Tina Maze je gotovo zadovoljna, da je predsednika SZS-ja postal Tomaž Lovše, saj sta ga s trenerjem Andreo Massijem javno podprla.  Zdaj bo zanimivo videti, koliko denarja bo lahko Smučarska zveza Slovenije namenila naši najboljši alpski smučarki. Foto: EPA
Tina Maze je gotovo zadovoljna, da je predsednika SZS-ja postal Tomaž Lovše, saj sta ga s trenerjem Andreo Massijem javno podprla. Zdaj bo zanimivo videti, koliko denarja bo lahko Smučarska zveza Slovenije namenila naši najboljši alpski smučarki. Foto: EPA
Jure Košir
Jure Košir je že med kariero čutil, da so potrebne spremembe v vodstvu SZS-ja. Zdaj bo imel sam priložnost, da pomaga slovenskemu smučanju. Foto: MMC RTV SLO/K. S.
Tone Vogrinec
Tone Vogrinec je stopil v bran Stanetu Valantu in pravi, da so bili medijski napadi nanj že neokusni. Foto: STA
Lovše bo nasledil Valanta

Na sredini skupščini Smučarske zveze Slovenije je bil Lovše izvoljen z veliko večino glasov delegatov smučarskih klubov. Z Juretom Koširjem, ki bo vodil strokovni del njegovega programa in upal, da bo 7. aprila postal predsednik alpskega odbora SZS-ja, sta pred volitvami opravila veliko delo in dobila na svojo stran predstavnike klubov.

Lovše, poslovnež, ki večino časa preživi v ZDA, bo moral zdaj od besed preiti k dejanjem. Najprej bo treba rešiti status Tine Maze, ki bo o svojih pričakovanjih in možnostih, da se vrne pod okrilje zveze, spregovorila v torek na tiskovni konferenci. Že danes pa se je sestala z Lovšetom, ki sta ga s trenerjem Andreo Massijem pred volitvami javno podprla.

Po skupščini smo za mnenje o novem predsedniku vprašali nekdanja smučarja Jureta Koširja in Matjaža Vrhovnika, tekmovalca Bernarda Vajdiča in Toneta Vogrinca, ki se po več kot 40 letih profesionalnega in funkcionarskega dela na SZS-ju poslavlja.

Jure Košir: Tomaža Lovšeta sem podpiral in ga nagovoril h kandidaturi. Vesel sem, da je imel program, ki zbuja zaupanje vseh. Jasno si je zadal naloge in jih na skupščini dobro predstavil. Navdušen sem nad odzivom klubov in društev, to kaže, da so spremembe nujne. Sam sem eden izmed štirih kandidatov za predsednika alpskega odbora. Mislim, da bi lahko prispeval k boljšemu organiziranju alpskih programov in njihovi izvedbi. Menim, da je treba sistem postaviti bolj učinkovito.

Matjaž Vrhovnik: Tomaža Lovšeta sem podprl, ker menim, da je svež veter dobrodošel. Novih pokroviteljev že dve ali tri leta ni in nov človek lahko s svojimi poznanstvi in idejami priskrbi potreben denar. A daleč od tega, da bo lahko hitro rešil vse težave - čaka ga veliko dela. Tudi vključevanje nekdanjih alpskih smučarjev, ki imajo veliko izkušenj, je nujno. To počnejo tudi v tujih reprezentancah. Ko sem v zadnjih sezonah spremljal smučanje kot strokovni komentator, me je motila netransparentnost poslovanja. Tudi najboljši tekmovalci so imeli težave z osnovno opremo, recimo strgane kombinezone. Kako naj bodo potem konkurenčni najboljšim iz drugih reprezentanc?

Tone Vogrinec: Pošteno bi bilo, da se Stanetu Valantu zahvalimo za delo v preteklosti. Medijski napadi nanj so bili neokusni. Očitno pa si klubi, funkcionarji in tekmovalci želijo sprememb. Po izidih skupščine sodeč, novemu predsedniku smučarska baza povsem zaupa. Po mojih izkušnjah ni prevzel lahke funkcije in ga čaka ogromno dela. Večina tistih, ki so ga podprli in izvolili, pričakuje, da bo priskrbel več denarja, kar ne bo enostavno, saj denarja nikjer ni dovolj. Upam, da bo Lovše izbral dobro ekipo in uspešno krmaril med številnimi čermi.

Bernard Vajdič: V zadnjih letih sem si želel sprememb. Verjamem, da se z novim valom lahko marsikaj spremeni. Prebral sem program novega predsednika in večinoma se z vsemi točkami strinjam. Verjamem, da je sposoben priskrbeti dovolj denarja za normalno delovanje vseh programov. Upam tudi, da bo moška reprezentanca zdaj dobila uveljavljenega glavnega trenerja.

Lovše bo nasledil Valanta