Gianfranco Kasper se zaveda, da je poškodb preveč. Foto: EPA
Gianfranco Kasper se zaveda, da je poškodb preveč. Foto: EPA
Urban Planinšek
Urban Planinšek se zaveda, da brez velikega tveganja ni izidov. Foto: MMC RTV SLO
Padec Andreja Jermana v Val Gardeni
Grda poškodba Lanninga

Uvedli bodo številne ukrepev za njihovo zmanjšanje, prve novosti pa bodo preizkusili že na smuku v Bormiu. Pretekli konec tedna v Val Gardeni so se funkcionarji ob robu tekem svetovnega pokala na ločenih sestankih pogovarjali tako s tekmovalci kot z njihovimi trenerji o izboljšanju varnosti na progah. "Rezultat tega je seznam idej, ki se gibljejo od spremembe smučarske opreme, priprave snega do drugačnih vratc in količkov, s čimer bi lahko prispevali k zmanjšanju poškodb. Vse rešitve bomo preučili, sprejeli pa bomo le tiste, za katere bomo res prepričani, da bodo prinesle spremembo, in bodo podkrepljene tudi z znanstvenimi izsledki," je poudaril Kasper.

Prva novost so drugačne zastavice na vratih
Že na naslednji tekmi svetovnega pokala v Bormiu prihodnji torek bodo začeli uvajajati drugačne zastavice na količkih, izdelanih iz takšnega materiala, ki ne bo povzročal še hujših posledic smučarjem, ki bi se znašli v težavah. Bližnje srečanje z nevarnimi vrati na superveleslalomu v Val Gardeni je imel Andrej Jerman, ki jo je na srečo odnesel brez hujših poškodb, če spregledamo buške in zaradi udarca razbolen hrbet. Jerman bo nastopil v Bormiu. Na smukaško progo se bodo podali tudi Rok Perko, Andrej Križaj, Gašper Markič in Andrej Šporn.

"FIS je v zadnjih letih poskrbel za varnost smučarjev z zaščitnimi ograjami, zračnimi blazinami, proge so širše, tako da je, če pride do padca, prostor ob straneh za tekmovalca. Kar se tiče zdajšnjih ukrepov, so novosti na zastavicah. Zastavice za smuk bodo nove že na smuku v Bormiu. To pomeni, da se bodo hitreje snemale s količka, kot so se do zdaj. Za malenkost se bodo zmanjšali tudi skoki. Ustanovljena je bila tudi neodvisna komisija, ki bo pomagala pri novih ukrepih. Med drugim gre za vgradnjo senzorjev v smučarske vezi, ki bi se ob padcih lahko prej odprle. Če tekmovalec pade brez smuči na nogah, posledice padca niso takšne, kot če ima smuči še vedno pripete na nogah," je novosti pojasnil trener moške reprezentance Urban Planinšek.

Za vrh je treba tvegati
Delovna skupina nadzornega sistema FIS za poškodbe skupaj s strokovnjaki z univerz v Oslu in Salzburgu že preučuje vzroke za poškodbe v zadnjih treh sezonah. Tekmovalce in njihove trenerje so pozvali, naj se izogibajo tveganemu in nevarnemu smučanju, kar pa je lažje reči, kot izvesti. "Moramo vedeti, da je to olimpijska sezona, da tekmovalci vozijo na svojem 'limitu', treba se je uvrstiti v olimpijsko ekipo, treba je biti v vrhunski pripravljenosti za olimpijske igre. Konkurenca je huda, če hočeš na vrh, je treba tvegati v svojih vožnjah," je opozoril Planinšek.

Številne olimpijske sanje so se razblinile
Na severnoameriški turneji so jo najslabše odnesli Francozi. Olimpijsko sezono sta že končala najboljši slalomist pretekle sezone Jean-Baptiste Grange, ki si je strgal kolenske vezi na veleslalomu v Beaver Creeku, in Pierre Emmanuel Dalcin. Thomas Fanara je spektakularno padel na drugi vožnji veleslaloma na progi Ptic roparic.

Brez olimpijskih iger stae ostala tudi najboljši smukač pretekle zime, Kanadčan John Kucera, ki je grdo padel na superveleslalomu v Lake Louisu, in Američan T. J. Lanning, ki si je na isti progi nalomil vratno vretence. Že na veleslalomskem uvodu v Söldnu si je koleno poškodovala nekdanja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, Avstrijka Nicole Hosp.

Padec Andreja Jermana v Val Gardeni
Grda poškodba Lanninga