Marcel Hirscher se vrača v svetovni pokal. Na startu bo že v nedeljo v Söldnu. To prizorišče zanj ni prav posebej uspešno, saj je tu slavil le eno od svojih 67 zmag v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Marcel Hirscher se vrača v svetovni pokal. Na startu bo že v nedeljo v Söldnu. To prizorišče zanj ni prav posebej uspešno, saj je tu slavil le eno od svojih 67 zmag v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

Avstrijec, ki bo tekmoval za Nizozemsko, je tako končal številna ugibanja, ali bo pripravljen za start ali ne. 35-letni smučar je očitno našel prave nastavitve na smučeh Van Deer in gre na start samozavesten, da se bo uspešno vrnil v karavano, potem ko je po sezoni 2018/19 in kar osmih osvojenih velikih kristalnih globusih končal kariero.

"Čustva so mešana. Po eni strani gre za tekmovalnega Marcela, ki bi rad zmagal in smučal kar najhitreje. Po drugi pa gre za projekt strasti. Rad bi bil spet v startni hišici in občutil to, da sem spet tam. Zaradi tega počnem vse to. Vračam se v šport, ki ga imam tako rad," je na Instagramu zapisal Hirscher.

Hirscher ima veliko vlogo pri projektu blagovne znamke Van Deer, s svojim očetom Ferdinandom in serviserjema Edijem Unterbergerjem in Raphaelom Hudlerjem želi tudi sam pokazati, da so to vrhunske smuči. Na njih smučata tudi Henrik Kristoffersen in Timon Haugan, a za zdaj še ne tako šampionsko, kot bi si pri Van Deeru želeli.

Sorodna novica Žan Kranjec kot stroj, vedno usmerjen k doseganju cilja

Marcel Hirscher je zadnjič tekmoval 17. marca 2019, ko je slalom v Soldeuu končal na 14. mestu. Septembra 2019 je nato sporočil, da končuje kariero. "Nisem se več pripravljen vsemu odrekati. Vse sem vložil v uspešno kariero. Vedno sem želel končati na vrhu in uspelo mi je."

Daleč od tega, da bi zares postavil smuči v kot. Ogromno je smučal, testiral, tudi treniral. Letos poleti predvsem na Novi Zelandiji. Bilo je že kar nekaj informacij, da snuje vrnitev, a tokrat gre zares. Nihče ga vsaj za zdaj še ne vidi na zmagovalnem odru, a lahko bi bil kmalu konkurenčen tudi za vrh. Pri tem mu pomaga tudi novo Fisovo pravilo, s katerim se za nekdanje vrhunske tekmovalce, ki najmanj dve leti niso tekmovali, pripravi posebno povabilo (wild card). Hirscherju tako v nedeljo (začetek ob 10. uri, finale ob 13. uri) ne bo treba startati povsem v ozadju, ampak bo imel številko 31, ki bo verjetno še zagotovila dobre razmere za hitro smučanje.

V Söldnu bo nastopil še en povratnik v belo karavano, Norvežan Lucas Braathen bo po eni sezoni posta tekmoval za Brazilijo, a bo imel precej višjo startno številko, saj ne izpolnjuje pogojev za status povabljenca.

V soboto bo v Söldnu ženski veleslalom (10.00 in 13.00). Prenosa obeh tekem bosta na TV Slovenija 2.

Hirscher bo v nedeljo startal v Söldnu, čeprav še ni v pravi formi