Smučarji, ki bodo na 52. Pokalu Vitranc, branili slovenske barve. Foto: BoBo
Smučarji, ki bodo na 52. Pokalu Vitranc, branili slovenske barve. Foto: BoBo
Kranjska Gora
Pogled na podkorensko strmino, kjer potekajo še zadnje priprave za dvodnevni smučarski praznik. Foto: BoBo
Kranjska Gora
Slovenski smučarji so ženskim predstavnicam sedme sile podarili cvetje. Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Kranjska Gora
Požrtvovalni organizatorji so odločeni, da dobijo bitko s spomladanskim vremenom. Foto: BoBo

Organizatorji kljub težavam s toplim vremenom obljubljajo kakovostno progo, slovenski smučarji pa upajo na najboljše dosežke v sezoni.

Prva vožnja sobotnega veleslaloma bo na sporedu ob 9.30, finalni obračun pa se bo začel ob 12.30. Prenos si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Organizatorji pripravljeni na boj z vremenom
Generalni sekretar OK-ja Pokala Vitranc Srečko Medven je v izjavi za MMC po jutranjem pregledu proge potrdil, da bo poligon v Podkorenu pripravljena za jutrišnji veleslalom in nedeljski slalom: "Proga je v redu pripravljena, popoldne jo bomo še dodatno utrdili s soljo. Če bo potrebno, bomo progo urejali še ponoči in jutri zjutraj. Naša prioriteta je, da izpeljemo obe tekmi. Vreme je sicer nepredvidljivo, vendar imamo vse pripravljeno za boj z vremenom. Preostala infrastruktura je nared, tako da lahko dokaj mirno pričakujemo tekme."

V ogenj osem slovenskih smučarjev
Na tiskovni konferenci v Kranjski Gori se je predstavila tudi slovenska reprezentanca, ki bo skušala po napovedih strokovnega štaba na obeh tekmah izboriti po dve uvrstitvi v finale. Na sobotnem veleslalomu bodo nastopili Janez Jazbec, Mišel Žerak, Matic Skube, Žan Kranjec, Martin Čater in Patrick Jazbec. Poleg Skubeta, Kranjca, Čatra in P. Jazbeca bosta na nedeljskem slalomu nastopila še Miha Kürner in Mitja Valenčič, ki bi se z uvrstitvijo med najboljših šest še prebil na finale v Lenzerheide.

Valenčič začutil nekaj starih občutkov
"Zdravje mi dobro služi, kar v mojih letih ni tako nepomembno, forma je na pravi ravni, končno lahko po nič kaj spodbudnem januarju, ko sem odstopil na treh slalomih, rečem, da sem znova začutil nekaj tistih pravih starih občutkov, ki sem jih pogrešal med sezono. Sem optimističen, pričakovanja so velika," je dejal 35-letni Gorenjec, ki je v Kranjski Gori 5. januarja 1997 debitiral na tekmah svetovnega pokala.

Strokovni vodja Vlado Makuc pa je bil v pogovoru z novinarji optimistično razpoložen: "Ekipa je številna, podobno kot v Schladmingu. Tam smo z dobrimi nastopi dokazali, da smo naredili pravo potezo. V moštvu je nekaj izkušenih tekmovalcev, večina pa je mladih upov, ki bodo lahko na domači tekmi svetovnega pokala dokazali, da so dobri smučarji."

Kunc upa na dve uvrstitvi v finale
Član strokovnega štaba Mitja Kunc pa je dodal: "Sezona, ki gre počasi h koncu, je po mojem mnenju dobra. Upam na dve uvrstitvi v finale. Fantje so tega sposobni in upam, da jim bo uspelo. Mogoče bodo imeli nekateri določene težave zaradi visokih štartnih številk, kar pa jih ne sme odvrniti od pogumnega nastopa."

Jazbec se privaja na nov material
Za Jazbeca, ki naj bi bil po napovedih strokovnjakov največji veleslalomski adut, bo nastop na Pokalu Vitranc zadnja priložnost za odmeven rezultat v letošnji sezoni: "Upam na uvrstitev v finale, po mojem mnenju pa je tega sposoben tudi Žan Kranjec. Počasi se privajam na nov material. Morda bi moral te spremembe opraviti že prej. Sezona ni bila najboljša, zato upam, da bom z dobrim rezultatom na domačem terenu popravil skupni vtis."

Kranjec si želi dobre pogoje in malo sreče
Za nadarjenega Kranjca bi bila uvrstitev med najboljših 30 velik dosežek: "Štartna številka ne bo najbolj ugodna in upam, da bo proga zdržala. Po mojem mnenju sem sposoben uvrstitve v finale. Dal bom vse od sebe za dober rezultat. Upam na dobre pogoje in malce sreče."

SPORED 52. POKALA VITRANC 2013

Sobota, 9. marca:
9.30 Prva vožnja veleslaloma
12.30 Druga vožnja veleslaloma
16.00 Začetek zabavnega programa pred dvorano Vitranc
19.30 Žrebanje štartnih številk za slalom

Nedelja, 10. marca:
9.30
Prva vožnja slaloma
12.30 Druga vožnja slaloma

Štartna lista:              
 1  A. L. SVINDAL      NOR  
 2  M. HIRSCHER        AVT  
 3  T. LIGETY          ZDA  
 4  A. PINTURAULT      FRA  
 5  F. DOPFER          NEM  
 6  M. MÖLGG           ITA  
 7  D. SIMONCELLI      ITA  
 8  T. FANARA          FRA  
 9  F. NEUREUTHER      NEM  
10  M. BLARDONE        ITA  
11  P. SCHÖRGHOFER     AVT  
12  M. SANDELL         FIN  
13  B. RAICH           AVT  
16  I. KOSTELIĆ        HRV  
...
34  J. JAZBEC          SLO
50  M. SKUBE           SLO  
51  Ž. KRANJEC         SLO 
57  M. ŽERAK           SLO 
61  P. JAZBEC          SLO
63  M. ČATER           SLO