Slovenija, olimpijska zmagovalka, je bila znova nepremagljiva na mešani ekipni tekmi. V primerjavi s postavo v Pekingu je namesto Petra Prevca, ki je okužen z novim koronavirusom, priložnost dobil Lovro Kos.Foto: EPA
Slovenija, olimpijska zmagovalka, je bila znova nepremagljiva na mešani ekipni tekmi. V primerjavi s postavo v Pekingu je namesto Petra Prevca, ki je okužen z novim koronavirusom, priložnost dobil Lovro Kos.Foto: EPA

Po šestih letih je nad Oslom spet zadonela Zdravljica, to pa je že 9. zmaga slovenskih skokov (v moški in ženski konkurenci) v tej sezoni svetovnega pokala. Urša Bogataj je takoj nakazala, v katero smer bo šla tekma, po prvi skupini je bila prednost pred prvimi zasledovalci (Japonci) že lepih 11 točk. V drugi skupini je bil Lovro Kos znova najboljši med vsemi. V tretji skupini je Nika Križnar le malenkost zaostala za Katharino Althaus, a prednost pred drugouvrščeno Nemčijo je bila še vedno zelo visoka (35,8 točke).

Po prvi seriji kar 50 točk zaloge
V zadnji skupini je odlično skočil še Timi Zajc (130,5 metra), bil je boljši tudi od Avstrijca Stefana Krafta. Na drugo mesto so se prebili Japonci, ki pa so za Slovenci zaostajali že za 50 točk, medtem ko je bila Avstrija po prvi seriji tretja. Nemci so bili zaradi slabega skoka Karla Geigerja (107,5 m) le peti.

Skoki Slovencev v finalu mešane ekipne tekme
Skoki Slovencev v prvi seriji mešane ekipne tekme

Timi Zajc potrdil gladko zmago
V finalu slovenska četverica resda ni bila tako prepričljiva kot v prvi seriji, a zmaga niti za trenutek ni bila vprašljiva. Ko je Nika Križnar (na treningih je skakala precej dlje) z vetrom v hrbet pristala pri 118 metrih, je bilo pred zadnjo skupino skakalcev kar 75,3 točke zaloge pred drugouvrščeno Norveško. Timi Zajc je moral opraviti le še formalnost, skočiti bi moral le 90 metrov, a je znova brezhibno opravil svojo nalogo in pristal pri 132 metrih.

Slovenski skakalci dvignili apetite za obe posamični tekmi na Holmenkollnu

Zupančič se je spomnil uspeha mladink
"Super ekipno tekmovanje. Vseh osem skokov je zadostovalo na koncu za 75 točk prednosti. Mislim, da smo s tem potrdili tudi mešano zmago na olimpijskih igrah," je po tekmi dejal trener ženske reprezentance Zoran Zupančič, ki je priložnost izkoristil še za dve stvari: "Včeraj nisem, pa bi danes rad čestital novi mladinski svetovni prvakinji Niki Prevc in podprvakinji Taji Bodlaj. Izražam pa tudi veliko razočaranje nad tem, da Planica ni prevzela tekmovanja za finale ženskega svetovnega pokala."

Avstrija za las pred Norveško
"Vsi smo skakali na visoki ravni, dekleti sta poskrbeli za lepo prednost. Zelo smo lahko zadovoljni," pa je bil vesel Lovro Kos. Bolj kot boj za zmago je bil zanimiv boj za drugo mesto. Avstrija je bila le za 0,8 točke boljša od Norveške, potem ko je Kraft skočil 130 metrov, Halvor Egner Granerud pa meter manj. V soboto na skakalnici nad Oslom sledita obe posamični tekmi, ob 13. uri ženska in ob 17. uri moška. Prenos bo na TV SLO 2, kjer si boste lahko ogledali že moške kvalifikacije, ki se začnejo ob 15.30.

SLOVENCI PRVA SERIJADRUGA SERIJA
Urša BOGATAJ127,5 m120,5 m
Lovro KOS130,5 m123,5 m
Nika KRIŽNAR121,5 m118,0 m
Timi ZAJC130,5 m132,0 m
Ekipna tekma:                  točke   
 1. SLOVENIJA                  942,9   
    Bogataj/Kos/Križnar/Zajc
 2. AVSTRIJA                   867,7   
    Kreuzer/Fettner/Kramer/Kraft       
 3. NORVEŠKA                   866,9   
    Stroem/Johansson/Opseth/Granerud   
 4. JAPONSKA                   847,5   
 5. NEMČIJA                    832,9   
 6. FINSKA                     665,5   
 7. POLJSKA                    583,7   
 8. KANADA                     573,6   
Po prvi seriji:                točke
 1. SLOVENIJA                  473,7
 2. JAPONSKA                   423,4
 3. AVSTRIJA                   418,7
 4. NORVEŠKA                   409,5
 5. NEMČIJA                    406,5
 6. KANADA                     333,5
 7. FINSKA                     282,7
 8. POLJSKA                    278,8
Slovenci na mešani ekipni tekmi kar 75 točk pred Avstrijci