Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Kot je dejal 27-letnik, zanj največji izziv predstavlja prenesti dobro dela s treninga na tekme: "Priprave so bile kar zanimive. Imel sem nekaj težav s hrbtom, kar je zagotovo ena stvar, ki me malo bremeni. Ne samo, da spustim tisti teden treninga, ampak me po operaciji tudi psihično malo skrbi, ali je vse v redu, ali se spet kaj pripravlja, ali bo spet prišla bolečina. Toda enostavno se zmeraj poskušam pomiriti, da delam dobro in da je to le nek dejavnik, ki ga moram vzeti zraven."

Logatčan je sicer zaradi težav s hrbtom in operacije izpustil celotno sezono 2020/21. Minulo zimo je končal na 73. mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, v seštevku sprinta je bil z 203 točkami 34. Sezono je tudi dobro končal, z devetim mestom na sprintu v Lahtiju, s čimer se je približal svoji najboljši uvrstitvi v karieri, sedmemu mestu februarja 2020 v Aareju.

Najtežje delo s treninga prenesti na tekmo

Kar se tiče treningov, je z delom zadovoljen: "Velik napredek je bil narejen na klasični strani, recimo soročni poriv, kakršen bo tudi sprint na olimpijskih igrah 2026. To je moj cilj in delamo v smeri proti tem sprintu, izboljšujemo vse elemente. Mislim, da sem naredil velik korak naprej, a seveda je to treba prenesti v tekmo, kar je najtežji del vsega. Treningi so eno, tekme drugo, kjer moraš uskladiti tudi glavo in zdaj se začne še ta del."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Toda treningi niso edini faktor, ki ga more uskladiti s tekmami: "Velik faktor pri meni je, da imam tudi družino. Družinsko življenje moram enostavno uskladiti s treningom in tekmami. Dva majhna otroka ti seveda pobereta nekaj energije, ampak tako kot jo pobereta, jo tudi kdaj vrneta nazaj."

Kot je dodal, mu lahko dobro ravnotežje med družino in tekmami pomaga in ne bremeni, a pravi, da je biti toliko časa od doma včasih izziv: "To lahko prizna vsak starš, ki je od doma tako kot mi. Toda če navedem primer, da se mi zgodi slaba tekma, sem se včasih glede tega obremenjeval in preveč razmišljal, kaj bo zdaj. Danes lahko pokličem družino, vidim, kaj je v življenju zares pomembno in da ena tekma ni konec sveta. Na tekmah bo še zmeraj milijon priložnosti, na drugi strani pa me podpira družina in vse skupaj je veliko lažje. Kdaj pa je tudi težko, še posebej zdaj, ko me en mesec ne bo doma, kar zagotovo zame, za ženo in otroka ni najlažje, a je to ena odločitev, ki sem jo sprejel.

V načrtih končanje novoletne turneje

V letošnji sezoni smučarskega teka ob svetovnem pokalu in novoletni turneji ne bo večjega tekmovanja, zato se tudi njegovi cilji nekoliko razlikujejo od preostalih: "Meni je že na splošno ta uvod v svetovni pokal pri srcu. Ruka mi je res zelo lepo prizorišče, upam, da ne bo tako mrzlo, kot je bilo v preteklih letih. Potem je tukaj Tour de Ski, kjer imam letos tih načrt, da ga končam oziroma pridem do vrha Cermis. Seveda se bomo to odločali vsak dan zase. Če bo telo v redu, če bo forma kot mora biti, bom letos kar ciljal na vrh. Tudi vmes bi rad kaj pokazal, ne samo hodil od postaje do postaje. Vmes sta dva sprinta zelo zanimiva, tudi nekaj tekem je takih, kot jih še nismo imeli, tako da se veselim tega Toura."

Za konec se je dotaknil še turneje po Severni Ameriki in tekme v Trondheimu: "Po dolgem času bo spet ameriška turneja, kjer računam na velik spektakel, ki ga v Evropi nismo vajeni, mogoče malo več navijačev in tudi tega se veselim. Še ena tekma zanimiva tekma bo v Trondheimu, ki bo generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto. Iz te tekme si želim vzeti največ spominov in vtisov, kar mi bo zelo prav prišlo drugo leto."