Mitja Valenčič je v lanski sezoni smučal zelo dobro in bil na trenutke kandidat za zmagovalni oder. Na olimpijskih igrah je bil v igri za medaljo, vendar se ni izšlo. Letos ima po dveh slalomih le 5 točk za 25. mesto v Leviju. Foto: EPA
Mitja Valenčič je v lanski sezoni smučal zelo dobro in bil na trenutke kandidat za zmagovalni oder. Na olimpijskih igrah je bil v igri za medaljo, vendar se ni izšlo. Letos ima po dveh slalomih le 5 točk za 25. mesto v Leviju. Foto: EPA
Tone Vogrinec
Tone Vogrinec se je umaknil iz slovenskega smučanja in ni želel biti preveč kritičen, vseeno pa je bil oster do tekmovalcev, ki v svetovnem pokalu niso niti blizu finalnemu nastopu. Foto: STA

"Prva slaloma za svetovni pokal se res nista končala po mojih željah, vendar je glavni del slalomske sezone še pred nami. Na treningih imam dober občutek in mislim, da smučanje ni slabo, kar sem dokazal tudi na tekmah nižjega ranga," je za MMC povedal najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič. Nervoza se ga še ne loteva, ne nazadnje glavne tekme šele prihajajo: "Sproščen zagotovo nisem tako, kot bi bil ob dobrem uvodu, vendar nervozen nisem. Vem, da sem oddelal kakovostne priprave in bodo boljši časi slej ko prej tudi prišli."


Mladi naj gredo na evropski pokal
O tem je prepričan tudi Jure Košir: "Mitja bo gotovo še dokazal, da je vrhunski slalomist, se pa strinjam, da ta slovenska ničla v Val d'Iseru res bode v oči. Tudi sam se počutim prizadetega," pravi v 90. letih eden najboljših slalomistov sveta, zdaj pa predsednik zbora za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Košir ne vidi smisla v tem, da imamo v svetovnem pokalu toliko smučarjev na štartu: "Mladi si morajo na tekmah evropskega pokala popraviti številke. Na svetovnem pokalu vedo, da ne morejo kar tako v finale, zato je edini način popolni napad."

Dragšič v Leviju s pravim pristopom
Na takšen način se je proge na uvodni tekmi sezone lotil veteran Mitja Dragšič, vendar odstopil: "Levi je bil pravi, ampak se ni izšlo. S tako visoko številko seveda nobeno taktiziranje ne pride v poštev. Samozavest bom zdaj poskušal dvigniti na tekmah nižjega ranga in v januar vstopiti z boljšimi občutki. Čakajo me tri tekme evropskega pokala, vendar je konkurenca tudi tam zelo huda in niti ne bom imel bistveno boljše številke," pravi nekdanji mladinski svetovni prvak, ki si je letos sam plačal vse priprave, ob takšnem smučanju pa seveda na povračilo SZS-ja ne more računati.

Vogrinec pravi, da gre za globlje težave
Zakaj slovenski slalom ni več tam, kot je bil (ne zahtevamo zmag, ampak vsaj kakšno uvrstitev med 15 in še eno ali dve do 30), smo povprašali tudi Toneta Vogrinca, ki je z neverjetno zagnanostjo v 70. letih Bojana Križaja popeljal od anonimnosti do šampiona. Mar našim fantom manjka le malo sreče, pa bo vse videti drugače? "V vrhunskem športu ni sreče, sta le znanje in dobra pripravljenost. Gre za globlje probleme. Potrebna je menjava generacije. Zaostali smo, morda tudi v trenerskem delu."

Vogrinec je, podobno kot Košir, prepričan, da tekmovanje v svetovnem pokalu za nekatere ni smiselno početje: "Tekmovalec, ki nekajkrat ne pride v drugo vožnjo tekme svetovnega pokala, tam nima več kaj iskati. Ves teden preživeti v Val d'Iseru in potem na tekmi odpeljati pet vrat je izguba tedna, izguba samozaupanja tekmovalca. Takšni tekmovalci sodijo v evropski pokal ali na Fis-tekme, ne v svetovni pokal."