Cene Pevc je v svetovnem pokalu trenutno 34., s čimer je peti najboljši Slovenec. Foto: www.alesfevzer.com
Cene Pevc je v svetovnem pokalu trenutno 34., s čimer je peti najboljši Slovenec. Foto: www.alesfevzer.com

"Cene Prevc gre v celinski pokal. Tako smo se odločili, ker prihajajo večje skakalnice, Willingen in Kulm. Dodali smo tri nova imena, ki so v preteklosti dokazala, da so to izkušeni letalci," je na novinarski konferenci povedal glavni trener slovenske ekipe Gorazd Bertoncelj, potem ko je razkril sedmerico za naslednji postaji zime. Poleg štirih najboljših letos, Petra Prevca, Anžeta Laniška, Domna Prevca in Timija Zajca, bodo v Nemčiji in Avstriji nastopili še Anže Semenič, Jurij Tepeš in Žiga Jelar, ki je zagotovil kvoto dodatnega sedmega skakalca za naslednjo periodo.

Doma oziroma brez tekem svetovnega pokala tako ostajata Rok Justin in nekoliko presenetljivo Cene Prevc. 23-letni skakalec iz Dolenje vasi je namreč v zadnjem času skakal solidno in konstantno osvajal točke. V svetovni pokal se je vrnil pred avstrijskim delom novoletne turneje, pred tem pa so v slovenski ekipi vztrajali pri enaki zasedbi za tekme svetovnega pokala, četudi nekateri ne le da niso osvajali točk, ampak so imeli težave že v kvalifikacijah.

Bertoncelj: Odločili smo se za preverjene tekmovalce

Skupni vrstni red (18/30):            
 1. S. KRAFT            AVT   1.063   
 2. K. GEIGER           NEM   1.000   
 3. D. KUBACKI          POL     924   
 4. R. KOBAJAŠI         JAP     907   
 5. K. STOCH            POL     613   
 6. M. LINDVIK          NOR     607   
 7. D. A. TANDE         NOR     516   
 8. S. LEYHE            NEM     510   
 9. P. PREVC            SLO     507   
10. J. SATO             JAP     463   
...                                   
13. A. LANIŠEK          SLO     409   
18. D. PREVC            SLO     283   
19. T. ZAJC             SLO     272   
34. C. PREVC            SLO      66   
36. R. JUSTIN           SLO      37   
64. T. BARTOL           SLO       3   
67. A. SEMENIČ          SLO       1

"Cene je imel solidno sezono. Približno enkrat na vikend je osvojil točke. Mi si želimo odličnih rezultatov in vemo, da sta Jurij in Anže odlična letalca. Cene v preteklosti ni imel odličnih rezultatov na letalnicah, Žiga pa je izboril dodatno kvoto. Gledamo že v luči svetovnega prvenstva v poletih, kjer bo cilj medalja. V Planici bi radi imeli pet močnih adutov," je pojasnil Bertoncelj. Dodal je: "Roko na srce, Cene ima težave v fazi leta. V drugem delu precej izgublja. Zlasti Anže in Jurij imata na letalnici višji domet."

Srednji med brati Prevc je prvič v tej zimi v svetovnem pokalu nastopil v Innsbrucku, kjer je ostal brez točk, a že v Bischofshofnu je skočil v finale, v katerem je bil 22. Tedaj je v izteku dejal, da je želja, da čim dlje skače konstanto in da celo sezono vztraja v svetovnem pokalu. "Cene je odločitev težko sprejel. Gre pa s taktičnega vidika in odločili smo se za preverjene tekmovalce. Takšne odločitve so težke, za tekmovalca sploh, pa tudi za trenerja," je Cenetov odziv komentiral Bertoncelj.

Cene Prevc na devetih tekmah šestkrat do točk

Skakalci so se zadovoljni vrnili iz Sapora

V Willingenu je Cene že solidno skakal. Na napravi Mühlenkopfschanze je bil pred tremi leti 28., potem ko je bil v kvalifikacijah celo tretji, bil pa je del ekipe, ki je takrat zasedla četrto mesto. Letos je skupaj nastopil na devetih preizkušnjah svetovnega pokala in na šestih prišel do točk. Skupaj jih je zbral 66. Po besedah Bertonclja se bo z Justinom, ki je petkrat v tej zimi osvojil točke, skupaj pa jih ima 37, v ekipo vrnil za Rasnov, ki sledi Kulmu. V Romuniji bosta zagotovo nastopila tudi Peter Prevc in Jelar, mogoče pa je, da bodo to postajo zaradi počitka izpustili Domen Prevc, Lanišek in Zajc.

V Willingenu bosta torej prvič letos med elito skakala Jelar, ki je imel na začetku sezone nekaj težav s kolenom, v zadnjem obdobju pa se je izkazal v celinskem pokalu, in Tepeš. Tako kot onadva je tudi Semenič dobro nastopil na zadnjih dveh tekmah celinskega pokala v Planici. Tržičan je nazadnje skakal v Bischofshofnu, letos pa je zbral le točko, ko je bil sicer prvotno v Ruki uvrščen precej bolje, a je po diskvalifikaciji pristal na 30. mestu.