BBC-jev dopisnik Anthony Zurcher piše, da Bidnova kampanja spominja na kampanjo Warrena G Hardinga leta 1920, po travmah prve svetovne vojne – Američanom obljublja predvsem
BBC-jev dopisnik Anthony Zurcher piše, da Bidnova kampanja spominja na kampanjo Warrena G Hardinga leta 1920, po travmah prve svetovne vojne – Američanom obljublja predvsem "vrnitev v normalnost". Foto: Reuters

"Če mi boste zaupali predsednikovanje, bom v nas iskal najboljše, ne najslabše. Bom zaveznik svetlobe, in ne teme," je dejal Biden in dodal, da je Trump "ZDA za predolgo zavil v temo in sprožil preveč jeze, strahu in delitev".

77-letni senator iz Delawara se že tretjič poteguje za predsednika ZDA, a je letos prvič prejel nominacijo. Če bo premagal 74-letnega Trumpa, bo postal najstarejši predsednik v zgodovini ZDA.

Sorodna novica Kamala Harris s potrditvijo nominacije za podpredsednico ZDA piše zgodovino

V četrtek je nominacijo sprejela tudi njegova podpredsedniška kandidatka Kamala Harris, ki je s tem postala prva temnopolta podpredsedniška kandidatka.

Biden je v čustvenem govoru ob sprejetju nominacije omenil tudi pandemijo koronavirusa in kritiziral Trumpov odgovor nanjo, zaradi katerega je v ZDA največ okuženih (5,7 milijona) in mrtvih (177.426) na svetu. Obljubil je, da se bo s pandemijo spopadel prvi dan na položaju, med drugim z obveznim nošenjem mask.

"Dokler ne opravimo z virusom, ne moremo obnoviti našega gospodarstva, otrok ne moremo varno poslati v šolo in dobiti nazaj svojega načina življenja," je poudaril po poročanju Al Džazire.

75 dni pred volitvami ankete kažejo na jasno prednost Bidna pred Trumpom, navaja BBC.

Trump: "Biden je lutka radikalnih levičarjev"

Republikanska konvencija naj bi potekala prihodnji teden. Trump je med demokratsko konvencijo sicer obiskal Bidnov rojstni kraj Scranton v zvezni državi Pensilvanija, v kateri so volivci tradicionalno razdeljeni. Bidna je označil za "lutko radikalnih levičarjev".

Bidna podprlo tudi 70 nekdanjih varnostnih agentov

Več kot 70 nekdanjih direktorjev in agentov Cie, FBI-ja in drugih nacionalnovarnostnih uradnikov ZDA, ki so po političnem prepričanju republikanci, so izrazili podporo predsedniški kandidaturi demokrata Bidna. Trumpa so označili za nesposobnega voditi državo.

Skupina se je poimenovala Nekdanji republikanski uradniki nacionalne varnosti za Bidna, med njimi pa so ljudje, ki so služili že v vladi predsednika Ronalda Reagana, drugi pa v vladah Georgea Busha starejšega in mlajšega kakor tudi v Trumpovi vladi.

Biden ostro nad Trumpa