Stane Valant, prvi mož NFD holdinga, se poteguje za nov mandat in zatrjuje, da ima še dovolj motiva za nove projekte. Toda veliko vprašanje je, ali bo na skupščini dobil dovolj veliko podporo. Foto: MMC RTV SLO
Stane Valant, prvi mož NFD holdinga, se poteguje za nov mandat in zatrjuje, da ima še dovolj motiva za nove projekte. Toda veliko vprašanje je, ali bo na skupščini dobil dovolj veliko podporo. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Lovše
Tomaža Lovšeta sta podprla Tina Maze in njen trener Andrea Massi, za njim stojijo tudi nekdanji tekmovalci Jure Košir, Mitja Kunc in Špela Pretnar. Foto: Ameriška gospodarska zbornica
Andrea Massi in Tina Maze
Tina Maze je v zadnjih dveh sezonah reševala ženski del slovenskega smučanja. Iz Vancouvra je prinesla srebrni olimpijski medalji, zato pričakuje ustrezno denarno podporo Smučarske zveze Slovenije pred novo sezono. Trenutno ne kaže na to, da bi lahko zveza uslišala njene zahteve, morda pa bo z novim predsednikom drugače. Foto: STA
Janez Šmitek
Janez Šmitek meni, da je dobrodošlo, če ima predsednik izkušnje z vodenjem podjetja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rok Flander
Rok Flander opozarja, da so deskarji zapostavljeni in da so morali v zadnjih dveh sezonah tekmovalci sami plačevati serviserja in fizioterapevta. Foto: STA
V sredo volitve predsednika smučarske zveze

Na redni skupščini bodo v ospredju volitve novega predsednika. Valant, ki vodi smučarijo že od leta 1992, se bo potegoval za nov mandat, imel pa bo močna protikandidata: Marka Jazbeca (kandidaturo člana uprave NLB-ja je predlagal SK Kranjska Gora) in Tomaža Lovšeta (za lastnikom Diners Cluba Slovenije in Diners Cluba Italije stoji SK Olimpija).
Na skupščini imajo volilno pravico predstavniki klubov, veliko vlogo pri njihovi odločitvi pa utegne odigrati Tina Maze, ki je, odkar se je odločila za samostojno pot, na "bojni nogi" z zvezo. Po njenem mnenju namreč SZS nima niti najmanjšega posluha za njene finančne potrebe.
Vogrinec po več kot 40 letih dokončno odhaja
Mazejeva in njen trener Andrea Massi sta javno podprla Lovšeta, čeprav seveda ni samoumevno, da bo eden najbogatejših Slovencev kar tako napolnil smučarsko blagajno. "Ljudje se ne zavedajo, da je v tej organizaciji sedem različnih športnih panog, da je proračun SZS-ja več kot 10 milijonov evrov in da je od javnih sredstev zagotovljenih morda vsega 20 odstotkov, preostala pa je treba zbrati, kar je zelo zahtevno," je povedal nekdanji direktor alpskih reprezentanc Tone Vogrinec, ki zapušča slovensko smučanje, saj mu je dovolj očitkov, da se je finančno okoristil.

Košir predsednik alpskega odbora?
Valant zatrjuje, da ima dovolj motiva za nove projekte in da bo s starimi pokrovitelji sklenil zavezo za nov olimpijski ciklus. Vseeno naj bi bile njegove možnosti bolj majhne, saj je opozicija vedno glasnejša in zahteva spremembe. Nekdanji slalomski as Jure Košir je prepričan, da so spremembe nujne in podpira Tomaža Lovšeta, sam pa bi ob njegovi morebitni izvolitvi prevzel mesto predsednika alpskega odbora. Tretji kandidat je Marko Jazbec, za katerega so se pojavile špekulacije, da je v navezi z Valantom. Če se bo izkazalo, da Valant na skupščini nima možnosti za uspeh, bi odstopil in podprl Jazbeca.

O pričakovanjih pred skupščino smo povprašali Vogrinca, Koširja, nekdanjega trenerja moške reprezentance Janeza Šmitka in enega najboljših deskarjev na svetu Roka Flandra.

