V Švici je vse pripravljeno za 17. tekaško novoletno turnejo. Foto: EPA
V Švici je vse pripravljeno za 17. tekaško novoletno turnejo. Foto: EPA

Glavni trener slovenske reprezentance Ola Vigen Hattestad je v Švico odpeljal pet tekmovalcev, v zadnjem trenutku je obolelega Miho Ličefa zamenjal Anže Gros.

Novoletna turneja bo zadnji velik niz tekem sezone 2022/23 pred vrhuncem zime, ki bo med 21. februarjem in 5. marcem na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici.

Forma se stopnjuje. Že v Davosu se je pokazalo, da je bil to odskok v primerjavi s Skandinavijo. Sprint v prosti tehniki mi bolj ustreza, to je res, a tudi občutki so boljši in že kar nestrpno pričakujem Tour de Ski. Grem iz tekme v tekmo, na vsaki želim dati svoj maksimum. Velik plus je, da se začne s sprintom, tam imam kar visoka pričakovanja.

Eva Urevc, smučarska tekačica

Forma se stopnjuje
Glavni trener je v ekipo za Tour de Ski uvrstil Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Miho Šimenca, Vilija Črva in Anžeta Grosa. Ta je nadomestil obolelega Ličefa, nastopil pa bo samo na uvodni postaji v Val Müstairju. Kot je dejala najboljša slovenska tekačica Urevc, se njena pripravljenost vzpenja. "Forma se stopnjuje. Že v Davosu se je pokazalo, da je bil to odskok v primerjavi s Skandinavijo. Sprint v prosti tehniki mi bolj ustreza, to je res, a tudi občutki so boljši in že kar nestrpno pričakujem Tour de Ski. Grem iz tekme v tekmo, na vsaki želim dati svoj maksimum. Velik plus je, da se začne s sprintom, tam imam kar visoka pričakovanja," je pred odhodom dejala Urevc.

Hattestad: Konec tedna v Davosu zelo dober
Zadnja je tudi prepričljivo najboljša iz slovenskega tabora v skupnem seštevku svetovnega pokala po 11 tekmah te sezone. Na 27. mestu ima 244 točk, na 63. mestu je Anja Mandeljc (90), s tem, da to zimo točke dobi najboljša petdeseterica, in ne več zgolj trideseterica. "Zadnji konec tedna v Davosu je bil za nas zelo dober. Zdaj je nazaj v ekipi še Miha Šimenc, ki je treniral zelo dobro med božičem, tako kot tudi preostali reprezentanti. Mislim, da smo dobro pripravljeni, videli pa bomo, kaj to pomeni na tekmi. Osrednja cilja turneje sta sprinta, a vsi napredujejo tudi na razdalji," je dejal selektor Hattestad.

Konec turneje v dolini Fiemme
Novoletna turneja se bo Val Müstairju nadaljevala tudi na prvi dan novega leta 2023 ter nato 3. in 4. januarja v Oberstdorfu (Nemčija), končala pa med 6. in 8. januarjem v italijanski dolini Fiemme na slovitem in izjemno zahtevnem vzponu na Alpe Cermis v zadnji etapi.

Eva Urevc ima na turneji Tour de Ski velika pričakovanja v sprintu