Anamarija Lampič bo skušala popraviti skupno 15. mesto iz lanske sezone. Foto: EPA
Anamarija Lampič bo skušala popraviti skupno 15. mesto iz lanske sezone. Foto: EPA

Na štartu bodo še Eva Urevc, Anja Mandeljc, Anita Klemenčič, Miha Šimenc in Miha Ličef.
Le sprva predvideni Vili Črv je zaradi bolezni ostal v domovini. Črv je prejšnji konec tedna v Dresdnu osvojil svoje prve točke v svetovnem pokalu in tako kot Janez Lampič, ki ga muči stara poškodba gležnja, ne bo nastopil na najprestižnejši turneji pokala.

"Tekmovala bom po svojih najboljših močeh, a glavna cilja sta na sprinterskih tekmah v Lenzerheideju in Oberstdoru. Tam največ pričakujem, tekme na razdaljah bodo malo na stranskem tiru. Grem pa do konca toura, super trening bo to zame, da se forma lepo stopnjuje," je napovedala Anamarija Lampič, ki je bila lani najvišje do zdaj, to je na 15. mestu.

Pred odhodom v Švico je poudarila, da so glavni cilj te sezone olimpijske igre februarja v Pekingu in da je vse podrejeno OI. "Tudi sama imam v glavi OI, a obenem skušam na to gledati kot na navadno tekmo, konkurenca bo ista kot v svetovnem pokalu. Ne obremenjujem se, vem, česa sem sposobna. V tej sezoni sem delala manjše napake, in to bom skušala popraviti, da bom premagala tudi Majo Dahlqvist, najboljšo sprinterko dosedanjega poteka zime," je pojasnila.

V sprintih bodo največje tekmice Anamarije Lampič in Eve Urevc Švedinje na čelu z Dalqvistovo, po poškodbi se je uspešno vrnila še Jonna Sundling. V svetovnem pokalu skupno po štirih posamičnih sprinterskih zmagah vodi Maja Dahlqvist pred rojakinjo Frido Karlsson in Norvežanko Therese Johaug, sledita Američanki Rosie Brennan in branilka velikega globusa Jessie Diggins, šesta je že Anamarija Lampič, na 23. mestu pa je Eva Urevc.

"Jonna Sundling si je na začetku sezone nategnila vezi v prstu in izpustila tri prizorišča, je pa normalno trenirala ves čas s povito roko in opornico, ni je bilo le na tekmah. Bo gotovo ena večjih tekmic. Švedinje na splošno so tudi kot ekipa najbolj nevarne, najmočnejše so med vsemi. Druga na drugo pritiskajo in takoj od začetka priprav so ves čas v dobri formi. Vsaka se mora v velikih reprezentancah dokazovati od začetka so konca. Pozna se nam, že poleti, da tistega pritiska pri nas v ekipi ni. Formo lahko stopnjujem," je razliko med ekipami opisala Anamarija Lampič.

Med šesterico skupnega seštevka pokala med tekači je trojica Norvežanov na čelu z Johannesom Hoesflotom Klaebom, ki vodi pred Rusoma Sergejem Ustjugovom in Aleksandrom Boljšunovom. Slednji je v prejšnji sezoni osvojil veliki kristalni globus in drugič zapored novoletno turnejo, na kateri je bil Klaeb prvi v sezoni 2018/19. Boljšunov bi se s tretjim slavjem izenačil z Therese Johaug, prvo trikrat v sezonah 2013/14, 2015/16 in 2019/20.

TOREK, 28. december
Lenzerheide:
14.00 sprint, prosta tehnika, finale m in ž

SREDA, 29. december
Lenzerheide:
13.30 10 km klasično, ženske
15.05 15 km klasično, moški

PETEK, 31. december
Oberstdorf:
12.55 10 km prosto s skupinskim startom, ženske
15.25 15 km prosto s skupinskim startom, moški

SOBOTA, 1. januar
Oberstdorf
12.00 sprint, klasično, finale, m in ž

PONEDELJEK, 3. januar
Val di Fiemme:
12.40 10 km klasično s skupinskim startom, ženske
14.50 15 km klasično s skupinskim startom, moški

TOREK, 4. januar
Val di Fiemme (finalni vzpon na Alpe Cermis):
11.30 10 km prosto s skupinskim startom, ženske
12.40 10 km prosto s skupinskim startom, moški

Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.