Letos so slovenski skakalci imeli dober vpogled v skoke in opremo konkurentov, saj so tudi tuje reprezentance veliko trenirale v Planici. Foto: www.alesfevzer.com
Letos so slovenski skakalci imeli dober vpogled v skoke in opremo konkurentov, saj so tudi tuje reprezentance veliko trenirale v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

"Lahko rečem, da smo delali po načrtih in sem zadovoljen, na kakšni ravni smo, sploh glede na zgodnji začetek sezone. Samo želim, da v Wisli opravimo tako, kot smo na zadnjih treningih. Potem imamo še vedno dva tedna, da popravimo finese, če bo kar koli manjkalo. Lahko še kaj naredimo pri opremi in potem v Ruki začnemo vsaj tako kot lani," je dejal 34-letni Velenjčan, ki se je odlično znašel v vlogi selektorja slovenske reprezentance. Prva preizkušnja ga z varovanci čaka v petek, ko bodo v Wisli kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa bosta na Malinki dve tekmi, ki bosta izpeljani na ledeni smučini in plastičnem doskočišču.

Tekme svetovnega pokala smučarskih skakalcev in svetovno prvenstvo nordijskih disciplin boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Preizkušnji v Wisli bosta v soboto in nedeljo ob 16.00.

Sorodna novica Prevc: Ne padec v Ruki, bolj prelomno je bilo nezadovoljstvo z rezultati, ki so sledili

Hrgota je na Poljsko odpeljal člane A-ekipe, Petra in Domna Prevca, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Lovra Kosa in Žigo Jelarja, ki je edini imel pred sezono težave s poškodbo. Doma si je namreč dobitnik malega kristalnega globusa za zmago v seštevku poletov zvil gleženj. Glavni trener upa, da bo hitro ujel ritem in bo postal pomemben del ekipe, kar se od njega tudi pričakuje, s skakanjem ostalih pa je zelo zadovoljen: "Ta trenutek imamo štiri zelo močne adute. Anže in Timi sta na zelo visoki ravni, potem pa jima hitro sledita Peter in Lovro. Veseli me, da je predvsem Peter, odkar smo na ledeni smučini, kar precej dvignil svojo pripravljenost. Imamo močno jedro. Tudi Domnu ne manjka veliko, saj je bolje pripravljen kot lani. Zagotovo ne bomo postavljali pravil že po prvi tekmi, kako bo potekala sezona. Bo zelo dolga, mislim pa, da teh šest fantov deluje dobro."

Raven mora biti že na začetku visoka

Za slovenskimi skakalci je zelo uspešna olimpijska zima. Prvič so trije skupni seštevek končali v deseterici – šest jih je bilo med najboljšimi 20 –, prvič se jih je šest v isti sezoni povzpelo na stopničke in prvič so bili tako blizu zmagi v pokalu narodov. Na drugem mestu so namreč po izjemnih nastopih v Planici za Avstrijo zaostali le 47 točk. Dobro so nastopili tudi na vrhuncih sezone. Na olimpijskih igrah so na moštveni tekmi osvojili srebro, Zajc in Peter Prevc pa sta sodelovala pri zlatu na mešani ekipni preizkušnji. Zgodovinski je bil tudi Vikersund, kjer je Zajc postal svetovni podprvak v poletih, Slovenija pa je bila brez konkurence na moštveni tekmi. Za piko na i sezoni so orli blesteli pod Poncami, kjer so v petek zasedli prva štiri mesta, v soboto dobili ekipno preizkušnjo, Peter Prevc pa je bil na stopničkah tudi v nedeljo.

Anže Lanišek bo na SP-ju v Planici na srednji napravi branil bron iz Oberstdorfa. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek bo na SP-ju v Planici na srednji napravi branil bron iz Oberstdorfa. Foto: www.alesfevzer.com

S Cenetom sva se pogovorila že na začetku sezone. Izrazil je željo, da potrebuje nekaj drugega. Pomembna mu je šola in jaz to podpiram. Podpiram ga pri tej odločitvi. Vrata je imel vedno odprta. Na koncu se je treba odločiti, kar je zate najbolje. Verjamem, da se je odločil pravilno.