Tone Vogrinec (nekdanji direktor alpskih reprezentanc): "Zadnje čase je vse postalo že nenormalno. Toliko lobiranja, laži po medijih, naročenih člankov, tega ne pomnim. Očitno si kandidati, razen Staneta Valanta, ki ima izkušnje, ne znajo predstavljati, kaj jih čaka. Biti predsednik SZS-ja je izjemno zahtevna naloga, tu gre za profesionalni odnos. Problem Staneta Valanta je bil ravno v tem, da ni imel časa, da bi od dve do tri ure žrtvoval za delo na zvezi. Veliko vprašanje je, ali bo ta, ki bo zmagal, našel toliko časa, da bo pomagal največji športni organizaciji v Sloveniji. Ljudje se ne zavedajo, da je v tej organizaciji sedem različnih športnih panog, da je proračun SZS-ja več kot 10 milijonov evrov in da je od javnih sredstev zagotovljenih morda vsega 20 odstotkov, preostala pa je treba zbrati, kar je zelo zahtevno. Jaz ne podpiram nikogar, po 40 letih profesionalnega in nato štirih letih funkcionarskega dela pa se z grenkim priokusom poslavljam od smučarske zveze. V zadnjih štirih letih nisem sprejel niti enega evra, niti ene kilometrine ali dnevnice, nekateri pa v medijih govorijo, da so si funkcionarji grabili denar v svoje žepe. To je velika svinjarija in zato s SZS-jem nočem imeti več opravka."

Jure Košir: "Predsednik Smučarske zveze Slovenije je častna funkcija, ki veliko pomeni, saj si predsednik največje športne organizacije pri nas. Predsedniško vlogo vidim v tem, da uredi osnovne stvari in da mu bo uspelo poskrbeti za finančna sredstva. Upam, bodo delegati in smučarska društva pozorno prisluhnili vsem kandidatom, da bodo razmislili, kako je smučarska zveza delovala v zadnjem obdobju in da se bodo zavedali posledic izbora, ker bo od tega odvisen obstoj vseh sedmih športnih panog, ki so del SZS-ja. Prepričan sem, da so potrebne spremembe. Podpiram Tomaža Lovšeta, pripravljen sem mu tudi neprofesionalno pomagati. Pred skupščino je veliko špekulacij in tudi nizkih udarcev na račun te kandidature, kar smo pričakovali. Nekateri se težko sprijaznijo s spremembami!"

Janez Šmitek: "Poznam le Staneta Valanta, preostala kandidata ne, sem pa prebral njuna programa. S stališča znanja smučanja in strategije niti eden niti drugi ni sposoben za to funkcijo, je pa dobrodošlo, če ima predsednik izkušnje z vodenjem podjetja, saj smučarska zveza deluje po podobnem principu. Kdor ima to znanje, mora potem znati vpeljati prave ljudi iz stroke, da bodo znali izpeljati predsednikovo vizijo. Treba bo tudi urediti odnose s Tino Maze, kar bo z denarjem ali brez težko. Raje se bom vzdržal komentarjev, saj berem spletne bloge in forume in ugotavljam, da ko nekdo nekaj pove po resnici, začnejo uporabniki po njem pljuvati."

Rok Flander: "Problem vidim v tem, da je deskanje mlad šport, ki je bil do zdaj tako na zvezi kot v medijih zapostavljen. Pričakujem, da bo novi predsednik deskanju namenil več pozornosti in da bomo dobili svoj račun, ki bo omogočil normalno poslovanje. Na sredstva, ki pridejo na račun SZS-ja, se namreč zdaj predolgo čaka. Vsekakor tudi ni prav, da smo morali v zadnjih dveh sezonah tekmovalci sami plačevati serviserja in fizioterapevta, kar postavlja pod vprašaj profesionalnost reprezentance. To je treba pred novo sezono urediti, to je pogoj za vrhunske rezultate. Tekmovalec, kot sem jaz, ima sicer večino priprav pokritih, mlajši pa morajo vlagati veliko svojega denarja."

V sredo volitve predsednika smučarske zveze