Ljubno je lani samo organiziralo silvestrsko turnejo, letos pa skupaj z Beljakom. Foto: EPA
Ljubno je lani samo organiziralo silvestrsko turnejo, letos pa skupaj z Beljakom. Foto: EPA

Vprašanje je, kaj bo v prihodnje s silvestrsko turnejo, ki je bila letos izvedena drugič. Prvič z dvema prizoriščema. Dve tekmi sta bili v Beljaku, dve pa na Ljubnem.

"V organizacijo želimo iti skupaj z avstrijsko smučarsko zvezo. Za tekmovanje smo poslali naše lokacije svetovnega pokala. V Nemčiji bosta zagotovo dve tekmi za ženske: 29. decembra v Partenkirchnu in 1. januarja v Oberstdorfu," Hüttla navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Nemški skakalnici že registrirani pri FIS-u

Ženska novoletna turneja bi sicer morala potekati pozimi 2023/24, a je avstrijska smučarska zveza decembra napovedala umik tega datuma in dodala, da bo tekmovanje po vzoru novoletne turneje skakalcev šele v sezoni 2024/25. Vendar je nemška zveza zdaj svoji dve postaji za novoletno turnejo že za prihodnjo sezono registrirala pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).

Hüttel je še dejal, da bo ženska turneja, vsaj v Nemčiji, potekala po obratnem vrstnem redu kot moška. Se pravi najprej Garmisch-Partenkirchen, nato pa Oberstdorf. Po tem vzorcu bi ženska turneja zaradi logističnih izzivov potekala v obratnem vrstnem redu, torej bi bila tudi v Avstriji najprej tekma v Bischofshofnu, nato pa v Innsbrucku.

Na Ljubnem verjetno tekma nekoliko pozneje

Rajko Pintar, generalni sekretar organizacijskega odbora svetovnega pokala smučarskih skakalk na Ljubnem, je glede navedb, da naj bi bilo že znano, da naj bi bili tekmi okrog novega leta 2024 v Partenkirchnu in Oberstdorfu, dejal, da bo to jasneje marca ali aprila. Takrat bo znan uradni koledar tekem za prihodnjo sezono.

"Nobenega uradnega koledarja FIS-a še nimamo. Po neuradnih podatkih naj bi bili 6. in 7. januarja okvirno tekmi v Beljaku in na Ljubnem. Zagotovo bomo tako še naprej organizirali tekmovanje za zlato sovo, verjetno pa res ne bo silvestrske turneje," je za STA dejal Pintar.

"Te stvari se sicer urejajo na relaciji vodstev smučarskih zvez, torej Avstrije, Nemčije in Slovenije. Mi si želimo nadaljevati silvestrsko serijo, ki je postala že nekakšna naša blagovna znamka. V dveh dnevih je bilo na Ljubnem približno 14.000 gledalcev, izjemno smo zadovoljni z obiskom. Veliko naporov smo vložili v to, da smo v teh zelo toplih dneh zagotovili dovolj snega, tudi pri mednarodni zvezi FIS so pripravo skakalnice ocenili z odliko," je dodal.