Ilka Štuhec si je prismučala prve stopničke po letu 2019. Foto: EPA
Ilka Štuhec si je prismučala prve stopničke po letu 2019. Foto: EPA
Končni vrstni red:                     
 1. S. GOGGIA          ITA     1:28,84 
 2. I. ŠTUHEC          SLO       +0,43 
 3. K. WEIDLE          NEM        0,52 
 4. M. SHIFFRIN        ZDA        0,61 
 5. C. HÜTTER          AVT        0,75 
 6. N. ORTLIEB         AVT        0,81 
 7. M. PUCHNER         AVT        1,04 
 8. E. CURTONI         ITA        1,16 
 9. J. HÄHLEN          ŠVI        1,29 
10. J. FLURY           ŠVI        1,32 
...                                    
       
Skupni seštevek (11/39):               
 1. M. SHIFFRIN        ZDA         475 
 2. S. GOGGIA          ITA         425 
 3. W. HOLDENER        ŠVI         366 
 4. P. VLHOVA          SLK         340 
 5. C. SUTER           ŠVI         318 
 6. S. HECTOR          ŠVE         247 
 7. E. CURTONI         ITA         226 
 8. L. GUT-BEHRAMI     ŠVI         223 
 9. A. SWENN LARSSON   ŠVE         220 
10. M. BASSINO         ITA         215 
...                                    
14. I. ŠTUHEC          SLO         194 
18. A. BUCIK           SLO         138 
50. N. DVORNIK         SLO          36 
Smuk (4/9):                            
 1. S. GOGGIA          ITA         380 
 2. C. SUTER           ŠVI         218 
 3. I. ŠTUHEC          SLO         192 
 4. E. CURTONI         ITA         186 
 5. N. ORTLIEB         AVT         178 
 6. M. PUCHNER         AVT         145 
 7. C. HÜTTER          AVT         129 
 8. K. WEIDLE          NEM         127 
 9. J. HÄHLEN          ŠVI         123 
10. J. FLURY           ŠVI         118 

Goggia si je na petkovem smuku na progi Corviglia v St. Moritzu poškodovala roko. Šlo je za sestavljen zlom druge metakarpalne kosti oziroma dlančnice ter zlom baze tretje metakarpalne kosti na levi roki. Po tekmi je opravila operativni poseg v Milanu in se nato vrnila v Švico, kjer je v soboto dopoldne nastopila s štartno številko 9.

Kljub temu, da po operativnem posegu ni minilo še niti 24 ur, je smučala izjemno, tako rekoč brezhibno. Od tedaj vodilne Nemke Kire Weidle je bila ves čas hitrejša, ob merjenju prvega vmesnega časa za devet, ob merjenju drugega za pet stotink sekunde.

Ključno razliko je naredila v srednjem, tehnično zahtevnejšem delu, kjer se je prednost začela šteti v desetinkah, ciljno črto je prečkala z 52 stotinkami prednosti.

Izjemna predstava 30-letnice iz Bergama, ki je dosegla jubilejno 20. zmago za svetovni pokal, 14. smukaško in tretjo smukaško v letošnji sezoni, potem ko je bila dvakrat najboljša že na uvodu v sezono v Lake Louisu. To je bila sicer tudi njena prva smukaška zmaga v St. Moritzu, na tem prizorišču je leta 2019 slavila v superveleslalomu.

"Res sem srečna, res sem hvaležna, saj sploh ni bilo zagotovljeno, da bom lahko danes na štartu. Res razumem, da je bilo nekoliko tvegano, a rekla sem si, da po olimpijskih igrah v Pekingu lahko prenesem vse. In natanko to sem storila," je povedala Goggia. Spomnimo, na igrah v Pekingu je nastopila po poškodbi kolena in osvojila srebro na olimpijskem smuku.

Smukaški nastop Sofie Goggie v St. Moritzu

Kljub odlični predstavi se ji je, vsaj v zgornjem, drsalnem delu močno približalo nekaj tekmovalk, še najbolj Ilka Štuhec, ki je nastopila s štartno številko 18. Že v zgornjem delu je bila hitrejša od vodilne Italijanke (prednost sedmih in trinajstih stotink sekunde), njeno odlično predstavo sta skazili le dve manjši napaki, po katerih je dvakrat zapeljala iz idealne linije. Na koncu je zaostala le za Goggio, natančneje 43 stotink sekunde. "Pravzaprav sem bila presenečena, ko sem videla čas v cilju, saj sem imela občutek, da sem povsod drugje, kot sem si predstavljala," je po tekmi priznala Štuhec.

Solze, ko je videla napis na tabli

"Napadala sem in marsikje me je odneslo iz zamišljene linije. Tako da se nisem zavedala, da peljem dovolj hitro za uvrstitev na stopničke. Ob dveh napakah na progi se mi je danes večkrat zdelo malo mejno. To je odraz samozavesti in zaupanja, tudi v opremo, in vsega tega, kar smo delali letos na treningih. Ne glede na to, kar se zgodi, me ne zmoti, napadam dalje in nesem s sabo hitrost," je povedala najhitrejša Slovenka.

Štuhec še ni v celoti dojela, da je znova del najboljših tri na tekmah najvišje ravni: "Stopničke po toliko pretečenega časa. Ne vem še povsem točno, kaj mi pomenijo. Vse odkar sem videla zapis na tabli, sem začela jokati in še sedaj nisem povsem nehala. Res super, zelo sem vesela."

Prvič na stopničkah po letu 2019

Ilka Štuhec je osvojila prve stopničke po letu 2019. To je bila njena 18. uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu, na lestvici sta pred njo le Mateja Svet (22 uvrstitev na stopničke) ter neulovljiva Tina Maze (81). To je bila za slovensko žensko alpsko smučanje sicer 182. uvrstitev na stopničke.

S štartno številko 21 se je po progi spustila še zadnja tekmovalka, ki bi lahko realno premešala vrstni red pri vrhu, Američanka Mikaela Shiffrin. V zgornjem delu je bila tako kot Štuhec hitrejša od Goggie (tri in štiri stotinke sekunde). V srednjem delu je nekoliko zaostala, zaotanek se je ves čas gibal okrog treh desetink, v spodnjem delu pa se je podvojil, kar ji je odneslo mesto na stopničkah. Ciljno črto je prečkala s četrtim najhitrejšim časom.

Smukaški nastop Ilke Štuhec v St. Moritzu
Podelitev najboljšim smukačicam v St. Moritzu

Rezultati: