Marita Kramer je prva, ki je v vitrino pospravila zlato sovo. Foto: EPA
Marita Kramer je prva, ki je v vitrino pospravila zlato sovo. Foto: EPA

Vse tekme turneje boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Druga silvestrska turneja se bo začela v torek s kvalifikacijami na Alpenareni, ki bo prvič gostila svetovni pokal. V sredo in četrtek bosta tu dve preizkušnji, nato pa sledi selitev v Slovenijo, kjer bosta na silvestrovo in na novega leta dan še dve tekmi na skakalnici pod Rajhovko.

Lani je Ljubno samo organiziralo prvo turnejo po vzoru prestižnega tekmovanja skakalcev na štirih napravah v Avstriji in Nemčiji. V prihodnosti naj bi dobilo konkurenco v pravi novoletni turneji skakalk, ki bi tudi nastopile v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, avstrijski prizorišči pa še nista znani. Za zdaj še ni znano, kdaj bo prva takšna turneja, tako da novoletni termin ostaja v domeni silvestrske, ki je letos ob lovoriki zlata sova povišala tudi nagradni sklad.

Niki Križnar skakalnica v Beljaku zelo ustreza

V rumeni majici na turnejo prihaja Katharina Althaus. Nemka, ki je letos dobila dve tekmi svetovnega pokala, ima štiri točke naskoka pred Avstrijko Evo Pinkelnig, 13 pa pred Norvežanko Silje Opseth, ki je v tej zimi tudi že dvakrat stopila na najvišjo stopničko. Četrto mesto zaseda Marita Kramer, Avstrijka, ki brani skupno zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je slavila na premierni izvedbi silvestrske turneje.

Tako v seštevku turneje kot boju za veliki kristalni globus je drugo mesto zasedla Nika Križnar, bronasta z olimpijskih iger v Pekingu. Križnar je na petem mestu trenutno najvišje uvrščena Slovenka, ki sicer z uvodom v sezono ne morejo biti zadovoljne. Po bleščeči lanski zimi, ko so bile najboljše v pokalu narodov in le na dveh tekmah nobena slovenska skakalka ni stala na odru za zmagovalke, so morale letos na prve stopničke počakati šele do pete preizkušnje.

Tedaj je tretje mesto zasedla Urša Bogataj. "Sama bi si želela kakšen trening več, saj imam vsako leto na Ljubnem 'noro' veliko težav pri prvem preizkusu skakalnice. Če so skoki dobri, posledično pride tudi rezultat," je dejala olimpijska prvakinja, ki je na preteklem državnem prvenstvu v Planici zasedla drugo mesto. Prepričljivo je zmagal Križnar, ki se veseli silvestrske turneje, saj je Ljubno tako ali tako nekaj posebnega za slovensko reprezentanco, zelo ji ustreza pa tudi beljaška naprava.

Urša Bogataj je v Titisee-Neustadtu poskrbela za prve slovenske stopničke v sezoni. Foto: EPA
Urša Bogataj je v Titisee-Neustadtu poskrbela za prve slovenske stopničke v sezoni. Foto: EPA

"Lepo bi bilo, če bi se ponovila lanska zgodba. Letos sem v vlogi, ko napadam iz ozadja, kar je vseeno nekoliko lažje. Tudi letos si želim stopničke, sploh pa zmago. Res bi bilo lepo slišati himno pred navijači," je za STA dodala Križnar, ki ji je poleg Bogataj na odru za zmagovalke pod Poncami pričakovano družbo delala svetovna prvakinja na srednji napravi Ema Klinec.

Kljub slabšemu začetku zime od pričakovanj cilji v slovenskem taboru ostajajo zelo visoki. Med njih je glavni trener Zoran Zupančič zapisal tudi zlato sovo: "Upam, da je led s stopničkami prebit, da je Urša vrgla iskrico in da bo ogenj zagorel. Verjamem v dekleta. Upam, da bomo težave čim prej odpravili, vendar ne gre čez noč. Zaupati moramo v svoje delo. Glede na zveneča imena, ki jih imamo v ekipi, verjamem, da bomo čim prej startali na najvišja mesta."


Spored, torek ob 14.15:
Beljak, kvalifikacije

Sreda ob 14.15:
Beljak, prva tekma turneje

Četrtek ob 11.15:
Beljak, kvalifikacije

Ob 13.00:
Beljak, druga tekma turneje

Petek ob 16.30:
Ljubno, kvalifikacije

Sobota ob 16.00:
Ljubno, tretja tekma turneje

Nedelja ob 11.00:
Ljubno, kvalifikacije

Ob 16.00:
Ljubno, četrta tekma turneje