Halvor Egner Granerud letos skače kot prerojen. Foto: EPA
Halvor Egner Granerud letos skače kot prerojen. Foto: EPA

24-letni skakalec iz Osla je v sezono vstopil z dvema četrtima mestoma, s čimer je izenačil do tedaj svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, nato je v Ruki prvič zmagal, zatem pa je bil po dvakrat najboljši še v Nižnem Tagilu in Engelbergu. Tako na tradicionalno desetdnevno popotovanje od Oberstdorfa do Bischofshofna, ki po navadi predstavlja nekakšno prelomnico v sezoni, prihaja z rumeno majico in v vlogi glavnega favorita. "Ne skačem ekstremno dobro. Skoki so stabilni, a niso izjemni," je poudaril Granerud, ki je prepričan, da ima še rezerve.

Kljub temu na zadnjih tekmah redno preskakuje konkurenco. Kdaj mu jo zagode le nekoliko slabši doskok, ki ga je tudi stal zlate medalje na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici. Zdaj je v imenitni seriji petih zmag, v Oberstdorfu pa bo imel možnost, da izenači rekorden niz, ki je do zdaj uspel Fincema Mattiju Hautamäkiju in Janneju Ahonenu v sezoni 2004/05, Avstrijcema Thomasu Morgensternu v zimi 2007/08 in Gregorju Schlierenzauerju v 2008/09 ter Japoncu Rjojuju Kobajašiju pred dvema letoma.

Sorodna novica Želja Hrgote je vsaj en skakalec med najboljšimi desetimi na turneji

Japonski as je v zadnjih dveh sezonah prinesel rumeno majico na turnejo. Pred dvema letoma se je s pritiskom imenitno spopadel, lani pa je po zmagi v Oberstdorfu pozneje popustil. V Kobajašijevi rekordni seriji so vezane tudi tekme novoletne turneje, saj je zlatega orla leta 2019 dvignil v velikem slogu z zmagami na vseh štirih postajah vsakoletnega vrhunca skakalne zime. S tem je ponovil dosežka Poljaka Kamila Stocha iz leta prej in Nemca Svena Hannawalda iz sezone 2001/2002. Letos mineva 14 let od zadnjega norveškega slavja na turneji. Tedaj je bil najboljši Anders Jacobsen. Še daljša je suša gostiteljev prve polovice turneje, Nemcev, saj je za zadnje njihovo veselje poskrbel prav omenjeni Hannawald.

V svetovnem pokalu je glavni Granerudov tekmec trenutno Markus Eisenbichler, ki na turnejo prihaja z odlično popotnico nedeljskega finalnega skoka v Engelbergu in v katerega Nemci polagajo največ upov. V karavano se vrača njegov rojak, svetovni prvak v poletih Karl Geiger, a še ni jasno, ali bo lahko po okužbi z novim koronavirusom nastopil v domačem Oberstdorfu ali se bo priključil v Garmisch-Partenkirchnu. Vrača se tudi najboljši avstrijski skakalec zadnjih let Stefan Kraft, ki je po okužbi s koronavirusom prišel v Planico, a tekmovanje po sicer vrhunskem poletu prve serije za trening končal zaradi poškodbe hrbta. Kraft je zadnji avstrijski zmagovalec turneje, kar mu je uspelo v sezoni 2014/15. Tedaj je sklenil sedemletno vladavino osvajanja zlatega orla gostiteljev drugih dveh postaj. Zmago sicer brani Poljak Dawid Kubacki, ki je presenetil lani. Prvo poljsko orožje bo kljub ponesrečenemu nastopu na državnem prvenstvu med tednom Stoch, ki ima v bogati vitrini že dva zlata orla. V Engelbergu je izkušeni skakalec iz Zakopan že nakazal, da je znova konkurenčen najboljšim.

Na 69. turneji bo prvi slovenski adut Anže Lanišek, ki je v Engelbergu priskakal prve stopničke v tej zimi, v nedeljo pa je končal tik pod odrom za zmagovalce. Domžalčan, ki je bil do zdaj na turneji najboljše uvrščen lani, ko je bil 21., je dobro formo potrdil tudi z zanesljivo zmago na državnem prvenstvu. Najbolj sta se mu približala Peter in Domen Prevc, ki sta bila z osmim in sedmim mestom lani najboljša Slovenca na turneji. Zlatega orla je sicer Peter osvojil pred petimi leti, Domen pa je leto pozneje na turnejo prišel z rumeno majico, a že v Oberstdorfu spoznal, za kako specifično tekmovanje gre, kjer šteje vsak skok in veliko prostora za napake ni. Poleg omenjenih je novi trener Robert Hrgota med šesterico uvrstil še Ceneta Prevca, Bora Pavlovčiča in Žigo Jelarja. V primeru menjave po polovici turneje bo prvi vskočil Tilen Bartol.

Na uvodu novoletne turneje v Oberstdorfu ne bo gledalcev

69. NOVOLETNA TURNEJA, spored:
Ponedeljek, 28. decembra, ob 16.30:
Oberstdorf, kvalifikacije
Torek, 29. decembra, ob 16.30:
Oberstdorf, 1. tekma novoletne turneje

Četrtek, 31. decembra, ob 14.00:
Garmisch Partenkirchen, kvalifikacije
Petek, 1. januarja, ob 14.00:
Garmisch Partenkirchen, 2. tekma novoletne turneje

Sobota, 2. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, kvalifikacije
Nedelja, 3. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, 3. tekma novoletne turneje

Torek, 5. januarja, ob 16.30:
Bischofshofen, kvalifikacije
Sreda, 6. januarja, ob 16.45:
Bischofshofen, 4. tekma novoletne turneje