Žiga Jelar se vrača v skakalno karavano. Foto: Reuters
Žiga Jelar se vrača v skakalno karavano. Foto: Reuters

Lani eden boljših slovenskih skakalcev je v pripravah na zimo konec oktobra zbolel za covidom-19 in s precejšnjimi težavami ter posledicami okužbo prebolel.

V začetku decembra se je, kot je Jelar zapisal na Instagramu, po dolgih 43 dneh vrnil na skakalnico, v sredo na državnem prvenstvu pa je prvič tekmoval in se z ekipo kranjskega Triglava veselil naslova prvaka, posamično pa je zasedel sedmo mesto.

Vse tekme novoletne turneje in kvalifikacijske serije vseh štirih postaj boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Cilji slovenske vrste za prvi vrhunec sezone so bili začrtani že pred olimpijsko zimo. Hrgota si želi enega skakalca med šest ali dva med deset oziroma tri med 15.

Novoletna turneja se bo tradicionalno začela v Oberstdorfu 29. decembra. Dan prej bodo pod Senčno goro kvalifikacije. Sledile bodo še tekme v Garmisch-Partenkirchnu (1. 1.), Innsbrucku (4. 1.) in Bishofshofnu (6. 1.).

Tudi v Avstriji pred praznimi tribunami

Turneja se bo končala 6. januarja v Bischofshofnu, kjer bosta zatem še dve tekmi svetovnega pokala 8. in 9. januarja. Foto: MMC RTV SLO
Turneja se bo končala 6. januarja v Bischofshofnu, kjer bosta zatem še dve tekmi svetovnega pokala 8. in 9. januarja. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko so še pred dnevi prireditelji avstrijskega dela sporočili, da bo njihovi tekmi lahko spremljalo omejeno število gledalcev, je zdaj prišlo do spremembe. Tako kot v Nemčiji po novem ne bo gledalcev niti v Innsbrucku in Bischofshofnu. Sprva so računali, da bi lahko na Bergislu ob upoštevanju koronskih pravil tekmo spremljalo 4000 navijačev, v izteku skakalnice Paula Auserleitnerja pa bi jih bilo 3500. Bischofshofen bo sicer takoj po novoletni turneji gostil še dve tekmi svetovnega pokala.

"Obžalujemo takšno odločitev, ki bo prizadela gledalce in športnike, a želimo oblastem pomagati v prizadevanjih pri omejevanju koronske pandemije," so sporočili iz avstrijske smučarske zveze. Odločitev o gledalcih pa ne bo prizadela le ljubiteljev smučarskih skokov. Velja namreč za vse tekme v svetovnih pokalih, ki jih bo v prihodnjih dneh gostila Avstrija, tudi za tiste v alpskem smučanju in deskanju v Flachauu, Zauchenseeju, Bad Gasteinu in Simonhöheju.