Špela Rogelj, Maja Vtič in Urša Bogataj imajo zdravstvene težave. Tekma skakalk bo v petek ob 16.00. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Špela Rogelj, Maja Vtič in Urša Bogataj imajo zdravstvene težave. Tekma skakalk bo v petek ob 16.00. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Trentu uradno odprli nordijski SP

Na uvodnih dveh treningih v ženskih smučarskih skokih sta bili najboljši Nemka Carina Vogt in Japonka Sara Takanaši. Nastopile so tudi Urša Bogataj, Maja Vtič in Špela Rogelj, medtem ko je Katja Požun zaradi angine ostala v hotelski sobi, a bo nastopila na petkovi posamični preizkušnji. Tudi preostale tekmovalke imajo zdravstvene težave, Bogatajeva je zbolela, Rogljeva ima prebavne motnje, Vtičeva pa čuti bolečine v kolenu.

Prva serija za trening je pripadla Vogtovi (98,0 m), Vtičeva (90,0) je zasedla 19., Bogatajeva (86,0) 32., Rogljeva (73,5) pa 39. mesto. Na drugem treningu je bila najboljša vodilna v skupni razvrstitvi svetovnega pokala Takanašijeva (99,5), Bogatajeva (93,0) je zasedla 12., Vtičeva (87,5) 31., Rogljeva (84,0) pa 33. mesto. Kvalifikacije bodo v četrtek ob 15.30.

Klasični šprint naj bi potekal v snegu
Tekače najprej čakajo kvalifikacije v klasičnem šprintu ob 10.45. Na štartu bo šest Slovencev. Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Nika Razinger, Rok Tršan in Boštjan Klavžar so že opravili uradni trening. "Tekmovalci se počutijo dobro, preglavice nam dela le vreme, tako da je v servisni ekipi precej dela," je povedal glavni trener Marko Gracer. V četrtek je napovedan sneg.

Opravili bodo več kot 600 dopinških testov
V Val di Fiemmeju bodo skupno izvedli več kot 600 dopinških testov. Mednarodna smučarska zveza je že ali bo še odvzela vzorce večini sodelujočih na prvenstvu, dodatno pa bodo preizkusili še vse, ki se bodo uvrstili do četrtega mesta.

FIS je dopinški program za letošnje svetovno prvenstvo pripravljal že od lani, na treningih so tako opravili približno 2.000 kontrol (v tej številki so sicer zajeti tudi drugi zimski športniki pod okriljem te zveze, deskarji, alpski smučarji in tekmovalci prostega sloga), pred SP-jem pa bodo morali vsi tekači in nordijski kombinatorci oddati vzorce krvi. Med SP-jem bodo izvajali nenapovedane kontrole, po vsaki tekmi pa bo šlo na dopinško testiranje še šest udeležencev - prvi štirje ter še dva izžrebana.

"Takšen širok protidopinški program smo prvič uveljavili pred desetimi leti. Veseli nas, da deluje in da ima tudi preventivno vlogo," je dejala generalna sekretarka Sarah Lewis.

V Trentu uradno odprli nordijski SP