Hirscher je bil v središču pozornosti. Foto: Reuters
Hirscher je bil v središču pozornosti. Foto: Reuters

Najboljši slovenski alpski smučar zadnjih let je na uvodnem prizorišču nove sezone že trikrat stal na zmagovalnem odru, tokrat mu je zmagovalni oder ušel za šest desetink sekunde.

Sorodna novica Trojna zmaga Norvežanov, Brazilec četrti, Kranjec pa za uvod šesti

Verjame v še boljše nadaljevanje
"S šestim mestom sem vseeno zadovoljen. Veseli me, da sem na začetku sezone spet med hitrejšimi, še vedno imam hitrost, vem pa tudi, kje sem pustil nekaj časa, tako da se veselim nadaljevanja sezone. Verjamem, da bo uspešna še bolj, kot je bil začetek," je razmišljal Žan Kranjec.

Slovenski as meni, da je največ časa pustil na startu, ko v obeh vožnjah že takoj v prvem odseku ni našel prave hitrosti: "Malo me bega, ne vem točno, kaj bi lahko naredil drugače, predvsem v drugi vožnji. Strmine nisem odpeljal tako, kot jo znam. Mislim, da lahko to popravim."

Zgodovinski trojček Norvežanov

Potrebuje le še nekaj sproščenosti
Zadovoljen je bil tudi trener Kranjca Miha Verdnik: "Rezultat je potrditev, da smo dobro delali čez poletje. Videli smo kar nekaj zavojev, ki nam dajejo dodatno samozavest in dodatno potrditev, da gremo lahko naprej po korakih, ki smo si jih zadali. Žan potrebuje zgolj še malo sproščenosti."

Vse oči pa so bile uprte v 35-letnega Marcela Hirscherja, ki je nastopil prvič po 17. marcu 2019, ko je na finalu sezone nastopil v Soldeuu. Avstrijec, ki zdaj brani barve Nizozemske, je za las ujel finalni nastop, tam ni veliko pridobil, saj je osvojil 23. mesto. A deseterica ni bila daleč, do šestega Kranjca ga je ločilo le devet desetink sekunde.

Vrnitev Hirscherja v dresu Nizozemske

Hirscher: To je privilegij
"Vse skupaj je bilo zelo čustveno, vse skupaj je bilo zelo lepo. Smučanje je bilo vedno moje življenje in to še vedno velja. Lahko bi veliko izgubil, zaostal bi lahko recimo šest sekund, potem bi vsi rekli, da se staram. Ampak občutek, da lahko spet dirkam, je res privilegij. Ti trenutki so skoraj več vredni od mojih 67 zmag," je v cilju povedal za ORF.

Lucas Pinheiro Braathen je s številko 41 osvojil četrto mesto. Foto: Reuters
Lucas Pinheiro Braathen je s številko 41 osvojil četrto mesto. Foto: Reuters

Hirscher je bil deležen ogromno pozornosti, saj so mu novinarji in kamere sledili na vsakem koraku. Organizatorji so celo podaljšali startni interval, da so gledalci lahko videli njegov nastop. "Nisem si mislil, da bo ob moji vrnitvi vse tako čustveno. Spomini se hitro vračajo, darilo je, da lahko spet dirkam na tem prizorišču. Nikoli, ampak res nikoli si nisem mislil, da bom spet v tem položaju," je še povedal osemkratni zmagovalec svetovnega pokala.

Odstop Odermatta
Veleslalomski gospodar zadnjih let Marco Odermatt je odstopil na prvi progi, finalne vožnje ni izpeljal drugi po prvi vožnji Filip Zubčić, razplet je minil popolnoma v znamenju Norvežanov, ki so zasedli celotni zmagovalni oder, na najvišjo stopničko je stopil Alexander Steen Olsen. Za piko na i pa je bil četrti Lucas Pinheiro Braathen, ki po novem vozi za Brazilijo.

Kranjec tudi tokrat med elitno sedmerico