Anamarija Lampič je spet na stopničkah. Foto: EPA
Anamarija Lampič je spet na stopničkah. Foto: EPA

Rusija si je nekaj prednosti pred Slovenijo in Švico pritekla v predzadnji menjavi. V zadnji je za Slovenijo tekla Lampičeva, ki je napela vse sile, a Rusinje ni mogla ujeti. Iz ozadja se je v ospredje prebila Švica, ki je z Rusijo opravila v silovitem šprintu. To je prva zmaga Švicark v tej disciplini v zgodovini. Slovenija je zaostala za sekundo in 12 stotink.

Lampičeva je lani na svetovnem prvenstvu v Seefeldu osvojila srebrno medaljo, a tedaj z zdaj že tekmovalno upokojeno Katjo Višnar. V Dresdnu je tokrat Urevčeva prvič v karieri stopila na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, v katerem je Slovenija drugič dosegla uvrstitev med prvo trojico na ekipnih tekmah. Že pred desetletjem sta bili v Ribinsku drugi Višnarjeva in Vesna Fabjan, ki je pred to zimo prav tako končala športno pot.

V prvem polfinalu je naveza Lampič in Urevc osvojila drugo mesto in se skupaj s Švico neposredno uvrstila v veliki finale. V drugi skupini sta bili najboljši prvi ekipi ZDA in Češke.

Lampičeva: Ne glede na to, kako majhni smo, smo vedno lahko na stopničkah

Še so rezerve, predvsem pri menjavah
"Ne glede na to, kako majhni smo v primerjavi z ostalimi, se vidi, da se borimo, da smo zraven, da gremo lahko na stopničke in to je tisti naš glavni cilj in veselje. Mislim pa, da imava obe še precej rezerve, sploh predaje bi lahko izpeljali še bolje. Tudi na sami progi pa so še odseki, saj zase lahko rečem, da se lahko še izboljšam," je menila Lampičeva, ki je bila tretja že dan prej v posamičnem šprintu.

"Občutka se na da popisati. Trud rehabilitacije je zagotovo poplačan. Po enem letu odsotnosti je to najboljša nagrada, ki bi si jo lahko želela! Če se vrnem na tisto ponesrečeno menjavo. Tam sem se trudila ujeti skupino, nekaj moči je šlo. Morda, če bi imeli malenkost boljši predaje, bi se lahko borili tudi za prvo mesto," je bila svojih prvih stopničk v karieri na najvišji ravni vesela Urevčeva.

"Na nek način so to pričakovane stopničke, na drugi strani pa se je bilo potrebno maksimalno potruditi. Dekleti sta naredili izredno dobro tekmo, lahko rečem, da nam manjkajo še malenkosti. Na to bo potrebno v prihodnosti dati nekaj poudarka, tu mislim predvsem na menjave. Ne glede na vse so to stopničke po 10 letih na ekipnem sprintu. To je dober pokazatelj, da sta punci močni in vzdržljivi in bo na njiju še kako potrebno računati tudi v prihodnje. Po drugi strani pa je to tudi lep zaključek leta. V naslednjih dneh, ko bomo nekoliko več doma, bo to zelo pozitivna motivacija za nadaljnje delo in naslednja tekmovanja," je ocenil glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Padec Markuna odnesel še kaj več
Pri moških se Luki Markunu in Janezu Lampiču ni uspelo prebiti v finale. Slovenska naveza se je v polfinalu dobro držala vse do zadnjega dela, ko je nerodno na glavo padel Luka Markun. V prvi polfinalni skupini sta med 13 štafetami osvojila predzadnje, 12. mesto.

Zmagala sta Rusa Aleksander Boljšunov in Gleb Retivih pred Francozoma Richardom Jouvejem in Luco Chanavatom ter Italijanoma Federicom Pellegrinijem in Francescom de Fabianijem.

Svetovni pokal se bo nadaljeval s 16. izvedbo prestižne novoletne turneje. Začela se bo 1. januarja v Münstertalu ter končala 10. januarja po osmih etapah z vzponom na Alpe Cermis. Na turneji naj bi nastopile tudi reprezentance Norveške, Švedske in Finske, ki jih ni bilo konec prejšnjega tedna v Davosu in niti tokrat v Nemčiji.

Zaključek tekaškega šprinta v Dresdnu

SMUČARSKI TEKI - SVETOVNI POKAL

DRESDEN, Nemčija

Ekipni šprint (Ž):

 1. ŠVICA I                   16:38,34
 2. RUSIJA I                     +0,32
 3. SLOVENIJA                     1,12
    (Lampič, Urevc)                   
 4. ZDA I                         3,01
 5. ČEŠKA I                       3,20
 6. ŠVICA II                     10,93
 7. NEMČIJA I                    12,32
 8. ZDA II                       12,35
 9. KITAJSKA                     13,08
10. RUSIJA II                    13,11

Ekipni šprint (M):

 1. RUSIJA I                  15:01,14 
    (Bolšunov, Retivik)                
 2. FRANCIJA I                   +0,19 
    (Jouve, Chanavat)                  
 3. ITALIJA I                     0,56 
    (De Fabiani, Pellegrino)           
...                                    
23. SLOVENIJA                          
    (Markun, Lampič)                   
SKUPNI VRSTNI RED                      
                                       
Ženske (8/31):                         
 1. R. BRENNAN     ZDA        377 točk 
 2. T. SORINA      RUS        334      
 3. T. JOHAUG      NOR        301      
 4. N. NEPRJAJEVA  RUS        295      
 5. N. FAEHNDRICH  ŠVI        252      
 6. A. LAMPIČ      SLO        228      
 7. E. ANDERSSON   ŠVE        203      
...                                    
23. E. UREVC       SLO         97      
                                       
Moški (8/31):                          
 1. A. BOLŠUNOV    RUS        512 točk 
 2. J.-H. KLAEBO   NOR        296      
 3. F. PELLEGRINO   VB        270      
...                                    
59. J. LAMPIČ      SLO         15      

Ekipni šprint (M):