si zadala. Sedaj se bom dobro odpočila ter pripravila na ekipni šprint," je uspeh kariere komentirala Višnarjeva.

"Katja je danes odtekla zares vrhunski tek, njeni časi so bili iz teka v tek boljši. Sicer je osvojila nehvaležno četrto mesto, a to je vrhunsko," je nastop Višnarjeve ocenil glavni trener Marko Gracer.

Med šest najboljših po času
Višnarjeva je v svoji polfinalni skupini zasedla tretje mesto in se je med šest najboljših na svetu uvrstila po času. Tempo sta narekovali Norvežanki Marit Björgen in Maiken Caspersen Falla, ki ju Višnarjeva ni mogla ogroziti niti v finišu. Na koncu je za najhitrejšo Björgnovo zaostala za 0,9 sekunde. Zmagovalka druge skupine Kowalczykova je bila za desetinko hitrejša od prve skupine, vendar so bile tekačice v ozadju počasnejše, tako da dvoma o Blejkini uvrstitvi v finale ni bilo.

Četrtfinale prepolovil slovensko zastopstvo
Višnarjeva je v svoji četrtfinalni skupini v silovitem finišu zasedla drugo mesto, ki je še neposredno vodilo v polfinale. Tretjeuvrščeno Fallo je ugnala za desetinko. Norvežanka se je pozneje v polfinale uvrstila po času.

Vesna Fabjan je bila brez možnosti za uvrstitev v polfinale. V četrtfinalu je zaostala kmalu po začetku in v cilj prišla kot zadnja, šesta, več kot deset sekund za najhitrejšo Justyno Kowalczyk.

V izločilne boje dve od štirih Slovenk
Višnarjeva je v kvalifikacijah dosegla peti, Fabjanova pa 22. čas. Najhitrejša je bila Finka Mona Lisa Malvalehto pred Kowalczykovo (+0,43). Višnarjeva je za Finko zaostala za 1,44 sekunde, Fabjanova pa 7,66 sekunde. Prepočasni sta bili Alenka Čebašek in Nika Razinger, ki sta dosegeli 37. oziroma 53. čas.

Tršan in Klavžar brez možnosti, zlato Rusu
Pri moških sta že v kvalifikacijah pričakovano izpadla Rok Tršan in Boštjan Klavžar. Tršan je bil 63. (21,72), Klavžar pa 68. (22,61). Nastopilo je 129 tekačev. Zlato je osvojil Rus Nikita Kriukov, srebro Norvežan Peter Northug, bron pa Kanadčan Alex Harvey.

Šprint (Ž):                          
1. M. BJÖRGEN         NOR     3:16,6
2. I. INGEMARSDOTTER ŠVE +2,3
3. M. CASPERSEN FALLA NOR 3,7
4. K. VIŠNAR SLO 4,6
5. S. NILSSON ŠVE 4,9
6. J. KOWALCZYK POL 6,3
...
29. V. FABJAN SLO
37. A. ČEBAŠEK SLO
53. N. RAZINGAR SLO Šprint (M):
1. N. KRIUKOV RUS 3:30,4
2. P. NORTHUG NOR +0,3
3. A. HARVEY KAN 0,8
4. E. JÖNSSON ŠVE 2,6
5. P. GOLBERG NOR 9,2
6. E. BRANDSDAL NOR 27,1
...
63. R. TRŠAN SLO
69. B. KLAVŽAR SLO