Robert Hrgota o koncu kariere Ceneta Prevca

"Če bi pogledali lansko sezono, bi rekli, da nam je uspelo tempirati formo. Le na novoletni turneji se pač ni izšlo. Mislim, da če dobro funkcioniraš in si na visoki ravni, potem jo je lažje tempirati. Če je pa nivo nižje, je pa težko iskati neke vrhove v takšni pripravljenosti. Raven mora biti že na začetku visoka. Vemo, da so bili vsi tekmovalci, ki so lani osvajali medalje ali pa, ki so bili v ospredju na teh vrhuncih, v ospredju praktično celo sezono. Želim si, da bi se naši tekmovalci že od začetka potikali tam nekje pri vrhu, da smo lahko ves čas zraven in nimamo večjih padcev v formi. To je nek glavni cilj, ki si ga želim izpolniti. Potem pa se nekako tempira forma. Zanimivo je, ko pravijo, če en teden pred vrhuncem ne veš, kaj početi, bolje, da ne delaš nič. Takrat nimaš več česa odkrivati in je treba le še rutino, ki si jo imel, ohraniti," je povedal Hrgota.

Lani je torej Slovenija imela zelo širok nabor kakovostnih skakalcev. Pred letošnjo zimo je sicer ostala brez enega glavnih adutov minule sezone, Ceneta Prevca. Član olimpijske srebrne četverice je namreč končal kariero, je pa Hrgota vesel, da konkurenca v reprezentanci ostaja močna in na A-ekipo "pritiskajo" tudi skakalci iz B. Izpostavil je napredek Patrika Viteza, dobre skoke pa sta pokazala tudi Žak Mogel in Tilen Bartol: "Kar nekaj je teh fantov, ki pritiskajo iz ozadja. Želja je tudi, da se prek celinskega pokala izpolni kvota sedmega. Če narediš to kvoto, imaš večjo samozavest za nastop v svetovnem pokalu, saj veš, da sodiš tja. Poleg tega je dobro, da, če bo kakšnemu zaškripalo, imamo nekoga, ki lahko vskoči. Vedno je cilj, da je jedro čim širše."

Najprej dobra priprava na novoletno turnejo

  SPORED                               
   5.-6. 11.: Wisla                    
 26.-27. 11.: Ruka                     
 10.-11. 12.: Titisee Neustadt         
 17.-18. 12.: Engelberg                
     29. 12.: Oberstdorf               
       1. 1.: Garmisch-Partenkirchen   
       4. 1.: Innsbruck                
       6. 1.: Bischofshofen            
  14.-15. 1.: Zakopane                 
  20.-22. 1.: Saporo                   
  28.-29. 1.: Kulm, poleti             
    3.-5. 2.: Willingen                
  11.-12. 2.: Lake Placid              
  18.-19. 2.: Rašnov                   
21. 2.-6. 3.: Planica,                 
              svetovno prvenstvo       
  11.-12. 3.: Oslo                     
  14.-16. 3.: Lillehammer              
  18.-19. 3.: Vikersund, poleti        
  25.-26. 3.: Lahti                    
 31.3.-2. 4.: Planica, poleti          

"Kar se tiče rezultatov, nerad danes razmišljam za februar. Gremo po etapah. Najprej bi rad, da se dobro pripravimo na novoletno turnejo. Če si tam pripravljen in imaš dobre rezultate, se ti dvigne samozavest. Potem januar in februar lahko tekmuješ na visoki ravni. S samozavestjo lahko dva meseca držiš ritem, ki je zelo naporen. Če imaš že v štartu težave, potem malce več dela glava in potrošiš več energije. Zato pravim, da moramo že dobro začeti. Dobro moramo opraviti z novoletno turnejo, popraviti vtis in rezultat lanske sezone in potem to prinesti na svetovno prvenstvo. Seveda si želimo na vsaki tekmi dobiti medaljo, ampak verjemite mi, da nismo edini, ki si to želijo," je glede pričakovanj dodal Hrgota.

Jasno je, da bo glavni vrhunec zime nordijsko svetovno prvenstvo pod Poncami, poleg konstantne forme s čim manj nihanj, kar prinese dober rezultat tako v posamičnem seštevku svetovnega pokala kot v pokalu narodov, pa si torej Hrgota želi odmeven nastop tudi na prestižni avstrijsko-nemški turneji štirih skakalnic, kjer Slovenija v preteklosti z nekaj prebliski veliko uspehov ni imela: "Lani so se nam stvari res dobro izšle, dobro smo delali in dobro tekmovali na vrhuncih, izjema je le novoletna turneja. Mogoče je to bolj osebna želja. Jasno je, da si fantje na vsaki tekmi želijo zmagati. To ni vprašanje. Mogoče pa je treba ubrati malce drugačen pristop in pripravo, da turnejo drugače štartamo. Fantje so bili isti kot na olimpijskih igrah. Nekaj se bistveno ni spremenilo v tistem času, samo mogoče način, kako se lotiti stvari."

Hrgota: Na treningu smo se privadili zahtevnega naleta v Wisli