Ema Volavšek v skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda četrto mesto. Foto: EPA
Ema Volavšek v skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda četrto mesto. Foto: EPA

"Vesel sem, da je pri moških Vid Vrhovnik dobil točke. Seveda hočemo še višje, konkurenca je zgoščena in bo treba skakati bolje. Potrebujemo več metrov. Jasno je, da se moramo posvečati tako teku kot skokom, ampak v skokih je treba dobiti določeno razliko. Z ženskim delom sem seveda zelo zadovoljen. Naslednja postaja je zmaga," je dejal Janus.

Najuspešnejši trener v zgodovini slovenskih skokov je aprila 2019 sprejel nov izziv. Slovenska ekipa je majhna, tudi edina, ki na tekme svetovnega pokala tako v moški in ženski konkurenci prihaja z istim štabom. Ni ločeno, kot je v smučarskih skokih oziroma teku, vseeno pa so cilji v prihodnosti zelo visoki, Janus že prihodnjo zimo, ko bo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici, meri na medaljo.

Ema Volavšek zelo izboljšala formo v skokih in prvič stopila na zmagovalni oder

"Seveda je to zahteven projekt in se ne da primerjati samo s skoki. Razlike so velike, že sama morfologija je drugačna. Dve disciplini se tu "tepeta". Skoki so bolj grobi, niso tako čisti kot pri "solo", kjer so bolj prefinjeni in je večji poudarek na malenkostih. Upam, da ostanemo zdravi. Pogrešam bazo, ki nam jo v mlajših letih v narekovajih rečeno pobirajo solisti. Nekaj zaledja vseeno je. Cilj na svetovnem prvenstvu v Planici je kolajna," je dodal Janus.

Slovenija v tem športu v članski konkurenci do zdaj ni imela velikih uspehov, letos pa odlično nastopa Ema Volavšek. Kombinatorke so šele lani imele premierno tekmo svetovnega pokala, v tej zimi pa jih imajo za sabo že pet. 19-letna članica Ilirije je stopnjevala nastope, po sedmem in dveh šestih mestih je v Otepääju v Estoniji končala tik pod odrom za zmagovalke, pred tednom dni pa zablestela z drugim mestom v Ramsauu.

V svetovnem pokalu je trenutno brez konkurence Gyda Westvold Hansen. Foto: EPA
V svetovnem pokalu je trenutno brez konkurence Gyda Westvold Hansen. Foto: EPA

"Vedela sem, da moram biti potrpežljiva, saj je tekem veliko in se mi bo enkrat že poklopilo. Vsako tekmo je bilo bolje, potem pa se je v Ramsauu izšlo. Mislim, da sem precej izboljšala skoke. V teku mi še kar nekaj manjka, predvsem v tehniki, kjer izgubljam, a sem tudi tu naredila napredek v primerjavi s prejšnjimi sezonami," je za TV Slovenija povedala Volavšek, ki je v Avstriji zaostala le za izjemno Norvežanko Gydo Westvold Hansen, aktualno svetovno prvakinjo in tudi zmagovalko vseh petih letošnjih tekem.

Emi je žal, da nordijske kombinatorke še niso del olimpijske družine, saj bi bila v Pekingu kandidatka za medalje, bo pa zato verjetno pod petimi krogi svoje mesto disciplina že dobila v Italiji. "Dela se za leto 2026. Disciplina je še mlada, kot vsaka potrebuje svoj čas in razvoj. Verjamem, da bo tedaj že na olimpijskih igrah," je dodal Janus.